Színes mángoldsaláta pár hozzávalóból: könnyű köret húsok mellé

mangold-salata
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavasszal együtt a salátaszezon is elstartol, tele friss zöldségekkel. Ezúttal egy mángoldsaláta-receptet mutatunk.

A mángold a zöldségek palettáján valahol a spenót és a kelkáposzta között helyezkedik el, de komoly rokoni szálak fűzik a céklához is. Nem olyan lágy, mint a spenót, de nem is olyan kemény, mint a kelkáposzta.

Nemcsak vitaminokban gazdag (K-, A- és C-vitamin), hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és segít a szervezetnek a vércukor szinten tartásában. 

Színes mángoldsaláta

mangold-salata

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 8 levél mángold
  • 2 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet őrölt pirospaprika
  • 0.5 kk egész koriandermag (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A mángold leveleit alaposan mossuk le. A vastagabb szárakat vágjuk le róla.

Vágjuk fel a szárrészt 2,5 cm-es darabokra, a mángold leveleit szintén ekkorára, csak csíkokra. 

A feldarabolt szárat és leveleket még ne keverjük össze.

A fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk leheletvékony szeletekre.

Egy kisebb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat és dinszteljük meg rajta a fokhagymát, közben szórjuk rá az őrölt pirospaprikát és az egész koriandermagot is, ha használunk. Kb. 30 másodpercig dinszteljük őket együtt, amíg a fokhagyma illatozni nem kezd.

Ekkor adjuk hozzá a szárakat. Csökkentsük a lángot egészen alacsonyra, fedjük le és főzzük kb. 5 percig.

Ezután adjuk hozzá a leveleket is. Fedjük le ismét és főzzük újabb 5 percig. Itt már összekeverhetjük a szárakat a levelekkel.

Kóstoljuk meg, hogy bizonyosan megfőtt-e a mángold, és ha még szükséges, főzzük további 2-3 percig.

Ezután tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük