
Kívül ropogós, belül puha lepénykenyér – Szicíliában így készül a péksüti

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Szendvicsnek vagy akár magában, olívaolajba és balzsamecetbe mártogatva is isteni ez a lepénykenyér.
Már ahogy sül, csodás illatokat áraszt ez a kenyérke a rozmaringnak köszönhetően. Készítheted kisebbre vagy nagyobbra, egyáltalán nem baj, ha nem lesznek egyformák. Bár hasonlít egy pitára, belül sokkal levegősebb, puhább szerkezetű, a héja pedig ropog. Magában is eheted, de szendvicsalapnak is tökéletes. Nagyon könnyű formázni, nem lehet elrontani.
Ha már Szicília, akkor a pizzát is érdemes elkészítened, ez kicsit vastagabb tésztájú és intenzívebb fűszerezésű étel. Ha pedig kiadósabb ételre vágysz, akkor a rakott padlizsánt is vedd be a repertoárba.
Szicíliai lepénykenyér

Hozzávalók 8 darabhoz
Lepény:
- 200 milliliter szénsavas ásványvíz/szódavíz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 250 gramm liszt
- 25 gramm élesztő
- 1 kávéskanál cukor
Tetejére:
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint só (nagy szemű)
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint rozmaring
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba vagy dagasztógépbe, dolgozzuk össze. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Ha nincs dagasztógép otthon, akkor negyedóráig dagasszuk kézzel, hogy jól összeálljon a tészta. Letakarva hagyjuk kelni fél órát.
Ha megkelt, vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át egy lisztezett deszkán, majd vágjuk 8 egyenlő részre. Készítsünk belőle kis labdákat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire, lapítsuk ki 1,5-2 centiméter vastagságúra. Kenjük meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval, borssal és egy kevés rozmaringgal. Az ujjvégünkkel nyomkodjunk bele mélyedéseket. Hagyjuk még 5-10 percet pihenni, majd utána süssük 15-20 percig, amíg a teteje aranyszínű nem lesz.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors