Selymes tejszínes egresszósz – Húsok mellé tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egresszószt vagy egreskrémet mindenképpen próbáljuk ki, mert biztosan beleszeretünk.
Még gyerekkoromból emlékszem az egresre, más néven piszkére. Nyáron terem, de nem olyan népszerű, mint a többi szezonális gyümölcs, pedig nagyon kellemes, inkább savanykás íze van. Főznek belőle lekvárt is, de az én nagymamám egresszószt főzött a szemekből, ugyanis a nyaralónk kertjében volt egy nagy egresbokor.
A szószt kanalazhatjuk magában is, de húsok mellé is nagyon finom. Ismerünk még hús és gyümölcsszósz párosításokat, a legismertebb talán a meggymártás, amiről lehetnek akár rossz emlékeink is az iskolai menza miatt, pedig felnőtt fejjel nagyon kellemes kombináció. Az egresszósz is hasonló ízélményt ad, kicsit savanykás, próbáljuk ki bátran.
Tejszínes egresszósz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm egres
- 100 milliliter tejszín
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az egrest mossuk meg alaposan, a szárait csípjük le. Tegyük egy lábosba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, főzzük néhány percig. A tejszínt egy csipet sóval verjük kemény habbá. A lisztet keverjük óvatosan a habhoz, adjuk az egészet az egreshez. Várjuk meg, amíg egyet forr, majd vegyük le a tűzről.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors