Álompuha házi gnocchi lépésről lépésre: 4 hozzávalóból készül
A tökéletes, puha gnocchi elkészítése gyerekjáték, a rászánt időért pedig minden falat kárpótol ebből a könnyed fogásból.
Az olasz konyha tele van remekművekkel, az egyik nagy kedvenc a gnocchi. Ez hagyományosan burgonyából készül, hasonlít a krumplinudlihoz vagy -gombóchoz. Szaftosabb ragukkal szokás kínálni, tejszínes és paradicsomos szószokkal.
Gnocchi más zöldségekből is összehozható, ilyen az édesburgonya vagy a sütőtök. A batátából készült gnocchi a színe miatt sokkal figyelemfelkeltőbb, az íze pedig fantasztikus. Akár pörkölttel is kipróbálhatod, vagy vajon megpirítva zöldfűszerekkel, úgy sült hús is kerülhet mellé.
Az édesburgonyából készült tésztát érdemes kicsit izgalmasabbá varázsolni. Adj a masszához őrölt borsot, Cayenne-t, füstölt paprikát vagy friss fűszernövényeket.
Az édesburgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra. Az előkészített krumplikockákat bő, sós vízben főzzük puhára.
A főtt burgonyát szűrjük le, majd még melegen adjuk hozzá a sót, szerecsendiót, vajat, és törjük simára. Ezután tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt burgonyához apránként adagoljuk hozzá a lisztet, annyit, amennyit felvesz, és gyúrjunk belőle lágy tésztát.
A begyúrt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Ezután vágjunk belőle csíkokat, a csíkokból pedig kis darabokat. A darabokat formázzuk tetszés szerint.
A gnocchit bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük addig, amíg felúsznak a víz tetejére, várjunk még 2-3 percet, majd szűrővel szedjük ki.
A kész édesburgonyás gnocchit tetszőleges mártással kínáljuk.
Fotó: Getty Images