Szuper krémes, mutatós tükörtojássüti: idén húsvétra ezt készítsd

Tukortojassuti-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tükörtojássüti egy igazi húsvéti hangulatú desszert: a puha piskótás alapot selymes krém koronázza.

Idén húsvétra készíts egy kevésbé ismert, mutatós desszertet. A német származású tükörtojássüti csak látványban hozza a tükörtojást, igazából felezett barackbefőtt és egy gazdag vaníliás krém kerül a vékony piskótára.

A recept annyiban tér el az eredetitől, hogy vegán, így sem a tésztába, sem a krémbe nem kerül tojás vagy tejszármazék. A tejet a fehérjegazdag szójaital helyettesíti – ez a legfehérjedúsabb növényi tejalternatíva, így vele pótolhatod a legjobban a tehéntejet. A krémhez szükséges krémsajtot (vagy mascarponét) pedig vegán krémsajt helyettesíti: a sütemény így sokkal könnyedebb lesz, és tovább eláll.

Tükörtojássüti

Tukortojassuti

Hozzávalók 12 szelethez

Az alaphoz:

  • 150 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 100 g cukor
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 200 ml szójaital vagy más növényi ital
  • 50 ml olaj
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 1 tk vaníliakivonat

A krémhez:

  • 30 g vaníliás pudingpor
  • 70 g cukor
  • 300 ml szójaital
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 2 ek friss citromlé
  • 250 g növényi krémsajt

A díszítéshez:

  • 12 db elfelezett sárgabarack
  • 1 csomag expressz tortazselé (50 g)
  • 200 ml víz
Recept idők

Elkészítés:

Először a piskótát készítjük el. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. 

Egy másik tálban keverjük össze a szójaitalt, az olajat, a citromlevet, a citromhéjat és a vaníliakivonatot, és öntsük a száraz hozzávalókhoz. Keverjük össze, de épp csak annyira, hogy a hozzávalók összeálljanak, különben a tészta nem emelkedik fel sütés közben. Kanalazzuk egy kiolajozott, 20x30 cm-es tepsibe, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre 20-25 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. 

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 

Közben készítsük el a krémet. A pudingport és a cukrot keverjük csomómentesre néhány evőkanál szójaitallal. A maradékot kezdjük el forralni, majd öntsük hozzá a pudingos keveréket, és folyamatosan kevergetve főzzünk belőle sűrű krémet. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. 

Ha kihűlt, akkor adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a citromlevet, és kézi mixerrel dolgozzuk hozzá a vegán krémsajtot. Egyenletesen kenjük meg vele a piskóta tetejét. A barackbefőttet szűrjük le, válasszunk ki belőle 12 db szép fél barackot, és sorakoztassuk őket a krém tetejére egymástól egyenlő távolságban (a rövidebb oldalra 3 db, a hosszabbra 4 db kerüljön).

Az expressz tortazseléhez forraljuk fel a vizet, alaposan keverjük el benne a zselésítőanyagot, és kanalazzuk a krém és a barackok tetejére. Legalább 1 órára tegyük hűtőbe dermedni, majd szeleteljük 12 egyforma darabra. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük