Mutatós gyümölcskenyér az ünnepi asztalra: egyszerű kevert tésztája van

gyumolcs-kenyer2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagy előnye ennek a receptnek, hogy bármilyen aszalt gyümölccsel és magvakkal elkészítheted, nem lehet elrontani.

Mutatós és isteni, ráadásul nagyon egyszerűen készül ez a puha gyümölcskenyér, sima kevert tésztája van, így minimális vele a munka, kezdők is bátran nekiállhatnak. A sütibe bármilyen aszalt gyümölcs kerülhet, mi most mazsolát, áfonyát és datolyát használtunk, magvak közül pedig a dió mellett döntöttünk. 

A tészta puhaságáról a vaj és a tejföl gondoskodik, egy kevés citromhéjtól pedig nagyon illatos lesz. Ha még különlegesebb végeredményre vágysz, az aszalt gyümölcsöket áztasd rumba a sütés előtt 1 órával, így picit megpuhulnak, átveszik az alkohol ízét.

Egyszerű gyümölcskenyér

gyumolcs-kenyer

Hozzávalók 12 szelethez

  • 280 g liszt
  • 1 nagy csipet
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 250 g mazsola
  • 130 g datolya
  • 80 g aszalt vörös áfonya/kandírozott cseresznye
  • 100 g dió
  • 240 g tejföl
  • 120 g puha vaj
  • 200 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db biocitrom héja
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 centis kenyérsütő formát úgy, hogy az oldalaira is jusson. Így könnyű lesz majd kiemelni a sütit.

A datolyát vágjuk kis darabokra, a diót durvára, ha cseresznyét használunk, azt is vágjuk kisebbekre. Az összes aszalt gyümölcsöt és a diót keverjük össze 2 ek. liszttel.

A maradék lisztet, a sót és a szódabikarbónát keverjük össze egy tálban. 

A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat, majd a tejfölt. Mehet bele a lisztes keverék is, keverjük csomómentesre, majd forgassuk bele a gyümölcsöket/magvakat is. 

Öntsük a tésztát az előkészített formába, egyengessük el a felszínét.

Tegyük a formát a sütő középső rácsára, az alsó rácsra pedig tegyünk egy vízzel teli tepsit, a vízgőznek hála még egyenletesebben fog sülni. Süssük a sütit kb. 90-100 percig, vagy míg egy fogpiszkáló tisztán ki nem jön belőle. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, fedjük le fóliával, úgy süssük tovább.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük