Krémes vöröslencse-rakottas cukkinivel - Gyorsan elkészül a tápláló ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rengeteg színes zöldségtől lesz izgalmas és nagyon finom ez a rakottas, amelyet rizs tesz laktatóbbá.
A vöröslencse mostanában nagy kedvencem lett, igyekszem minél többféleképpen felhasználni. Sokkal hálásabb alapanyag, mint a hagyományos barna változat, áztatni sem kell és nagyon hamar meg is fő. Ebben a hüvelyesben is sok a fehérje, magas a rosttartalma, folsav is van benne és nem utolsósorban nem puffaszt. Süthetsz belőle fasírtot, készíthetsz belőle tápláló levest, biztosan hamar be fog épülni a mindennapjaidba.
Ebben a rakottasban rizzsel van dúsítva, így a szénhidráttartalma magasabb, de ettől még egészséges és egyáltalán nem nehezít el. A cukkini és a vöröslencse nagyon jól illik egymáshoz, előbbi sokkal szaftosabbá teszi az ételt. A színek miatt tegyél bele kaliforniai paprikát is, nagyon jól mutat a harsány piros ebben az ételben. Sajt nélkül nincs rakottas, most sem hiányozhat róla, érdemes nemcsak a tetejére, hanem két réteg közé is szórni belőle. Ha neked a gouda túl zsíros, készítsd mozzarellával. Könnyed nyári ebéd ez a rakottas, zöldsalátával érdemes fogyasztani.
Vöröslencse-rakottas cukkinivel
Hozzávalók 6 adaghoz
- 110 gramm vöröslencse
- 75 gramm rizs
- 600 milliliter zöldségalaplé
- 1 szál póréhagyma
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 1 darab cukkini (kisebb)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál füstölt paprika
- 1 kávéskanál cayenne-bors
- ízlés szerint bors
- 90 gramm gouda sajt (reszelt)
Elkészítés:
A lencsét és a rizst főzzük meg az alaplében, néha keverjünk rajta egyet. Amikor megfőtt, nem kell leönteni róla az esetleg rajta maradt levet, csak le kell fedni és levenni a tűzhelyről.
A póréhagymát karikázzuk fel, a cukkinit és a paprikát kockázzuk fel. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, pároljuk 10 percig a zöldségeket, amíg kicsit megpuhulnak.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A lencsés-rizses keveréket óvatosan forgassuk össze a zöldségekkel, majd jöhetnek a fűszerek.
A massza felét kanalazzuk bele egy jénaiba, majd szórjuk rá a reszelt sajt felét. Ekkor jöhet a massza másik fele, a tetejére pedig szórjuk rá a maradék sajtot.
Süssük 30 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors