Zöldségfasírt krumplival, dióval és babbal: egészséges fogás megtévesztő köntösben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A ropogós dió tökéletes kontrasztot képez a puha, szaftos zöldségfasírttal, de az ízekben is megjelenik ez a harmónia.
Az alábbi vega, pontosabban vegán zöldségfasírt mennyei, szaftos és telis-tele van egészséges alapanyagokkal a zöldségektől kezdve a zabpelyhen át a dióig. A hozzávalók listáját bátran alakíthatod, bab helyett használhatsz lencsét vagy csicseriborsót, sőt, akár vegyesen is. A krumplit édesburgonyára, a zabpelyhet zsemlemorzsára, a diót mandulára vagy más magvakra cserélheted.
Mivel nincs benne tojás és zsiradék, a zöldségfasírt kevésbé lesz szilárd a sütőből kikerülve, ahogy hűl, úgy fog megkötni, úgyhogy érdemes a formában hagyni, míg forró, csak utána kifordítani. A hűtőbe is tedd be pár órára, hogy könnyen szeletelhető legyen.
Zöldségfasírt
Hozzávalók 8 személyre
- 400 gramm krumpli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 csapott tk só
- 0.5 teáskanál fűszerkömény
- 0.5 teáskanál római kömény
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 0.5 tk fűszerpaprika
- ízlés szerint chilipehely
- ízlés szerint bors
- 1 ek balzsamecet
- 800 gramm vörösbab (konzerv)
- 70 gramm dió
- 100 gramm zabpehely
- 2 ek sűrített paradicsom
- kevés olaj
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, majd főzzük meg sós, forrásban lévő vízben 15-20 perc alatt. Szűrjük le, majd krumplinyomóval pépesítsük.
Amíg fő a krumpli, a hagymát és fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk finomra. A szárzellert is aprítsuk össze. A babot szűrjük le, öblítsük át, csöpögtessük le. A diót vágjuk kis darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Forrósítsunk 1-2 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a zellert, a fűszereket, a balzsamecetet. Keverjünk mindent alaposan össze. 4-5 perc után adjuk hozzá a babot is, keverjük bele, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Adjuk a babos-zöldséges keveréket a krumplihoz, a krumplinyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a paradicsomot, a diót és a zabpelyhet is, azzal is keverjük egybe. Ekkor még lehet kóstolni, ha szükséges, sózzuk.
Béleljünk ki egy 20-25 centi hosszú kenyérsütő formát sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a masszát, nyomkodjuk bele.
Toljuk a sütőbe, süssük 45-50 percig. A formában hagyjuk hűlni, csak utána borítsuk ki, hogy ne essen szét. Melegen még puha, ahogy hűl, úgy szilárdul.
Fotó: Getty Images