Könnyed zöldséggolyó gombával és krumplival: rostgazdag bulgur az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerre ropogós és krémes ez a zöldséggolyó, salátával, krumplipürével vagy rizzsel tálalva tökéletes főétel.
A vega, sőt vegán zöldséggolyó tökéletesen megállja a helyét a húsevők asztalán is, annyira laktató, tápláló és finom, hogy mindenki szeretni fogja. Rengeteg zöldség gazdagítja, de talán a gomba és a kaliforniai paprika érződik benne a leginkább. Fontos ízesítő még a fokhagyma és a petrezselyem, de más zöldfűszert is bátran keverhetsz bele.
A masszát a főtt krumpli és a bulgur tartja egyben, utóbbi helyett használhatsz rizst, de akár quinoát is. A bulgur, vagyis a tört búza rostban gazdag, tápláló alapanyag, érdemes gyakran fogyasztani, ebben a golyóban nagyon jó helye van.
Fűszerek közül egy kevés chili ízesíti a golyót, de mást is adhatsz hozzá ízlés szerint, akár füstölt paprikát vagy köményt. Ha nem szempont nálad, hogy teljesen vegán legyen a recept, egy kevés parmezánt is keverhetsz bele.
Zöldséggolyó
Hozzávalók 35 darabhoz
- 150 gramm gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 100 gramm bulgur
- 2 darab krumpli
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 0.25 tk cayenne-bors
- 2 ek szezámmag
- 2 ek olaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk 8 részbe, majd dobjuk aprítógépbe. Daráljuk egészen finomra.
A gombát tisztítsuk meg, a paprikát mossuk meg. Vágjuk őket nagyobb darabokra, majd tegyük az aprítógépbe, vágjuk finomra. Nem kell pürésíteni, de legyenek egészen picik a darabok.
Közben a bulgurt készítsük el a csomagoláson írtak szerint.
Míg készül a bulgur, a krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd sós, forrásban lévő vízben főzzük puhára. Ha kész, egy villával vagy krumplinyomóval pürésítsük.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Amikor áttetsző, mehet rá a paprika és a gomba, sózzuk, borsozzuk, majd addig dinszteljük, míg puhák nem lesznek a zöldségek. Vegyük le a tűzről.
Adjuk a gombás alaphoz az összetört krumplit, főtt bulgurt, zúzott fokhagymát, összeaprított petrezselymet, szezámmagot és a fűszereket. Alaposan keverjük össze a masszát. Formázzunk belőle golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg kívülről aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors