7 tavaszindító fogás: ezeket edd, ha eleged van a nehéz téli ételekből
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tavaszi időszak a könnyed, kevésbé zsíros ételeknek kedvez, hiszen egyre nagyobb a választék a friss zöldségekből és gyümölcsökből.
A tavasz kezdetével egyre több friss zöldség és gyümölcs érhető el a piacon és a boltok polcain, és a téli időszak zsíros ételei után mi is szívesebben fogyasztunk könnyed, vitamindús fogásokat. Az alábbi válogatásban néhány könnyű és gyorsan készülő opciót mutatunk, amelyek friss lendülettel töltik fel a szervezetedet.
Füstölt tofus quinoasaláta
Ha egy frissítő, reformvacsorára vagy könnyed ebédre vágysz, akkor ezt a tofus quinoasalátát mindenképp próbáld ki. Az alapja egy hagymás-répás-bébispenótos keverék, amelyre egy tahiniből készült édes-savanyú szósz kerül. A tofu szintén egy édes szószban sül ropogósra, füstös ízével pedig kellően megbolondítja az egyszerű salátát.
Rakott kelbimbó
Ha szereted a kelbimbót, akkor ne elégedj meg a párolt vagy sütőben sült egyszerű variációkkal: készítsd el belőle ezt a rakott, vegán változatot. Mivel sem állati eredetű sajt, sem pedig tej nem kerül bele, könnyen beilleszthető a legtöbb diétába. A hamis sajtszósz kókuszkrémből készül, amit sörélesztőpehely és fokhagyma-granulátum tesz sajtízűvé.
Répafasírt
Ha besokalltál a zsíros sertéshúsból készült fasírtoktól, akkor válts erre a zöldséges alapúra. A masszába reszelt répa kerül, és a fehérje miatt se aggódj: csicseriborsó biztosítja a kellő mennyiséget. Ez a répafasírt ráadásul sütőben sül, így olcsóbb is, és a lakást sem járja át főzés közben az olajszag.
Brokkolis tészta
Ha percek alatt készülő, mégis vitamindús és tápláló tésztát keresel, akkor ennek a brokkoliszószos változatnak mindenképp adj egy esélyt. A brokkoli mellé bébispenót, bazsalikom, petrezselyem és fenyőmag is kerül, az egészet pedig turmixgépben kell krémesre pürésíteni.
Zöldséges minestrone
Az olaszok zöldséglevese egy valódi vitaminbomba: rengeteg friss zöldség és fűszernövény alkotja, és tészta teszi tartalmassá. Mivel szinte bármilyen zöldségből elkészíthető, egy igazi jolly joker leves, és az év bármelyik időszakába beilleszthető.
Japán krumplis curry
Egy kiadós és tápláló curryvel sosem foghatsz mellé. Ebbe a japán változatba olyan egyszerű alapanyagok kellenek, mint a krumpli, a sárgarépa és a csicseriborsó, az alapot pedig a friss gyömbér és a garam masala fűszerkeverék varázsolja keleties hangulatúvá.
Klasszikus Cézár-saláta
A Cézár-salátát sokan elrontják, hiszen felesleges hozzávalókkal készítik, emiatt pedig egy indokolatlanul nehéz étel válik belőle. A klasszikus változathoz ugyanis sem paradicsom, sem pedig majonéz nem szükséges, helyettük használj a receptben is javasolt pikáns parmezánöntetet.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors