A rettegett 90 napos diéta: ijesztően hangzik, de nagyon hatásos

GettyImages-565444563
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a gyors fogyás kulcsát keresed, azt nem a 90 napos diéta fogja neked megadni. Viszont, ha a tartós fogyás módszere után kutatsz, most megmutatjuk a hozzá vezető utat.

A 90 napos diéta ismertsége abban rejlik, hogy abszolút betartható, gyomorbarát, és nem szenvedsz közben attól, hogy megvonj magadtól mindent, ami ehető és finom.

Emellett rostban és vitaminokban is gazdag fogásokból áll össze az étrend, a harmadik hónap végére pedig, nem csalás és nem ámítás, de akár 10-15 kg-ot fogyhatsz vele.

Fogyókúra éhezés nélkül? Igen!

A 90 napos diéta, vagy más néven a szétválasztó diéta titka, hogy nem keverednek a gyomrodban a különböző táplálékok, mert napi bontásban fogyasztod őket. A példa kedvéért, egy nagy tál saláta után nem eszel meg még egy kiadós adag marhapörköltet is.

Ez a fogyókúra azonban csak akkor lesz hatásos, ha a napi bontás sorrendjét minden körülmények között betartod. 

GettyImages-82879151

A napok

A diéta napjai 4 napos lebontásban ismétlődnek, és ezt egészen a 90. napig kell csinálni, hogyha tényleg szeretnél sokat és egészségesen fogyni. A másik ok, amiért érdemes becsülettel végigcsinálni a kúrát, hogy az általa elnyert alakodat utána is meg tudd tartani, akár diéta nélkül is. 

Az étkezések lényege, hogy a hangsúly mindig az ebéden legyen, vacsorára pedig csökkentsd a mennyiségeket. 

A 90 napos diéta heti menüje

Sovány vigasz azoknak, akik a bőséges reggeli hívei, hogy ebben a diétában sajnos egy jó bundás kenyér nem opció. Reggelire ugyanis mindig ugyanazt kell fogyasztani: változatos gyümölcsöket és cukormentes, 100%-os gyümölcsleveket. Tehát aki megkívánna mellé egy zsömlét vagy egy lágytojást, nos, annak nem lesz a kedvenc diétája.

GettyImages-1401005271

Fehérjenap

Ez a diéta első napja. Ilyenkor minden főétkezéskor csakis fehérjedús alapanyagokat és ételeket szabad fogyasztani. Ez az a nap, amikor minden mennyiségben falhatsz például nyers salátákat és zöldségeket, mellé főtt vagy sült húst, felvágottakat, halat, tojást, sajtot, joghurtot, túrót, kefirt és társaikat. A fehérjenaphoz soroljuk a szójatermékeket is, ha utóbbiakat fogyasztod inkább a húsok helyett.

Ebédre, ha megkívánsz egy kis levest – szigorúan tészta nélkül –, azt is nyugodtan ehetsz. Vacsorára szintén a fentebbi alapanyagokat variáld, de kisebb mennyiségben fogyaszd, mint ebédre tetted.

GettyImages-75650794

Keményítőnap

A fehérjenapot a keményítőnap követi, amit nevezhetnénk akár zöldségnapnak is, de a keményítő elegánsabb. Ilyenkor bármilyen zöldséget ehetsz – a hüvelyesektől a gyökérzöldségekig –, sülve, főve, nyersen és párolva is egyaránt. Sőt, a rizs is idesorolandó, ami egy újabb lehetőség, hogy megszínesítsd a fogásokat. Ráadásul használhatsz ételízesítőket is, ha a zöldségek íze önmagában nem lenne elég.

GettyImages-1407298854

Szénhidrátnap

Kivégezve a keményítőnapot, jöhetnek a szénhidrátok. Ezt a napot általában mindenki csillogó szemmel várja, hiszen ez a tésztanap. Ilyenkor bűntudat nélkül – de persze mértékkel – ehetsz főtt tésztát, pizzát és péksüteményt is. Feltétként viszont ne egy jó bolognai ragut képzelj el, inkább egy paradicsomos tésztát vagy egy klasszikus margherita pizzát, sajt nélkül. 

GettyImages-1178303378

Viszont ehetsz desszertként fagyit is – 3 gombóc a megengedett –, vagy akár egy szelet étcsokit is elmajszolhatsz az esti film mellé.

A vacsora különlegessége, hogy egy szelet kalácsot, tortát vagy akár kiflit is ehetsz.

Gyümölcsnap

A negyedik nap főleg nyáron és ősszel szerethető igazán, hiszen ilyenkor egész nap csak gyümölcsöt szabad enni. A kompót természetesen tiltott gyümölcs, de nyersen bármit fogyaszthatsz. 

+ 1: Víznap

A víznap lényege, hogy havonta egyszer, egy szabadon választott gyümölcsnap után, egy napig csak folyadékot iszol, ami lehet víz, kávé és tea is, természetesen mindegyik cukor nélkül. A diéta ezt követően fehérjenappal folytatódik.

GettyImages-1414476151

Őszinték leszünk, a szétválasztó diéta nem egyszerű, és az első két hét igazán kemény, hiszen a szervezetednek át kell állnia arra, hogy nem kaphat meg mindennap mindent, amit addig megszokott.

Azonban, ha elég elszánt vagy és kitartó, a második héttől már szinte sétagalopp lesz a hátralévő bő két és fél hónap, a végeredmény pedig hosszú távon is abszolút megéri.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük