A bogyós gyümölcsök áldásos hatásai: ezeket érdemes fogyasztanod

bogyos-gyumolcsok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A bogyós gyümölcsök, köztük az eper, az áfonya, a szeder vagy éppen a ribizli, parányi méretük ellenére, rengetegféle vitamint és antioxidánst rejtenek magukban. Amellett pedig, hogy egészségesek, számos desszert és turmix nélkülözhetetlen részét is képezik.

Szezonját éljük a bogyós gyümölcsöknek, amelyeket érdemes gyakran fogyasztani: nemcsak azért, mert finomak, hanem mert rengeteg vitamint és antioxidánst is tartalmaznak. A legjobb, ha frissen, hőkezelés nélkül kerülnek a szervezetbe, és persze „szezon” felkiáltással talán még csak nem is kincstári áron. 

Bogyósgyümölcs-válogatásunkban közös többszörös, hogy nemcsak magukban és frissen fogyaszthatók, de nagyon finom likőröket és szörpöket is lehet belőlük készíteni. Emellett igazi vitamin- és antioxidáns-bombák, amelyekből a reggeli smoothie-tól a süteményeken át egészen a fagylaltig és lekvárig bármit készíthetsz.

Áfonya

Az áfonya a nyugati kultúra és gasztronómia egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcse, amelyet szerte a világon is rendkívül kedvelnek az emberek. Amerikában az indiánok több száz éve ismerik és fogyasztják is, sőt, az ázsiai és mediterrán konyhának is szerves részét képezi. 

Az áfonya különlegessége, hogy már egyetlen szem antioxidáns-tartalma is rendkívül magas, holott maga a gyümölcs tényleg pöttömnyi. Tudományosra fordítva a szót, egyetlen adag (100 gramm) áfonya antioxidáns-tartalma megközelítőleg akkora, mint amennyit 5 darab sárgarépa, brokkoli vagy alma rejt magában, ami lássuk be, például a brokkoli esetében azért tetemes mennyiségű fogyasztást igényelne.

bogyos-gyumolcsok-jotekony-hatasai

Minél többet fogyasztasz belőle, annál ellenállóbbá válhat az immunrendszered, illetve számos kutatás igazolja, hogy az olyan időskori betegségek kialakulását is képes megelőzni vagy éppen csökkenteni, mint az Alzheimer-kór és a demencia. 

Eper

A magas antioxidáns-tartalmat már említettük, ami az eper esetében sem változik. Érdemes azonban tudnod, hogy C-vitamin-tartalma jóval magasabb, mint például a citrusoké, így vitaminforrásként sem elhanyagolandó. A C-vitamin-szint mellett magas az eper víztartalma is, így a bőr kollagéntermeléséhez is hozzájárul.

Ráadásul, ha ez még mind nem volna elég, támogatja a szíved egészségét is, mivel tartalmaz úgynevezett polifenolokat, amely vegyületek képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel szabályozni tudják a vérnyomást.

a-bogyos-gyumolcsok-aldasos-hatasai

Rengeteg benne az ásványi anyag is – magnézium, mangán és kálium –, amelyek mind a csontképződéshez, mind a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához hozzájárulnak. 

Az eper igazi szépséggyümölcs, hiszen a bőr kollagénszintjére gyakorolt hatása mellett alacsony kalóriatartalma is csak még vonzóbbá teszi.

Málna

A málna Európa-szerte őshonos növénynek számít, így nyaranta nálunk is bőven terem belőle. Fehér, sárga, lila és fekete színű változata is létezik, a leggyakoribb azonban a piros színű. Már az ókor óta ismert, de akkor még, mint gyógynövényt használták, mivel kalória- és zsírszegény, miközben gazdag antioxidánsokban és rostban. A málna is tartalmaz flavonoid vegyületeket, amelyek segíthetnek számos olyan betegség megelőzésében, mint a szív- és érrendszeri betegségek.

bogyos-gyumolcsok

Vitamintartalma azonos a korábban említett gyümölcsökével. Kiemelkedő kálium-, mangán-, réz-, vas- és magnéziumtartalma is, ráadásul B-komplex-vitaminokban és K-vitaminban is bővelkedik.

A népi gyógyászatban vérszegénység, szívbetegség, depresszió enyhítésére használták. Fogyasztásával megelőzheted a hólyaggyulladást és a vesekőképződést, apró magjai pedig segítik az emésztést. Külön jó hír, hogy még a refluxosok számára sem tiltott, hiszen savlekötő hatású.

Szeder

Ez a málnára emlékeztető, annál mégis fanyarabb és roppanósabb gyümölcs szintén gazdag ásványi anyagokban – kálium, foszfor, magnézium és kalcium –, mindemellett A-, B- és C-vitamin-tartalma is kimagasló. Gyógynövényként vált ő is ismertté, főzete ugyanis jó gyulladáscsökkentő, öblögető és gargalizálásra is ideális. Magas vérnyomással küzdőknek szintén ajánlott. Tudtad, hogy a frissen szedett szedernek a legmagasabb a vitamin- és antioxidáns-tartalma?

bogyos-gyumolcsok

Ribizli

A ribizlinek, más néven ribiszkének, közel 130 fajtája ismert, gyümölcséért azonban csak kevés fajtáját termesztik. Nálunk a fekete és a piros változatokkal találkozhatsz a boltokban és a piacokon.

Édes-savanykás, ám különleges íze miatt nemcsak magában eheted, hanem szuper szörpöket, dzsemet, mártásokat és desszerteket is készíthetsz belőle.

bogyos-gyumolcsok

Tudtad, hogy a ribiszkének olyan magas a C-vitamin-tartalma, mint a citrusféléknek? Ugyanakkor ő is gazdag E- és B-vitaminban, ásványi anyagokban – vas, kálium, foszfor, kalcium és magnézium –, és hiszed, vagy sem, de a fekete ribizli vitamintartalma akár ötször nagyobb, mint a piros ribizlié.

Vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert is, míg a fekete ribizli szárított leveléből reumás panaszok enyhítésére alkalmas teát is főzhetsz. Pektintartalma miatt jó hatással van az emésztésre, és mivel alacsony az energiatartalma, így cukorbetegek és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon