Mi az a jackfruit? A tápanyagdús gyümölcs húspótló is lehet

Jackfuit-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősi gyümölcsöt régóta fogyasztják sós ételek kiegészítőjeként: annyira tápanyagdús, hogy akár a húst is helyettesítheted vele az étrendedben.

Gyümölcs, mint húspótló? Ha jackfruitról van szó, akkor ez sem lehetetlen! A jackfruit (ejtsd dzsekkfrút) a Délkelet-Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában őshonos jákafa hatalmasra növő termése.

Érdekessége, hogy ez a legnagyobb fán termő gyümölcs a világon (akár 20 kilósra is megnőhet), és közeli rokonságban áll a fügével. Érettségétől függően a különös gyümölcs íze a semlegestől az őszibarack, a mangó, az ananász és a banán keverékéig terjed. Az alábbiakban megtudhatod, miért van jó hatással az egészségedre, és hogyan építheted be az étrendedbe.

A jackfuit vastag, göröngyös zöld héja alatt szálkás sárgás színű hús található, amely nyersen és főzve egyaránt fogyasztható (és még a magja is ehető). Sok rostot és nagyon kevés zsírt tartalmaz, emellett pedig rengeteg benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor, és még C-, B2-, B3-, B6-vitaminban, illetve folsavban is bővelkedik.

Jackfruit-fa

Ezért érdemes fogyasztani

Jót tesz a szívednek

A jackfruit rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni számos szív- és érrendszeri megbetegedést. Ez annak köszönhető, hogy olyan kombinációban tartalmaz káliumot, rostokat és antioxidánsokat, amely különösen előnyös a szív számára. A kálium meggátolja, hogy a vérben lévő nátrium magas vérnyomáshoz vezessen, míg a rostok hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Ha érdekelnek a rostfogyasztás további pozitív hatásai is, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk.  

Jackfruit-1

A gyulladásokkal is felveszi a harcot

A jackfruitban található C-vitamin és antioxidánsok (főként flavonoidok és ligánok) segítenek megelőzni a gyulladások kialakulását a szervezetben. Védik a sejteket az oxidatív stresszel szemben, ezáltal az olyan krónikus betegségek is megelőzhetők, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.

A vércukorszint szabályozásában is remekel

A jackfruit egy közepes glikémiás indexű (GI) gyümölcs, ez a szám 50-60 között mozog az érettségi szintjétől függően. (Összehasonlításként, a fehér kenyér esetében ez a szám 75.) Fogyasztása után tehát lassan emelkedik meg a vércukorszint, ebben a folyamatban pedig az antioxidánsok is segítenek. Kialakult cukorbetegség esetében ugyanakkor csak kis mennyiségben érdemes fogyasztani, és ha csökkentenéd a húsfogyasztásodat, akkor olyan növényi fehérjeforrásokat válassz, mint a hüvelyesek.  

Jackfruit-burger-1

Hogyan használd a gyümölcsöt?

A kevésbé érett jackfruit semleges ízű, így jól kombinálható erőteljesebb fűszerekkel, szószokkal. Kiváló alapanyaga vegetáriánus curryknek, hiszen nemcsak a húst, de a tofut vagy a hüvelyeseket is helyettesítheted vele. Az extrém szálkás textúrája miatt pedig akár húspogácsát vagy omlós „tépett húst” (pulled pork) is készíthetsz belőle.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük