A legfinomabb palacsinták egy helyen: itt minden változatot megtalálsz
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A palacsinta örök kedvenc: rengeteg formában és ízben elkészíthető, lehet sós és édes, eheted desszertként vagy akár főételként is. Most elhoztuk a kedvenc receptjeinket inspirációnak.
A palacsinta népszerűsége töretlen. Verhetetlen és egyszerűen készülő étel, amely szó szerint szinte bármilyen ízesítéssel jól működik. A legtöbb nemzet konyhájában megtalálható valamilyen palacsintavariáció, így a világon mindenhol ismerik – és jó eséllyel szeretik.
Az alábbiakban a saját kedvenceinket hoztuk el: édes, sós, sima, amerikai, vegán és húsos változatok közül válogathatsz.
Fűszeres palacsinta narancsöntettel
A téli időszak egyik alapgyümölcse a narancs. A mediterrán gyümölcsöt azonban nem csak magában érdemes fogyasztani: akár fűszeres öntetet is készíthetsz belőle, amellyel aztán bármilyen palacsintát feldobhatsz. Ebben a narancsos palacsintareceptben olyan melengető fűszerek kapnak helyet, mint a fahéj, a szegfűszeg és a csillagánizs, így az elfogyasztáskor a bekuckózós hangulat garantált.
Cukormentes, amerikai zabpalacsinta
Ha imádod a palacsintát, de cukortartalma miatt kénytelen vagy lemondani róla, akkor ez az amerikai zabpalacsinta erre a problémára is megoldást nyújt. Cukor helyett banán édesíti a tésztát, egyben pedig a tojást is pótolja, hiszen palacsintákban remekül helyettesíthető vele az állati összetevő. Házi készítésű gyümölcsöntettel a legjobb!
Sütőtökös palacsinta
Az őszi és téli szezon egyik legnagyobb sztárja a sütőtök, amely természetesen palacsintával is kombinálható. Ebben a fajtában a sütőtök megsütve, majd pürésítve kerül a tésztába, így szemet gyönyörködtető narancssárgára színezi a palacsintát. Mivel teljes kiőrlésű lisztből készül, egészséges reggeliopciónak is kiváló.
Óriáspalacsinta a sütőből
Egyszerű, látványos és olajszag nélkül készül: ez a tepsis óriáspalacsinta, azaz a dutch baby. Angol neve megtévesztő, hiszen nem Hollandiában, hanem Amerikában készítették először. Hatalmas előnye, hogy nem egyesével kell sütni, mégis isteni puha és légies lesz a tésztája. A legjobb, ha öntöttvas serpenyőben készíted, de bármilyen serpenyő jó lehet, ami a sütőbe is betehető.
Pufi kefires palacsinta
Ez az amerikai palacsinta kefirrel készül, amitől lélegzetelállítóan lágy és légies lesz a tésztája. A legnépszerűbb változatában juharsziruppal, vajjal és gyümölcsökkel kombinálják, azonban akkor is isteni, ha tükörtojás és pirított, roppanós bacon kerül mellé.
Mákos palacsinta
A vékony tésztás palacsintát újabb szintre emeli, ha mákot is keversz a tésztájába. Ez a meggyes-mákos kombináció egy igazán látványos és gourmet desszertet eredményez, amiből garantáltan minden darab elfogy. A meggylekvárt pedig tetszés szerint más lekvárra, vaníliapudingra is cserélheted.
Hortobágyi palacsinta
A hortobányi palacsinta egy igazi ínyenc fogás, amelyben a vékony tésztás palacsintába fűszeres, húsos ragu kerül. A hús darálva és apró kockákra vágva is belekerülhet a palacsintába, a típusát pedig attól függően variálhatod, hogy melyik a kedvenced. Az élvezetek pedig itt nem érnek véget: mindezt egy szaftos, tejfölös öntet is megkoronázza.
Ha pedig ezek után is úgy érzed, hogy bizonytalan vagy a palacsintakészítésben, akkor itt olvashatsz egy tuti alapreceptet és néhány hasznos tippet, amelyekkel garantált lesz a siker.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors