Kedvenc ételeink gombából: finom és laktató fogások húsmentes napokra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A gomba nemcsak egészséges alapanyag, de rengeteg módon elkészíthető: sütve, főzve, párolva ugyanolyan ízletes, és még húsmentes napokra is kiváló opció.
A gomba az egyik legegészségesebb és leghozzáférhetőbb alapanyagunk, így megéri minél gyakrabban beilleszteni a heti menübe. Az alábbiakban elhoztuk a kedvenceinket inspirációnak.
Házi gnocchi tárkonyos-gombás raguval
A gombás raguk szinte bármilyen tészaféléhez jól passzolnak, azonban egy frissen főtt házi gnocchinál nem létezik tökéletesebb köret. Igaz, hogy az elkészítése tovább tart, mint a száraztészta kifőzése, azonban ha egyszer kipróbálod, nem akarod majd mással enni ezt a tárkonyos-gombás ragut. A kifőtt gnocchit pedig ne felejtsd el lepirítani, mielőtt összekevered a szósszal: sokkal intenzívebb lesz az íze.
Laktózmentes gombapaprikás
A gombás raguknál maradva ezúttal a magyaros változaté a főszerep: ebben a gombapaprikásban a tejfölt növényi alternatíva helyettesíti, így akkor is bátran fogyaszthatod, ha nem ehetsz tejtermékeket, vagy növényi étrenden vagy. A szuper húsmentes opciót télen-nyáron könnyen összedobhatod, az egészet pedig sok friss petrezselyemmel koronázd meg.
Gomba Stroganoff
Túlzás nélkül állítom, hogy ez a legjobb gomba Stroganoff, amit valaha kóstoltam: hihetetlenül krémes, a gazdag fűszerezéstől végtelenül ízes, a többféle gomba miatt pedig minden falatra más és más textúra jut. Ne spórold ki belőle a fűszert, hiszen az a lelke ennek az ételnek.
Gombakrémleves
Egyetlen gombás receptválogatásból sem maradhat ki ez a melengető és selymes fogás, a gombakrémleves. Ennek az ételnek az a különlegessége, hogy nem kerül bele tejszín, viszont nem is hiányzik belőle: az előzőleg beáztatott, majd lepürésített kesudiótól ugyanis mesésen krémes lesz. Ennél a receptnél is fontos, hogy többféle gombát használj, és lehetőség szerint legyen köztük valamilyen fűszeresebb, erdei fajta is.
Tejszínes-gombás lasagne
A klasszikus darált hússal készülő változat helyett elkészítheted ezt a könnyedebb, vegetáriánus verziót. A gombás lasagnéba nem kerül hús, ezt azonban szinte észre sem veszed, hiszen a tejszínes szósztól annyira gazdag az étel. A hagyományos változathoz képest a fogás másik érdekessége, hogy sem paradicsomszósz, sem pedig mediterrán fűszerek nem kerülnek bele.
Fehérboros pirított gomba
Ez a vajon pirított gombás köret a legtöbb sült mellett megállja a helyét: gazdag, fokhagymás ízű, a fehérbornak köszönhetően pedig igazán karakteres. Ha gyors és egészséges köretre vágysz, és elszakadnál a párolt rizs-krumplipüré-sült krumpli tengelytől, akkor mindenképp adj egy esélyt ennek a roppanós fogásnak.
Rizses-gombás piláf
Ez a fogás nem is gombás rizs, és nem is rizottó: érdekessége, hogy a zöldségek alaplében főnek puhára. A bőséges rizses egytál előnye, hogy nem szükséges hozzá zsiradék, így egy kifejezetten egészséges fogásnak mondható. A rizst pedig akár le is cserélheted benne, hiszen a recept bulgurral vagy quinoával is jól működik.
Ha pedig bizonytalan vagy a gombák főzési idejét és eltarthatóságát illetően, akkor ebből az informatív cikkből hasznos tanácsokhoz juthatsz.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors