8 élelmiszer, ami támogatja az anyagcserét: a folyadékbevitel is kulcsfontosságú
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
A nem megfelelő anyagcsere olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a hízás, rossz közérzet, puffadás, rendszertelen székelés. A probléma megszüntetése a rostdús táplálkozásban és a megfelelő folyadékbevitelben rejlik.
Az anyagcsere az elfogyasztott táplálékok megemésztéséért felel: amire a szervezetnek szüksége van, azt felhasználja, amire viszont nincs, az kiürül.
A megfelelően működő anyagcsere kiűzi a salakanyagokat a szervezetből, támogatja a fogyást. Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek gyorsan működik az anyagcseréje, ők nem hajlamosak a hízásra.
Rossz közérzet, puffadás és székrekedés
A lassú anyagcsere más kellemetlen tüneteket is okozhat. Ilyen, ha gyakran fáj a hasad, puffadással vagy székrekedéssel küzdesz. A kiváltó okok listája terjedelmes: számít az életkor, mivel az idő múlásával természetesen lassul a metabolizmus, és a felhasznált energia mennyisége is csökken. Ha valamilyen betegséggel küzdesz, például pajzsmirigy-alulműködéssel, akkor az is szerepet játszhat a rossz anyagcserében. Illetve a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is felelős a lassú anyagcseréért.
Mit lehet tenni?
A legjobb megoldás, ha változtatsz az életmódodon. Törekedj a rostgazdag étrendre, ami beindítja az anyagcserét. A megfelelő folyadékbevitelre is figyelj, legalább napi 2-3 liter vizet igyál meg.
A jó anyagcsere érdekében ajánlott bizonyos élelmiszereket beiktatni az étrendbe, mutatjuk, mik azok, amelyeknek ott a helyük, ha fel szeretnéd pörgetni a metabolizmust.
Brokkoli
A csodaszép, zöld rózsájú zöldség rendkívül egészséges. Bővelkedik vitaminokban és kalciumban is, utóbbiról köztudott, hogy erősíti a csontokat, és még az anyagcserét is beindítja. A brokkoli izgalmas alapanyag, próbáld ki párolva, vagy készíts belőle valamilyen fogást, ha szeretnéd, akkor zöld turmixban is szánj neki helyet.
Alma
Az egyik legegészségesebb gyümölcs. Még a mondás is úgy tartja, fogyaszd mindennap, és akkor az orvos távol marad. Az alma finom, rostgazdag, laktató, napi egy elfalatozásával sokat tehetsz az anyagcsere megfelelő működéséért.
Grépfrút
A citrusféle immunerősítő, antibakteriális hatású, bővelkedik vitaminokban és rostban is gazdag. Rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, támogatja a méreganyagok kiürítését a szervezetből. A gyümölcsöt fogyaszd frissen facsarva, akár más citrusfélékkel párosítva. A fanyar zamatú egészségbombát izgalmas saláták készítésénél is kipróbálhatod.
Spenót
A zöld kalóriatartalma csekély, ezért ott a helye a diétában. Vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedik, az egyik legjobb természetes vasforrás, immunerősítő és felpörgeti az anyagcserét. A spenót oxálsavtartalmáról is ismert, mely elősegíti a bélmozgást, de ha túl sok jut belőle a szervezetbe, az káros lehet, növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.
Jalapeño paprika
A mexikói konyha kedvelt tüzes alapanyaga, mely pikáns ízével különlegessé teszi az ételeket, és még a szervezetre is jótékonyan hat. A jalapeño vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban bővelkedik. Rosttartalma is lenyűgöző, fogyást segítő, anyagcsere-gyorsító a zöld.
Zöld tea
A koffeinben gazdag egészséges ital rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetre. Egyik áldásos tulajdonsága a sok közül, hogy támogatja az emésztést, a gyomor barátja, mivel megóvja olyan betegségek kialakulásától, mint a gyomorfekély.
Joghurt
A joghurt kiváló probiotikum-forrás, mely támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését, segít megszüntetni a székrekedést. Mivel a probiotikum rendben tartja a bélflórát, ezért az immunrendszert is erősíti.
Gyömbér
A gyömbér az egyik legegészségesebb gyógynövény, melyet fűszernövényként is számontartanak. A gyömbért Ázsiában valóságos csodaszernek tartják, melyről köztudott, hogy gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, köhögéscsillapító, és még az emésztésnek jót tesz. A vitaminokban gazdag növényt gyomorrontás idején is ajánlott fogyasztani, mivel rendbe teszi az elcsapott gyomrot, megszünteti a hányingert. Ezenkívül elősegíti az egészséges emésztést, segít megszüntetni a puffadást.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images