Isteni ételek csodálatos panorámával: leteszteltük az Aranybástya Éttermet

arany-bastya
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az Aranybástya Étterembe nemcsak a gasztronómia, hanem a művészetek szerelmeseinek is érdemes betérniük: mennyei fogások, gyönyörű budapesti panoráma és izgalmas alkotások várnak.

Kultúra, művészet, csodás környezet, finom ételek és pezsgőkultusz: ezek fémjelzik az Aranybástya Étterem és Kávéház működését. Mi több, az étterem egy nem mindennapi partnert is magáénak tudhat: a francia pezsgőkultúra egyik kiemelkedő alakja, a Philipponnat champagne ház ugyanis épp őket választotta hazai nagykövetéül. 

Az Aranybástya azonban nem csak a pezsgőkultúrát karolta fel: számos neves hazai művész tárlata díszítette már a falaikat. Most éppen Sávolt Karolina festőművész alkotásait csodálhatod meg. „Az ő különlegessége, hogy kilencévesen kezdett el festeni, és saját maga tanulta meg a festészetet, technikákat az internetről. Még most is egy nagyon fiatal, tizenéves művész, aki a saját gondolatait fejezi ki professzionális módon a műveivel” – újságolta az igazgató.

Az épület miatt is megér egy látogatást

Az Aranybástya épülete már maga a történelem része, hiszen ezen a helyen egy török kori védmű, a sokszögletű Aranybástya állt, mely 1686-ban, a vár visszafoglalásakor nagyrészt megsemmisült, de maradványai még most is megtalálhatók a bástya szinten. Az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején gróf nagylónyai és vásárosnaményi Lónyay Menyhért pénzügyminiszter, majd miniszterelnök megbízásából készült el az Ybl tervezte klasszicista palota. Az épület később báró Hatvany Ferenc birtokába került, innentől pedig a budapesti kulturális élet egyik emblematikus pontjává vált, és rengeteg híres festmény és műkincs otthonául szolgált.

arany-bastya4

Noha az épület a gyűjteménnyel együtt a második világháború során szinte teljesen megsemmisült, újjáépítésével és a felélesztett csodás környezetben való kulturális, művészeti és gasztronómiai élmény kínálatával szeretnék továbbvinni ezt az örökséget.

Az étlap

Az étlap kínálatában a magyaros ételek dominálnak, mint a gulyásleves, pecsenyekacsamell, sertéspofa, Rigó Jancsi, de egészen új szintre emelték ezeket a fogásokat. Mi a sertéspofát teszteltük kapros vajtökpürével: ízében egy az egyben visszahozta a nagyiféle tökfőzeléket sertéspörkölttel, csak éppen a hús olyan omlós volt, hogy szinte szétesett, a püré pedig olyan selymes, hogy szétolvadt a szájban. 

arany-bastya3

Én laktózérzékenyként a vegán vonalon indultam el: a vegán töltött paprikát és a mindenmentes mákos-szilvás desszertet kóstoltam meg. Mindkettő isteni finom volt, mentesen is kihozták belőlük a maximumot. Talán az egyetlen negatívum, amit meg tudnék említeni, az az, hogy laktózérzékenyként ezeken kívül nem igazán volt más opcióm, mivel az előételektől kezdve a desszertekig szinte minden más fogás tartalmazott tejet. Természetesen akinél ez nem szempont, annak egy rossz szava sem lehet a választékra, és így is találni 1-1 lehetőséget a mentesen étkezőknek is, abszolút elégedetten távoztam az étteremből.

Nem csak az ételek miatt érdemes azonban betérni az étterembe: az itallap is elvarázsolt minket, hatalmas a választék. A signature koktélok izgalmas ízkombinációi mellett olyan klasszikusok is kaphatók, mint a Campari likőr. Ezzel viszonylag kevés helyen találkoztam eddig, itt pedig még Spritzként is kérhettem.

arany-bastya2

A kiszolgálás

Elöljáróban fontos megemlítenem, hogy nem újságíróként érkeztem az étterembe, nem részesültem külön bánásmódban, csak pont ugyanabban, mint minden más vendég. És az élmény így is elképesztő volt: talán sosem volt még ennyire figyelmes és közvetlen kiszolgálásban részem. A pincérek hihetetlen udvariasak, segítőkészek, barátságosak voltak, de talán pár konkrét példával tudom a leginkább szemléltetni, mennyire odafigyelnek a vendégeikre.

Az asztalunk, ahova ültettek, egy picit döcögött, épp nem volt még zavaró, és nem is gondoltam rá, hogy szóljak miatta. A pincérek azonban rögtön észrevették, és kérés nélkül is orvosolták a problémát egy szempillantás alatt, sűrű bocsánatkérések közepette. Eközben a mellettünk lévő asztalnál épp egy turistának segítettek, aki pár szót szeretett volna megtanulni magyarul. Bármerre néztünk, csak mosolygós arcokat, jókedvű embereket láttunk, és se vendég, se ott dolgozó nem volt ingerült a telt ház ellenére sem.

arany-bastya1

A panoráma

Magáról az épületről már esett pár szó fentebb, a panorámát azonban muszáj kiemelnem. Mi vacsorára tértünk be az étterembe, és elképesztő látványban volt részünk sötétedés után. A fényárban úszó Halászbástya és dunai panoráma nemcsak a turistákat fogja elvarázsolni, hanem kivétel nélkül mindenkit. 

Fotók forrása: Aranybástya Étterem

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon