Csodát tesz az emésztéssel az aszalt szilva: 7 ötlet, mihez használd

Aszalt szilva cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges nassolnivaló meglepően sok mindenre jó. Segít székrekedés ellen, és a csontokra, fogakra is jó hatással van.

A szilva ősi gyümölcs, egészséges és nagyon finom, mely aszalva is igazi kincs. Szerencsére az aszalással semmit nem veszít értékeiből, ráadásul egész évben beszerezhető.

Hajdanán nem csak ételekben használták, gyógynövényként tekintettek rá. Az egészséges életmódra törekvők étrendjében ott a helye, de ha valami különlegességet készítenél, akkor is érdemes felfedezni az aszalt csemegét.

Mi fán terem az aszalás?

Az aszalás régi tartósítási eljárás, melynek során a termények víztartalmát elpárologtatják, így a penészgombák és más mikroorganizmusok nem tudnak a növényben kárt tenni. Korábbi cikkünkben már írtunk az aszalásról, mely készülhet a régi módszer szerint napon, vagy modernebb eszközökkel. Az elkészült aszalvány helyesen tárolva hónapokig eláll gond nélkül.

Aszalt szilva ct1

Az aszalt szilva jótékony hatásai

Az aszalt szilva antioxidáns-bomba, mely tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A finomságból akár mindennap megéri csemegézni, de csak óvatosan, mivel az aszalt szilva kalóriadús, ezért napi pár szemnél nem ajánlott többet enni belőle. Fogyasztásával nem csak a magas kalóriatartalom miatt kell vigyázni, a tromboembóliás betegségekre felírt véralvadásgátló gyógyszereket szedők orvosi egyeztetés után, csak az ajánlott napi mennyiséget ehetik meg az aszalt csemegéből.

Az aszalt szilva jelentős mennyiségű szorbitot tartalmaz, ez az anyag az emésztésre hat. Mivel rostban is bővelkedik, ezért a bélmozgást is serkenti, lazítja a székletet. Fogyasztása fogyókúra idején is ajánlott, de csak mértékkel, mivel hasmenést okozhat.

Aszalt szilva ct3

A finomságban kálium és mangán is található, illetve vitaminokban is dúskál. Az aszalt szilva kiváló K-vitamin-forrás, hiszen 100 g fedezi a napi K-vitamin-bevitel 50%-át. Ez az érték magasabb, mint bármely friss vagy szárított gyümölcs esetén.

A K-vitamin mellett a B12 és biotin kivételével az összes B-vitamin megtalálható a gyümölcsben. Az emésztőrendszer mellett a húgyutakra is jótékonyan hat, fenolos vegyületei és metabolitjai antibakteriális hatásúak. Az emésztőrendszerben prebiotikus hatást fejt ki, így a vastagbélbél jótékony baktériumkolóniáinak növekedését serkenti.

Aszalt szilva ct2

Az aszalt szilva a csontokra és fogakra is áldásosan hat. A K1-vitamin segíti elő a csontok mineralizációját, szabályozza a hidroxiapatit-kristályok növekedését a csontokban és a fogakban, így például csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A gyümölcs segít a csontok erősítésében, fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében. Érdemei közé sorolandó még, hogy az idegrendszer működésére is jó hatást gyakorol, szellemileg frissít, fokozza a teljesítőképességet.

Mi készüljön belőle?

A finomság magában is remek csemege, de a reggeli joghurttal is egybeforgathatod. Ha valami különlegeset készítenél, akkor alkoss belőle egy ízletes krémlevest, de húsokkal is párosíthatod. Az aszalt szilvából számos csodás sütemény is születhet. Jól illik a csoki és a zab mellé. Íme néhány fantasztikus recept, melyeket érdemes kipróbálni.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük