Az olívaolaj bizonyított egészségügyi előnyei: ezért fogyaszd rendszeresen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olívaolaj egy különleges ízű olaj, amelyet az olajfa terméséből, az olajbogyóból préselnek. A növényi olajok közül az egyik legegészségesebb fajta, és a saláták mellett érdemes más ételekbe is belecsempészni.
Az olívaolaj az egyik legegészségesebb olaj, hiszen tele van antioxidáns vegyületekkel és egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, és még gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Bár a legtöbb főzőolajnak és állati zsírnak nincsen túl jó híre az elmúlt években, abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy az olívaolaj – főként az extraszűz – fogyasztása különösen hasznos. Olvass tovább, és megtudhatod, miért!
Sok benne az egyszeresen telítetlen zsírsav
Az olívaolaj 14%-a telített zsírokból áll, 11%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsavakból, mint amilyenek az omega-6 vagy az omega-3 zsírsavak. Túlnyomórészt viszont, azaz 73%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavak alkotják, amelyeket omega-9 zsírsavakként vagy olajsavként ismerhetsz. Ezek a zsírok segítenek megvédeni a vérben található koleszterint az oxidációtól, amely komoly szövetkárosodást okozhatna az artériákban. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak ellenállnak a hőnek, így az olívaolajat nemcsak salátára érdemes locsolni, hanem főzésre is alkalmas.
Antioxidánsokkal is ellát
A különösen jótékony zsírsavai mellett az olívaolaj E- és K-vitaminban is gazdag, és hatásos antioxidánsokat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása megvédhet számos betegség kialakulásától. Az olívaolaj ugyanakkor kozmetikumként is kiváló: többek között szkvalén nevű összetevője miatt már régóta használják bőr-, köröm- és hajápolásra.
Gyulladáscsökkentő hatású
A krónikus gyulladás az egyik vezető ok a rák, a szívbetegségek, bizonyos emésztési zavarok, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az arthritis kialakulásában. Az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatása nagyon hasonló az ibuprofén készítményekéhez: 50 ml extraszűz olívaolajnak olyan gyulladáscsökkentő hatása van, mint egy felnőtt adag ibuprofén 10%-ának.
Védi a szívet
A szívroham a leggyakoribb halálok a világon. Úgy tűnik azonban, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések jóval ritkábban fordulnak elő a mediterrán térségben, és ennek főként az étkezés a magyarázata. A mediterrán diéta előnyeiről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben, a legfontosabb tudnivaló róla azonban az, hogy a sok friss zöldség, gyümölcs és zsírszegény húsok mellett sok olívaolajat tartalmaz. Ennek köszönhetően pedig megvéd a „rossz” LDL-koleszterintől, így gátolja az érelmeszesedést, és még vérnyomáscsökkentő hatása is van.
A rák ellen is felveszi a harcot
A szív- és érrendszeri megbetegedésekhez hasonlóan a mediterrán országokban a rákos betegek száma is alacsonyabb. A szakemberek ezt a jelenséget szintén a nagy mennyiségű olívaolaj-fogyasztásnak tulajdonítják. Az olívaolajban található antioxidánsok ugyanis képesek csökkenteni a szabad gyökök okozta sejt- és szövetkárosodást, így a rák kialakulásának a kockázatát is.
Fotók: Getty Images