Mire jó a barátcserje? Nőknek valóságos áldás lehet a fogyasztása

baratcserje3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Megannyi csodálatos növényt köszönhetünk a mediterrán vidékeknek, köztük olyanokat, amelyek a népi gyógyászatban is kiemelkedő szerepet töltenek be. Ezek között kapott helyet egy, a köztudatban még új keletű növény, a barátcserje.

A Krím-félszigeten őshonos növény azért is lehet izgalmas és érdekes, főként a nők számára, mert korunk olyan nőgyógyászati problémáiban tud segítő kezet nyújtani, mint például a meddőség.

Mi fán terem a barátcserje?

A barátcserje, vagy tudományos nevén Vitex, egy egészen aprócska, az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. Jótékony hatását tekintve ritkaságszámba megy, mert nemcsak a virága, a levelei vagy a szára gyógyhatású, hanem annak teljes esszenciája is. Hatásait kutatások igazolják, képességeit pedig alább részletezzük.

baratcserje

A stimulátor

A barátcserje annak ellenére, hogy hormonmentes, képes arra, hogy az agyalapi mirigyet hormontermelésre ösztönözze. Ezenkívül az úgynevezett LH hormon termelését is képes stimulálni, illetve igazoltan közrejátszik a női szervezetben lévő progeszteron nevű hormon termelésében, ami magáért a megtermékenyítésért és a petesejt beágyazódásáért felel.

A csodafegyver

Mint már említettük, e növénynek fontos szerepe van a meddőség ellen folytatott küzdelemben, hiszen képes szabályozni a szervezet prolaktintermelését, amely szintjének megemelkedése sok esetben áll összefüggésben a meddőséggel. Vagyis, ha az orvos ezzel a hírrel fogad, nem feltétlenül kell rögtön klinikai Canossa-járásba kezdeni, első körben természetes úton is megpróbálhatod a hormonszint csökkentését és annak szinten tartását, hogy akár a lelkileg megterhelő beavatkozások nélkül is megfoganhasson a várva várt baba.

baratcserje

A békéltető

A fogantatás elősegítése mellett sok nő – és férfi – lelki nyugalmát is elősegítheti azokon a bizonyos napokon, hiszen képes szabályozni a menstruációs ciklust és csökkenti a premenstruációs tüneteket – mellfeszülés, alhasi görcsök, bőrproblémák, fáradság, ingerlékenység, hangulatingadozás. Ráadásul szinte kortalan a hatása, mivel még a klimax okozta kellemetlen szimptómákat is enyhítheti.

A tékozló

Természetesen a barátcserje nem csak a nők számára lehet csodaszer, mivel számos kutatás bizonyítja, hogy fogyasztása nemtől függetlenül képes csökkenteni a pajzsmirigy- és autoimmun betegséggel küzdők tüneteit is.

Alkalmazásáról természetesen érdemes konzultálni az orvossal, mivel ha éppen hormontartalmú gyógyszert szedsz, vagy hormonkezelés alatt állsz, nem javasolt a fogyasztása.

Hogyan fogyasszuk?

A barátcserjét porítva, kapszulában vagy tea formájában érdemes fogyasztani. A kapszulából – annak hatóanyag-tartalmától függően – napi 2 szem a javasolt mennyiség 1-3 hónapon át, míg a teát naponta 2 csészével, kúraszerűen, 3 hónapon át érdemes inni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük