10 békebeli finomság a nagyi füzetéből: van, ami sosem megy ki a divatból
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A régi mamaféle recepteket mindenki szereti, ilyen a töltött paprika vagy a túrógombóc. Ezen étkek sosem merülnek feledésbe.
Azok a bizonyos régi ízek, amiket csak a nagymamák tudnak - a legtöbbünk örömmel gondol vissza a mama főztjére, süteményeire.
A nosztalgikus fogásokat érdemes életben tartani, továbbadni a hagyományokat – töltött káposzta, húsleves, rétes és társaik. Most egy csokorba gyűjtöttük kedvenc békebeli receptjeinket, amiket bárki könnyedén el tud készíteni a családjának, barátainak vagy csak a saját maga örömére.
Békebeli krumplis pogácsa
A mama receptje alapján készült krumplis pogácsa elképesztően finom. A sós vendégváró tésztájában zsír, vaj és tejföl kap helyet, ettől a hármastól lesz puha és ízletes. A pogácsából bátran süthetsz dupla adagot, mivel több napig megőrzi puha állagát. Ha igazán merész vagy, akár még kenyér helyett, szaftosabb ételek mellé is kínálhatod a finomságot.
Kukoricagombóc-leves
A kukoricagombóc-leves igazi régi étek, mely kevés hozzávalóból készül. A leves jó ízéről a szalonna gondoskodik, a testességét pedig a kukoricagombóc adja. Laktató és finom, érdemes tejföllel meglocsolva kínálni. A friss fűszernövényeket se hagyd ki, hiszen a finomra aprított petrezselyem vagy metélőhagyma csak még ízletesebbé teszi a régi, falusi ételt.
Dióhabos kifli
A diós kifli tésztája olyan omlós, hogy szinte szétolvad a szájban, és ott van még a töltelék, mely egészen különleges. A békebeli sütibe tojásfehérjehab és dió keveréke kerül, így egész varázslatos. A kisült kifliket porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve kínáld. Ha pedig nem szereted a diót, vagy pénztárcabarát opciót választanál, akkor kókuszreszelékkel próbáld ki a receptet.
Becsinált leves
A becsinált leves a hétvégi családi ebéd sztárja. A vicces nevű fogás a francia konyhában is ismert. A leves fehér hússal készül, amit puhára kell párolni, majd a hozzáadott zöldségekkel együtt kap egy világos színű rántást. A levesbe bármilyen zöldség kerülhet: a hagyományos változatban a sárgarépa, gomba és borsó kötelező, de bátran lehet még krumplit is hozzákeverni.
Sült sertésoldalas
A sült oldalas pirosra sütve az igazi. Szerencsére szereti a fűszereket, így sokféle ízesítéssel elkészíthető. Ám ha a régi recept szerint próbálnád ki, akkor szigorúan csak a só, bors és fokhagyma hármasára lesz szükséged. A húst zsírral süsd, ettől lesz omlós, és még pluszízt is ad a sültnek.
Régimódi mamaféle töltött paprika
A töltött paprika régi kedvenc, mely több nemzet konyhájában is megtalálható. Nekünk, magyaroknak háziasan, paradicsomlében főzve az igazi. Az étek lelke a zeller, ettől kapja egyedi ízét. A töltelékből érdemes gombócokat is készíteni, a paprikából pedig több fajtát is használhatsz. Ha szereti a család a csípőset, akkor 1-2 darab hegyes erős paprikát tehetsz a fazékba. A töltelékkel is megéri játszani, van, aki bulgurral készíti, a hagyományos recept alapján azonban rizzsel keverd a daráltat.
Habkönnyű túrógombóc
A túrógombóc régi kedvenc, mely porcukorral, lekvárral vagy tejföllel megkoronázva igazán finom. Az édesség elkészítése nem nehéz, csupán a búzadara adagolására kell figyelni. Inkább kevesebb kerüljön bele, majd pihentetés alatt megduzzad, így biztos, hogy habkönnyű lesz. A massza hűtőben történő pihentetése kötelező, ettől lesz strapabíró a textúrája, nem esik darabokra a főzés során.
Stefánia-vagdalt őzgerincformában
Az egybefasírt szintén régi kedvenc, mely mellé bármilyen köret kínálható, sőt még szendvicsalapanyagnak is tökéletes. A tojással töltött fasírt összeállítása nem nehéz, őzgerinc- vagy kenyérformában összerakható. Az egybefasírt tetejét érdemes ketchuppal megkenni, ettől lesz szaftosabb és finomabb. Ahhoz, hogy a húsból szép szeleteket tudj vágni, sütés után pihentesd.
Székelykáposzta rizzsel
A székelykáposzta kedvelt szaftos fogás. A kiadós ételt hagyományosan sertéshúsból illik összedobni, amiben egy kis füstölt rész is elfér. Sőt még rizst is érdemes az alapanyagokhoz keverni. Savanyú káposztából egész fejet vagy gyalultat is használhatsz - az utóbbi kényelmesebb megoldás. Fontos, hogy a káposztát alaposan mosd át, kóstold meg, ne legyen túl savanyú. A fűszerezést pedig alakítsd ízlés szerint, akár köménnyel vagy csípős paprikakrémmel is feldobhatod.
Szabolcsi almás pite
A nagyiféle almás pitéhez semmi sem fogható! Az almás pite örök kedvenc, mely rengetegféle recept szerint kipróbálható. Maradva a hagyományoknál, most egy régi szabolcsi változatot mutatunk, melyben a töltelék jonatán almából készül, fahéjjal keverve. A kész pitét szórd meg porcukorral, majd kínáld. Vigyázz, mert ez a süti pillanatok alatt elfogy!
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors