10 békebeli finomság a nagyi füzetéből: van, ami sosem megy ki a divatból

Békebeli receptek cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A régi mamaféle recepteket mindenki szereti, ilyen a töltött paprika vagy a túrógombóc. Ezen étkek sosem merülnek feledésbe.

Azok a bizonyos régi ízek, amiket csak a nagymamák tudnak - a legtöbbünk örömmel gondol vissza a mama főztjére, süteményeire.

A nosztalgikus fogásokat érdemes életben tartani, továbbadni a hagyományokat – töltött káposzta, húsleves, rétes és társaik. Most egy csokorba gyűjtöttük kedvenc békebeli receptjeinket, amiket bárki könnyedén el tud készíteni a családjának, barátainak vagy csak a saját maga örömére.

Békebeli krumplis pogácsa

A mama receptje alapján készült krumplis pogácsa elképesztően finom. A sós vendégváró tésztájában zsír, vaj és tejföl kap helyet, ettől a hármastól lesz puha és ízletes. A pogácsából bátran süthetsz dupla adagot, mivel több napig megőrzi puha állagát. Ha igazán merész vagy, akár még kenyér helyett, szaftosabb ételek mellé is kínálhatod a finomságot.

45743728 4683df7fdd569cecf641b714b7716c52 wm

Kukoricagombóc-leves

A kukoricagombóc-leves igazi régi étek, mely kevés hozzávalóból készül. A leves jó ízéről a szalonna gondoskodik, a testességét pedig a kukoricagombóc adja. Laktató és finom, érdemes tejföllel meglocsolva kínálni. A friss fűszernövényeket se hagyd ki, hiszen a finomra aprított petrezselyem vagy metélőhagyma csak még ízletesebbé teszi a régi, falusi ételt.

47112480 3ff225eb7fe22812e483b0ac628efe2d wm

Dióhabos kifli

A diós kifli tésztája olyan omlós, hogy szinte szétolvad a szájban, és ott van még a töltelék, mely egészen különleges. A békebeli sütibe tojásfehérjehab és dió keveréke kerül, így egész varázslatos. A kisült kifliket porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve kínáld. Ha pedig nem szereted a diót, vagy pénztárcabarát opciót választanál, akkor kókuszreszelékkel próbáld ki a receptet.

51645907 bb202deec7621ed0af4377e688d4a871 wm

Becsinált leves

A becsinált leves a hétvégi családi ebéd sztárja. A vicces nevű fogás a francia konyhában is ismert. A leves fehér hússal készül, amit puhára kell párolni, majd a hozzáadott zöldségekkel együtt kap egy világos színű rántást. A levesbe bármilyen zöldség kerülhet: a hagyományos változatban a sárgarépa, gomba és borsó kötelező, de bátran lehet még krumplit is hozzákeverni.

29956301 8b0ecfa42e6f50b7932b6fbbc8f8eba6 wm

Sült sertésoldalas

A sült oldalas pirosra sütve az igazi. Szerencsére szereti a fűszereket, így sokféle ízesítéssel elkészíthető. Ám ha a régi recept szerint próbálnád ki, akkor szigorúan csak a só, bors és fokhagyma hármasára lesz szükséged. A húst zsírral süsd, ettől lesz omlós, és még pluszízt is ad a sültnek.

Békebeli receptek ct1

Régimódi mamaféle töltött paprika

A töltött paprika régi kedvenc, mely több nemzet konyhájában is megtalálható. Nekünk, magyaroknak háziasan, paradicsomlében főzve az igazi. Az étek lelke a zeller, ettől kapja egyedi ízét. A töltelékből érdemes gombócokat is készíteni, a paprikából pedig több fajtát is használhatsz. Ha szereti a család a csípőset, akkor 1-2 darab hegyes erős paprikát tehetsz a fazékba. A töltelékkel is megéri játszani, van, aki bulgurral készíti, a hagyományos recept alapján azonban rizzsel keverd a daráltat.

43992362 8ca87c23dd71d5ab7de4546bebe1cc06 wm

Habkönnyű túrógombóc

A túrógombóc régi kedvenc, mely porcukorral, lekvárral vagy tejföllel megkoronázva igazán finom. Az édesség elkészítése nem nehéz, csupán a búzadara adagolására kell figyelni. Inkább kevesebb kerüljön bele, majd pihentetés alatt megduzzad, így biztos, hogy habkönnyű lesz. A massza hűtőben történő pihentetése kötelező, ettől lesz strapabíró a textúrája, nem esik darabokra a főzés során.

Békebeli receptek ct2

Stefánia-vagdalt őzgerincformában

Az egybefasírt szintén régi kedvenc, mely mellé bármilyen köret kínálható, sőt még szendvicsalapanyagnak is tökéletes. A tojással töltött fasírt összeállítása nem nehéz, őzgerinc- vagy kenyérformában összerakható. Az egybefasírt tetejét érdemes ketchuppal megkenni, ettől lesz szaftosabb és finomabb. Ahhoz, hogy a húsból szép szeleteket tudj vágni, sütés után pihentesd.

51333621 19a4ab86d77272c9852118b5fb9b848d wm

Székelykáposzta rizzsel

A székelykáposzta kedvelt szaftos fogás. A kiadós ételt hagyományosan sertéshúsból illik összedobni, amiben egy kis füstölt rész is elfér. Sőt még rizst is érdemes az alapanyagokhoz keverni. Savanyú káposztából egész fejet vagy gyalultat is használhatsz - az utóbbi kényelmesebb megoldás. Fontos, hogy a káposztát alaposan mosd át, kóstold meg, ne legyen túl savanyú. A fűszerezést pedig alakítsd ízlés szerint, akár köménnyel vagy csípős paprikakrémmel is feldobhatod.

53781753 c1bd1aab954da6121189fed056deead6 wm

Szabolcsi almás pite

A nagyiféle almás pitéhez semmi sem fogható! Az almás pite örök kedvenc, mely rengetegféle recept szerint kipróbálható. Maradva a hagyományoknál, most egy régi szabolcsi változatot mutatunk, melyben a töltelék jonatán almából készül, fahéjjal keverve. A kész pitét szórd meg porcukorral, majd kínáld. Vigyázz, mert ez a süti pillanatok alatt elfogy!

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon