3 ok, amiért érdemes birsalmát enni: mutatjuk, hogy dolgozd fel a gyümölcsöt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A birsalmasajt igazi őszi csemege, mindenki nagy kedvence, de nem csak az ízéért érdemes gyakran fogyasztani, vitaminokban is bővelkedik a gyümölcsből készült nasi.
A birsalma a népgyógyászatban is használt gyümölcs, és máig népszerű, leggyakrabban a már említett sajt készül belőle, de lekvárként, sőt köretként is isteni, érdemes többféle formában, minél gyakrabban fogyasztani.
Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma
A birsalmában rengeteg a P-vitamin, vagyis a citrin, és a C-vitamin, utóbbiból a napi szükséglet 15%-át fedezi. A citrin segíti a C-vitamin felszívódását, így a gyümölcs fogyasztása garantáltan hozzájárul a szervezet és az immunrendszer erősítéséhez. A birsalma kisebb mennyiségben B-vitamint, vasat, káliumot, magnéziumot is tartalmaz, és jelentős a réztartalma is.
Jót tesz az emésztésnek
Amellett, hogy vitaminban gazdag és tele van ásványi anyaggal, rostban is bővelkedik, így jót tesz az emésztésnek. 1 gyümölcs a napi rostbevitel 6-8%-át fedezi, így támogatja az egészséges bélbaktériumok működését. Gyomorproblémák és gyulladásos bélbetegségek esetén is érdemes alkalmazni, egyes kutatások szerint védi a szöveteket a károsodástól, illetve segít kezelni a gyomorfekélyt. Savas reflux esetén is ajánlott a fogyasztása, szirup formájában alkalmazva. Hányinger ellen is bevethető, csökkentheti a terhességgel járó panaszokat.
Antioxidánsban gazdag
A birsalma tele van antioxidánssal, így hatásos gyulladáscsökkentő, és segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek a rákos megbetegedésekért felelnek. A birsalmában található antioxidáns hatású flavonolok a szív egészségét is védik.
Felhasználása
Bár mindig hangoztatjuk az oldalon, hogy a zöldségek és a gyümölcsök nyersen tartalmazzák a legtöbb vitamint, a birsalmát érdemes hőkezelni, ugyanis túl kemény a húsa és nagyon magas a csersavtartalma, így nyersen fanyar, élvezhetetlen. Ezek a savak főzés közben viszont átalakulnak, kijönnek a birs igazi aromái. Ráadásul magas pektintartalmának köszönhetően nagyon jól zselésít, sűrít, ezért készítenek belőle lekvárt és sajtot is.
Ha kompótként használnád, vagy süti tetejére kanalaznád, fontos, hogy készítsd elő a gyümölcsöt: mosd meg alaposan, a barnás szőröket dörzsöld le róla, csak utána szeleteld fel. Öntsd fel vízzel, adj hozzá egy kevés cukrot, majd addig párold, míg a gyümölcshús megpuhul. Nyugodtan adj hozzá vanília- vagy fahéjrudat, csillagánizst, szegfűszeget, gyömbért. Ez aztán szuper alap lehet gyümölcsleveshez is, de a kész, fűszeres birset kanalazhatod kompótként, teheted zabkására, joghurt tetejére, de még sült húshoz is illik. Természetesen nem csak főzni lehet, sütve is izgalmas, de pálinka is készülhet belőle.
Ha pedig több időd van, készítsd el birsalmasajtként, garantáltan imádni fogja a család. Arra figyelj, hogy a sajt sok hozzáadott cukrot tartalmaz, így nem épp diétás választás.
Fotó: Getty Images