Ezek az ételek szabad tűzön még finomabbak: bográcsban is próbáld ki őket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szabad tűzön készült ételeknek utánozhatatlan az ízük, a füst különleges aromát kölcsönöz nekik, főzz bográcsban minél többet.
A barbecue-zás, avagy parázson sütögetés, grillezés elképesztően divatos lett mostanában, de ne feledkezzünk meg a jó öreg nyárson sütésről sem, amikor a szalonna zsírját csepegtetjük egy jó nagy karéj kenyérre, és hagymával vagy zöldpaprikával megesszük. A grillen is rengeteg mindent elkészíthetsz, ebben a cikkben összeszedtük a kedvenc receptjeinket.
A másik szintén közösségi szabadtéri program a bográcsozás, amikor az amúgy tűzhelyen készült ételeket szabad tűzön, bográcsban főzik meg. Ezek az általában magyaros, fűszeres ételek egészen más ízt kapnak a fémedényben, sokkal zamatosabbak lesznek. Igazából megunhatatlan fogások ezek, amelyeket szerintem minden nyáron érdemes elkészíteni, ha kertes házban élsz, vagy akár csak nyaralsz. Érdekes, a bográcsozásnál még sosem panaszkodott senki, hogy túl meleg van, az ízek kárpótolnak mindenért. Ha pedig meg akarod tisztítani a bográcsot a főzés befejeztével, akkor ezzel a módszerrel tedd.
Paprikás krumpli
A paprikás krumpli igazi klasszikus, ami mindenhogyan isteni, de érdemes szabad tűzön is elkészíteni. A titok a sűrű szaft, amelyet sok hagymával és szalonnával érhetsz el. A csípősséget te szabályozhatod, ami nem maradhat ki belőle, az a jó minőségű kolbász és mellőle a friss kenyér.
Paprikás csirke
A paprikás csirke, avagy csirkepaprikás is sokkal különlegesebb lesz, ha bográcsban készíted. A csirkepaprikásnál is ahány ház, annyi szokás, van, aki csak combból készíti, de van, aki az egész csirkére esküszik. A lényeg itt is a jó alap, például egy jó lecsóalap és a sok-sok hagyma, a végén pedig a tejfölös habarás.
Marhapörkölt
A pörköltek közül a marha nagy kedvenc, és isteni lesz, ha bográcsban, jó minőségű vörösborral készíted. A jó marhapörkölt titka szintén a sűrű szaft, a türelem, amíg a hús egészen puhára fő, valamint a megfelelő fűszerezés. A legjobb, ha lábszárból készíted, kezdheted a pörköltalappal, vagy előtte körbepiríthatod a húst.
Bográcsgulyás
Ez az étel a bográcsba termett, már a nevében is benne van, hogy hol készítve lesz a legfinomabb. A bográcsgulyás, avagy a gulyásleves hungarikum, de mindenki kicsit másképp készíti. A hagyma mennyiségén itt se spórolj. Ami ne maradjon ki belőle, az a csipetke és mellőle a friss, ropogós héjú kenyér.
Halászlé
A halászlé egyáltalán nem csak karácsonyi fogás, egy jól sikerült horgászat után bátran főzz a halakból isteni ételt bográcsban is. A jó halászlé többféle halból készül, de sokat számít a jófajta vöröshagyma és a kiváló minőségű fűszerpaprika is. Ha bajai módra készíted, kínálj mellé gyufatésztát is.
Lecsó
Ahogy a paprikás krumpli, a lecsó is isteni lesz kolbásszal és persze bográcsban főzve. Az alap a hagyma, paprika és a paradicsom, amelyet kolbásszal és tojással tovább dúsíthatsz. A lecsó akkor jó, ha jó szaftos, ezért hagymából érdemes többet használni, de a kolbász, szalonna mennyiségét is növelheted.
Chilis bab
Nemcsak a magyaros ételek finomak bográcsban, hanem az olyan kedvencek is, mint a chilis bab. A jó chilis bab titka a főzési idő, a bográcsban lesz lehetőséged sokáig rotyogtatni. Ha megfelelő ideig főzöd, akkor lesz sűrű a szósz, és akkor érnek össze az ízek. A paradicsomlének majdnem a felére kell redukálódnia, és egy sűrű, fűszeres szaftot kell kapnod.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors