![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan készíts bulgurt helyesen? Kevesebb főzést igényel, mint gondolnád
![Bulgur keszitese cc](https://kep.index.hu/1/0/4691/46918/469181/46918104_3577376_f45dbda37d5d6169360ce83116d494a3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A bulgur vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb alapanyagunk, hiszen köret, saláta és még desszert is lehet belőle. Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen, mutatunk néhány bevált trükköt az elkészítéséhez.
A bulgur egyszerűen elkészíthető, roppant egészséges alapanyag, és bár a közel-keleti konyhában van igazán nagy hagyománya, nálunk is nagyon kedvelt gabonaféle.
A bulgur tulajdonképpen nem más, mint zúzott búza, amit előfőznek, majd kiszárítás után csomagolnak. Ez az előkészített, kisebb-nagyobb törmelékekből álló élelmiszer rendkívül tápanyagdús, kevesebb kalóriát és több rostot tartalmaz, mint a rizs, így számos diéta és fogyókúra hasznos alapanyaga lehet. Megéri rendszeresen fogyasztani, hiszen egy bögrényi (kb. 90-100 g) fedezi az ajánlott napi rostszükségletünk 30%-át. Emellett kiváló B3- és B6-vitamin-forrás, és nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, mangánt, cinket és folátot is.
Megpuhult állapotában a kuszkuszra vagy a quinoára hasonlít az állaga, az íze pedig semleges, de a rizsnél vagy a kuszkusznál aromásabb, földesebb jellegű.
![Bulgur keszitese 2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4691/46918/469181/46918156_4ec7d1062397cf43989a1f7b0eaeffaa_wm.jpg)
Az előkészítésben 2 módszert is érdemes kipróbálnod: megfőzheted, akárcsak a rizst, de mivel előfőzött termékről van szó, pusztán áztatás is elegendő neki.
Tippek a főzéshez
A bulgur főzése nem űrtudomány, azonban van néhány konyhai trükk, amely ízletesebb, pergősebb köretet eredményez. A folyamat nagyon hasonlít a rizsfőzéshez, mivel azonban természetükből adódóan más-más gabonatípusok, egyes pontokon eltérő lehet.
![Bulgur keszitese fott](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4691/46918/469181/46918170_a7973b44ec7785b1f4a699cdc1eed546_wm.jpg)
1. Ahhoz, hogy a szemek ne tapadjanak össze, főzés előtt alaposan mosd át, majd szűrd le róla a felesleges keményítőt.
2. A megmosott bulgurt tedd egy edénybe, önts rá kétszeres mennyiségű vizet, és kevés sóval forrald fel.
3. Ha felforrt, tegyél rá fedőt, és alacsony hőfokon főzd 15-20 percig, vagy amíg a szemek teljesen megpuhulnak. A főzési idő annak függvényében változhat, hogy mennyire darabosra tört a bulgur: minél nagyobbak a darabok, annál tovább tart a főzés.
Hogyan áztasd?
A bulgurt főzés nélkül is könnyedén elkészítheted, ehhez pedig mindössze vízre és kevés sóra lesz szükséged. Tedd a megmosott és leszűrt gabonaszemeket egy edénybe, önts hozzá kétszeres mennyiségű enyhén sós, langyos vizet, és pihentesd egy óráig. Ezalatt a törmelék könnyedén magába szívja a rendelkezésre álló vizet, a végeredmény pedig egy megpuhult, ízletes alap, amit recepttől függően ízesíthetsz.
![Bulgur keszitese tabule](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4691/46918/469181/46918176_91e74105c59b2ff783e61bd9958d5537_wm.jpg)
A módszer előnye, hogy a hőkezelés hiányában valamennyi hasznos tápanyag megmarad a gabonában, illetve a tűzhelyet sem kell bekapcsolnod, mégis kevés munkával és energiatakarékos módon készíthetsz tápláló fogást, akár a nyári hőségben is.
Mire használható?
Semleges íze miatt a bulgurnak szinte bármilyen fűszerezés jól áll. Készíthetsz belőle salátákat, mint ahogyan a törökök is teszik, dúsíthatod vele a zöldségköretet, de akár önmagában, erősebb fűszerezéssel is megállja a helyét. A bulgurból azonban kiváló húspótló is lehet, hiszen kissé rágós textúrája szuperül beillik a darált hús helyett az azt igénylő receptekbe.
Fotók: Getty Images