![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
5 tipp, mire használd a cékla levelét: tele van vitaminnal és ízzel
![Cékla levelének felhasználása cover](https://kep.index.hu/1/0/5200/52001/520017/52001745_3963075_894046ba64c25da793f6d88200d41c74_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vitaminokban dúskáló cékla igazi kincs, még a levele is, melyet sokan a kukába dobnak, pedig nagyon is alkalmas a konyhai felhasználásra.
A téli időszak egyik kedvelt immunerősítője a cékla, a zöldségből szuper savanyúság készíthető, amit szinte mindenki kedvel. Ha kulináris kalandor hírében állsz, akkor pedig kötelező felfedezned, mire használhatod még a zöldséget.
A zöldség sokkal több, mint savanyúság. Fantasztikus köretek, sütemények és egyéb fogások alkothatók belőle: ilyen a céklakrémleves, vagy csak egyszerűen meg is sütheted, és izgalmas salátákat is összedobhatsz belőle.
Na de mi legyen a zöldjével, a céklafej hajával? A cékla levele minden áldást tartalmaz, az íze pedig enyhe, a mángoldra emlékeztet. Nem érdemes kukába hajítani, egy kis kreativitással remek dolgok alkothatók belőle.
![Cékla levelének felhasználása ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5200/52001/520019/52001903_dc265f74b1505764c3647f09f33db88d_wm.jpg)
A cékla levele A- és C-vitaminban gazdag, immunerősítő, baktériumölő hatással bír. A levelekben polifenolok találhatók, melyek segítenek csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladást.
Nem túl intenzív, kissé édeskés zamatának köszönhetően szinte mindenféle ételhez passzol.
- Használd nyersen, keverd salátákhoz.
- Dobd turmixba, gyümölcsökkel keverve.
- Különleges pesztót is készíthetsz a levelekből a hagyományos recept szerint.
- A zöldet párolhatod. A fokhagyma remekül áll neki, vajon pirítva, szezámmaggal is érdemes egybeforgatni.
- Levesekbe is főzheted: bátran keverd kelkáposztával, kínai kellel vagy spenóttal.
![Cékla levelének felhasználása ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5200/52002/520020/52002045_64f81853dea1296b13868e9be3dcbf95_wm.jpg)
Nyersen vagy főve egészségesebb?
Az élvezeti érték mellett az egészséges táplálkozásra törekvők körében fontos kérdés, hogy érdemes fogyasztani a cékla levelét: nyersen vagy hőkezelve egészségesebb? Hogy megmaradjanak értékei, a legjobb nyersen vagy párolva kínálni. A hőkezelés során arra kell figyelni, hogy ne főzd túl, mert akkor veszít áldásos hatásaiból.
Fotók: Getty Images