A 10 kedvenc céklás receptünket mutatjuk: levesként, sütve, de desszertben is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szereted a céklát, próbáld ki minél változatosabb formákban, ha pedig eddig nem kedvelted kissé földes íze miatt, mindenképp adj neki egy újabb esélyt, megfelelő hozzávalókkal kombinálva isteni lesz.
A céklából készült savanyúság valószínűleg mindenkinek ismerős, de érdemes bővíteni a repertoárt, és levesként, salátaként is elkészíteni, akár falafelt vagy csokitortát ízesíteni vele. Ha nyitott vagy az újdonságokra, mindenképp próbáld ki az alábbi recepteket!
Céklakrémleves
Igazi melegítő, színes leves a szürke, hideg napokra, mi több, tökéletes immunerősítő, tele van vitaminnal. Nagy előnye, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen készül, csak mindent egy lábasba kell pakolni, puhára főzni, majd leturmixolni. Hogy krémesebb legyen, kókusztej gazdagítja, de ha nem szempont nálad, hogy laktózmentesen készítsd, tejszínnel is főzheted.
Fokhagymával sült cékla
A céklát rengetegféleképpen felhasználhatod, mégis talán a legegyszerűbb formájában, sütve lesz a legfinomabb. A sütőben átalakul, krémes és édeskés lesz, kívülről pedig szépen megpirul. Ha ki szeretnéd emelni a természetesen édes ízét, egy kevés mézzel is meglocsolhatod a sült zöldséget.
Céklás tészta feta sajttal
Ha van maradék sült céklád, azt is felhasználhatod ehhez a recepthez, de ha nincs, villámgyorsan megpárolhatod az isteni zöldséget. A cékla édességét a sós feta sajt ellensúlyozza, de a kakukkfű sem hiányozhat a kompozícióból. A puha, fűszeres zöldséget aztán csak forgasd össze tésztával, és készen is van a mennyei ebéd.
Céklás falafelgolyó
Ha kicsit izgalmasabb formában is kipróbálnád a céklát, készíts belőle falafelgolyót. A lila zöldség egyrészt gyönyörű színt ad a közel-keleti csicserifasírtnak, másrészt az ízét is feldobja. Ne aggódj, a kissé földes aromája nem fog dominálni, a fűszerek és a többi hozzávaló tökéletesen ellensúlyozzák.
Céklasaláta naranccsal
Isteni, színes és tele van vitaminnal ez a céklasaláta, amelyben a lila zöldség mellett a narancs dominál, tökéletes párost alkotnak. A cékla a sütőben sül, mielőtt a salátába kerülne, így még intenzívebb, mélyebb lesz az íze. A kompozíciót egy egyszerre édes és sós dresszing koronázza meg, tökéletes lesz az összhatás.
Majonézes céklasaláta
Ismét egy saláta, de teljesen más, mint az előző, ez egy sokkal krémesebb változat, ugyanis tejföl és majonéz is kerül bele. A cékla teljes mértékben megőrzi a vitamintartalmát, ugyanis nyersen, reszelve használjuk fel. A bekevert salátát érdemes pár órára a hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek.
Céklasavanyúság
Ha már cékla, természetesen nem hiányozhat a felsorolásból a savanyúság sem, a klasszikus ecetes-cukros lében eltett zöldség minden ételt feldob, tökéletes pörkölt és különböző raguk mellé. A házi savanyúság nagyjából 30 percen belül kész, és nem tartalmaz semmilyen aromát vagy adalékanyagot.
Céklaivólé
Bár a cékla minden formájában nagyon egészséges, a legjobban akkor jársz vele, ha ivólevet készítesz belőle, így garantáltan benne marad minden ásványi anyag és vitamin. Hogy ne a cékla földes íze domináljon, mellé répa, narancs és alma is kerül, de egy kevés fahéjjal és gyömbérrel is izgalmasabbá teheted.
Céklás csokitorta
Nem csak sós dolgok készülhetnek céklából, süteménybe is nagyon jól passzol, a zöldség szaftossá teszi a tésztát, miközben édesíti is azt. A csokoládéval nagyon jó párost alkotnak, kiegészítik egymást. Ha püré formájában a tésztához adod, sokkal puhább lesz a végeredmény, garantáltan nem szárad ki a süti. A torta tetejét borítsd csokiganache-zsal a Gombóc Artúr-élményért.
Céklás energiagolyó
Ha az előzőnél egy fokkal gyorsabb receptre vágysz, készíts céklás energiagolyót, ezt sütni sem kell, csak formázni, majd egy picit pihentetni. Bár magát a céklát elő kell készíteni, ma már kapni vákuumcsomagolt, főtt változatot, azt is nyugodtan használhatod. A zöldség mellé datolya és kókusz kerül, amelyektől természetesen édes lesz a nasi.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta/Sóbors