Főszerepben a chili: mutatjuk az 5 legtüzesebb receptet

chilis-receptvalogatas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A chili ma már olyan, mintha csak a frissen őrölt borsról beszélgetnénk, hiszen olyannyira hétköznapi fűszerré vált. Ezúttal az 5 kedvenc chilis receptünket mutatjuk be.

A chilivel lehet finoman és kevésbé finoman bánni, rengeteg fajtája létezik, és a frissen termesztettől egészen a szárított, majd a porított változatig bármelyikkel találkozhatsz a boltok polcain. Most olyan recepteket mutatunk, amelyek az egészen lágyan chilis változattól az ütősebb ízekig képviseltetik magukat.

Hogyha az is érdekel, hogy miként tudod eltávolítani a kezedről az összes kapszaicint, arról  itt olvashatsz  részletesebben.

Fűszeres, chilis sült tök

Ez a recept egy gyorsan elkészíthető és abszolút laktató fogás. Akár köretként, akár főételként is fogyasztható magában, de húsok mellé is szuper ötlet. Ráadásul a sütőtökön kívül csupán só, fokhagyma, chilipaprika és rozmaring kell hozzá, néhány evőkanál olívaolajjal meglocsolva. 

chilis-receptvalogatas

Omlós chilis csirkemell

Ezt az egyszerűen elkészíthető csirkés ételt is a chili dobja fel, ráadásul többféle formában is belekerül: a frisstől a szárított chilin át egészen a chiliszószig variálhatod, de természetesen mindegyik opcionális. A csípős ízeket pedig a gyömbér és a fokhagyma fokozza még jobban. Köretként rizst, salátát, de akár sült krumplit is kínálhatsz mellé, mindegyik illik hozzá. 

chilis-receptvalogatas

Chili con carne

Természetesen egy feledhetetlen chili con carnét sem hagyhatunk ki a válogatásunkból. Ezt az igazi mexikói ételt a darált hús, a kaliforniai paprika, a vöröshagyma, a vörösbab és persze a chili teszik igazán autentikussá. Az elkészítése nem egy pillanat műve, az ízélmény azonban minden belefektetett energiát megér. Kenyérrel vagy tortillával is eheted, ráadásul másnap is kifogástalan.

chilis-receptvalogatas

Cheddar sajttal töltött chilipaprika

A chilipaprika töltött változata sem maradhat el, hiszen nemcsak fűszerként, hanem teljes egészében fogyasztva is egyre népszerűbb. Persze nem mindegy, hogy milyen fajtát töltesz meg, hiszen ha csak nem akarod a vendégvárós falatokkal kórházba juttatni a látogatóidat, úgy érdemes egy enyhébb változatot választani ehhez a fogáshoz. Tippként a poblano és a jalapeño paprikákat ajánljuk! És mi mással is tölthetnéd meg, ha nem cheddar sajttal, amely karakteres íze abszolút illik ehhez a fogáshoz.

chilis-receptvalogatas

Édes chiliszósz

A végére egy igazi különlegességet hagytunk. Igaz, hogy a chiliszósz önmagában nem egy főétel, ugyanakkor rengeteg fogáshoz használhatod, és a legjobb ugyebár mindig az, ami házilag készül. Az édes chiliszószhoz is kell thai vagy bird’s eye chili, ami azért elég csípős, de mivel kristálycukrot és piros kaliforniai paprikát is adsz a főzethez, így tökéletes egyensúlyba kerülnek az ízek. Az elkészítése pedig csupán 10 percet vesz igénybe, és máris fogyaszthatod öntetként, mártogatósként, vagy ahogyan csak éppen jólesik.

chilis-receptvalogatas

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük