Miért félig üres minden chipses zacskó? Nem a megtévesztés a célja

chipseszacskó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a chipset – és ki ne szeretné –, biztosan te is sokat bosszankodsz azon, hogy a zacskóban néha több a levegő, mint maga a ropogtatnivaló. Ügyes megtévesztésről vagy valami másról van szó?

Hatalmas csalódást tud okozni a pillanat, amikor kinyitsz egy nagy zacskó chipset, és csak pár darab krumpliszirom kallódik a tasak alján. A vásárlók megtévesztéséről, a gyártók trükkjéről van szó, vagy valami egészen más oka van a csalódást keltő látványnak?  

Íz és állag megőrzése

Bár tény és való, kapóra jön a cégeknek, hogy nagyobbnak tűnik a zacskó és többnek a tartalma, valójában nem átverésről van szó. Amit mi a tasakban levegőnek látunk, az igaziból nitrogéngáz. Oxigént nem tartalmaz, nem véletlenül: ha levegő lenne a zacskóban, bekövetkezne az oxidáció, vagyis az oxigén reakcióba lépne a környezetében található anyagokkal, megváltoztatná azok szerkezetét, ha viszont teljesen kiveszik a képletből, nem tud kárt okozni. Mivel a chipses zacskóban csak nitrogén van, sokkal tovább megőrzi a minőségét a ropogtatnivaló, legyen szó az ízéről vagy az állagáról.

chipseszacskó3

Gondolj csak bele, ha kinyitsz egy zacskó chipset, és esetleg nem fogy el, másnap már nem olyan, sem az állaga, sem az íze, hiszen levegővel, így oxigénnel érintkezik, a páratartalom és az oxidáció miatt szottyos, állott lesz.

Magától a nitrogéntől nem kell tartani, a levegő 78%-át képezi. A színtelen, szagtalan gáz tökéletesen tartósít, a chips ugyanolyan lesz, mint mikor legyártották. 

Nem csak ez az oka

Amellett, hogy a nitrogénes töltés a minőségmegőrzésben játszik szerepet, a külső, fizikai behatásoktól is védi a chipset. Ha nem lenne felfújva nitrogénnel, össze lehetne nyomni a zacskót, a tárolás, szállítás során ripityára törne a chips, nem szirmokat, hanem csak morzsákat falatoznál. Viszont a gáz pajzsként funkcionál, megvédi a zacskó rendkívül törékeny tartalmát. 

chipseszacskó2

Persze a cégek tudnak csalni a feltöltéssel, ha szinte az egészet nitrogénnel fújják tele, ezt azonban szigorúan szabályozzák. Már 1966-ban kimondták, hogy kötelező feltüntetni a termék csomagolásán a nettó tömeget, így ha chipset vásárolsz, ne a zacskó méretét nézd, inkább ellenőrizd a nettó súlyt, az alapján válogass.

Itt megnézheted, hogyan töltik fel nitrogénnel a chipses zacskókat:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük