10 isteni cseresznyés recept: leves, szirup és süti is készülhet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a ropogós cseresznye, mely nem csak magában finom, ellenállhatatlan alapanyag sütés és főzés során is.
A magas víztartalmú gyümölcs jólesik a hőségben, remekül hidratál, feltölt energiával, és még diéta idején is fogyasztható, mivel a kalóriatartalma alacsony.
Az apró, piros gyümölcs telis-tele van értékekkel, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. A csonthéjas gyümölcs egyszerűen tartósítható, szezonjában érdemes lekvárt, kompótot vagy szörpöt készíteni belőle, de a fagyasztást is jól bírja. Vásárlásnál a kemény, fényes szemeket keresd, a cseresznye szárát is ellenőrizd, legyen kemény és élénkzöld. Amíg tart a szezon - és most kapható jó áron a boltokban és a piacon - élvezd, fogyaszd minél gyakrabban, de sütés és főzés során is kipróbálhatod, hisz remek alapanyag.
Cseresznyeszirup
A kimagozott cseresznye legjobb felhasználása, ha édes szirupot készítesz belőle, melyet különböző desszertekre csorgatva kínálhatsz. A házi cseresznyeszirup remekül passzol vaníliafagyihoz, pufi palacsintához, és csábító poharas desszertek megalkotásánál is remek választás. A szirupot meggyből is elkészítheted, ha pedig különlegesebbre vennéd, cseresznyepálinkával bolondítsd.
Cseresznyés pite
A pite mindenféle gyümölccsel készítve tökéletes, de ha valami igazi nyári finomságra vágysz, akkor cseresznyét használj tölteléknek. A gyümölcs mellé pluszízesítőnek válassz vaníliakivonatot, de ha szeretnéd, akkor intenzívebb zamatú rummal vagy cseresznyepálinkával még izgalmasabbá teheted a házi pitét. És ha már nyár, kínálj mellé egy nagy adag vaníliafagyit is.
Cseresznyés kevert piskóta
A nyár nem telhet el cseresznyés süti nélkül, ilyenkor a legtöbben piskóta- vagy kevert tésztába forgatják a gyümölcsöt. A szezon kedvenc sütije nemcsak finom, hanem szép is, és még gyorsan el is készül. Ha félsz, hogy a gyümölcs elsüllyed a tésztában, akkor először forgasd össze egy kanál liszttel, utána mehet a masszába, úgy szépen a tetején marad a cseresznye.
Fekete-erdő-tekercs
A németek klasszikus tortája, a Fekete-erdő cseresznyével és meggyel dúsítva is készülhet, ha pedig elrugaszkodnál a megszokott verziótól, akkor próbáld ki piskótaroládként. A sütemény sok tejszínhabbal igazán finom, ezért a feltekert tésztát kívülről is bevonhatod vele, de csokimázzal is nagyon finom, cifrázd kedvedre.
Fehér csokis kókuszgolyó
A kókuszgolyó igazi retró édesség, melyre képtelenség ráunni. Hagyományosan darált kekszből vagy piskótatésztából készül a finomság. A megszokott recepttel érdemes játszani, a masszát dobd fel mascarponéval és fehér csokival, de tölteléket is csempéssz a kis golyók közepébe, a kimagozott cseresznye tökéletes lesz.
Cseresznyeleves
A gyümölcsleves nyáron kötelező, mind közül az egyik legfinomabb cseresznyéből készül. Az üde színű leves jéghidegen kínálva esik a legjobban, a nagy melegben felfrissít. A finomság tejjel, tejszínnel és tejföllel is készülhet, a sűrítésnél használhatsz étkezési keményítőt vagy vaníliás pudingot, utóbbival még finomabb lesz.
Citromkrém vaníliapudinggal
A szemet gyönyörködtető poharas desszert alapja krémsajt és vaníliapuding, de habtejszínnel is készülhet. Ha szeretnéd, a krémes textúrát ropogós elemmel is izgalmasabbá teheted, csokis keksszel vagy babapiskótával. A nyári melegben különösen jólesik a kanalazható finomság, jó hidegen kínáld sok-sok cseresznyével megbolondítva.
Cseresznyés mousse
A könnyű, légies mousse alapja habtejszín, de görög joghurt is kerül mellé, úgy még selymesebb és habosabb a pohárdesszert. A csodaszép finomságban nem csak egész cseresznye kap helyet, gyümölcslé is kerül bele. A csábító édességet hidegen kínáld egy könnyű ebéd után, jobb desszertet kívánni sem lehet.
Cseresznyés morzsasüti
A morzsasüti nagyon egyszerűen készül, szinte bármilyen gyümölcsből összedobható az édesség. A desszert különlegessége, hogy a ropogós morzsás réteg alatt lekváros állagúra sül a gyümölcs, tálalásnál fagyit vagy tejszínhabot kínálj mellé, úgy sokkal finomabb lesz.
Cseresznyés kuglóf
Kuglóf-, koszorú-, kenyér- vagy őzgerincformában is megsütheted a kevert tésztát, mely roskadozik a cseresznyétől. A puha és illatos sütemény tökéletes vendégváró, egyszerűen és gyorsan összedobható, az édesszájúak imádni fogják, rögtön dupla adagban készítsd.
Fotó: Getty Images, Botos Claudia /Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors