Csigahús: egészséges, tápláló alapanyag vagy megosztó ínyencség?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A következőkben egy barátságos, ám megosztó alapanyag bemutatására kerítünk sort. Sokan imádják és nagyjából ugyanannyian még a gondolattól is elborzadnak, hogy a gyermekdalban keletkező tűzvész áldozata terítékre kerülhet.

Igen, hölgyeim és uraim, a csigáról lesz szó. Áprilisban vette kezdetét a csigaszezon, mely egész július közepéig tart. Ilyenkor szedhető ugyanis - a jogszabályoknak megfelelően - legálisan az éticsiga. 

Ismerkedés a csigahússal

Életemben először Barcelonában, az El Mussol nevű étteremben ettem csigát. Nyilván erre itthon is lett volna lehetőség, ám ki tudja miért, nem került rá sor. Talán azon a barcelonai úton lettem kész ennek a nem mindennapi élménynek a befogadására.

A lehető legnagyobb nyitottsággal álltam a dologhoz, megbíztam a lovagomban, aki állította, hogy a csiga egy igazi csemege, ráadásul a Mussolban remekül készítik el. Nos, nem állított valótlant. A csiga igazán fenséges volt. Sűrű, fűszeres paradicsomszószban tálalták fel, úgy ahogy volt, a serpenyőben, amiben készült. A különc, puha falatokat remekül egészítette ki a szinte harapható, rusztikus bevonat. Engem megvettek, azóta is csak emlegetem azt a bizonyos csigavacsorát.

csiga3.gif

A csigahús egészséges

A provokatív kis puhatestű nem csupán egy izgalmas ínyencség, de egy kifejezetten egészséges húsféle is. Kiemelkedően magas kalcium-, kálium-, foszfor-, magnézium-, valamint vastartalma. Jelentős mennyiségben található benne B3-vitamin is, mely nélkülözhetetlen az ideg-, a keringési-, és az emésztőrendszer normális működéséhez. A csigahús könnyen emészthető, így a benne található ásványi anyagokat és vitaminokat jól tudja hasznosítani a szervezet. Fehérjetartalma szintén magas, zsír- és kalóriatartalma viszont kifejezetten alacsony. Ennél fogva remek választás azoknak is, akik éppen fogyókúrát folytatnak.

Egészségügyi problémák esetén is hasznos lehet a csiga fogyasztása. Kedvező aminosav-összetételének, valamint a kiválasztott nyálkának, nyálváladéknak köszönhetően gyomorfekély és légzőszervi megbetegedések esetén kimondottan előnyös a fogyasztása.

csiga2.gif

Csigatenyésztés

A már említett eső utáni csigagyűjtögetés romantikus gyakorlatán túl - elsősorban azokban az országokban, ahol a csiga fogyasztása bevett - más módon is hozzá lehet jutni éticsigához. Óriási csigafarmokon, gazdaságokban tenyésztik a lassú mozgású házas állatokat. Hazánkban egy csigafeldolgozó és exportőr uralja a csigapiacot, a zalaszentgróti Sághegy Kft. Őket érdemes keresni, ha hirtelenjében nagyobb mennyiségű magyar csigabigára lenne szükségünk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük