10 laktató recept darált hússal: fasírt, burek és egytálétel is készülhet belőle
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A darált hús univerzális alapanyag, fűszerekkel összegyúrva mennyei fasírt, szósszal összefőzve, körettel kínálva isteni egytálétel készülhet belőle, ráadásul viszonylag olcsón és könnyen beszerezhető.
Legyen az szárnyas, sertés vagy marha, bármelyikből kapni daráltat, sőt, te magad is ledaráltathatod a hentesnél a választott húsrészt. Utána aztán számtalan ételben használhatod fel, születhet újjá, rakottasokban, tésztaszószokban, töltelékként, de önmagában, fasírtként is. Az alábbiakban kedvenc darált húsos receptjeinket gyűjtöttük egybe, érdemes átböngészni a válogatást.
Burek
A mutatós és laktató bureket sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnád, ha kész réteslapokkal dolgozol, pillanatok alatt készen van. A tésztába fűszeres darált húst vagy túrót szokás tölteni, utána pedig már csak össze kell sütni, és készen is van a mennyei ebéd. Fontos, hogy a réteslapokat kend le olvasztott vajjal, úgy rétegezd, hogy igazán finom és ropogós legyen a végeredmény.
Sütőben sült húsgolyó
Ha darált húsos receptről van szó, biztos, hogy mindenkinek a fasírt vagy a húsgolyó jut elsőként eszébe. Utóbbi nem csak olajban készülhet, sütőben is megsütheted, úgy nem úszik majd olajszagban a lakás. Ha különböző zöldfűszerekkel és hagymával gyúrod a masszát, különösen finom lesz, bátran ízesítsd.
Darált húsos raguval sült penne
Darált húsból mennyei rakott tészta készülhet, ráadásul nem lesz vele sok dolgod, a munka nagy részét a sütő végzi el. A szószt friss bazsalikommal érdemes készíteni, úgy lesz igazán finom. A sütőben érnek majd össze az ízek, és fontos, hogy a sajttal se spórolj, ahogy megolvad és megpirul a tetején, isteni lesz.
Fűszeres marhahús paradicsomos káposztával
Nem a megszokott, de nagyon izgalmas étel a káposztával sült marhahús, az ízletes egytálételt ráadásul nagyon egyszerűen elkészítheted. Egy serpenyőben, nagy adagban készül, és nagyon laktató a sok-sok zöldségnek és a darált húsnak hála. Friss kenyérrel tunkolva is isteni, de önmagában is megállja a helyét.
Lasagne
Jöjjön egy klasszikus, ami nem maradhat ki a sorból, ha darált húsról van szó, ez pedig a lasagne. Az olasz kedvenc akkor az igazi, ha szaftos, nincs kispórolva belőle a húsos ragu és a besamelmártás sem, a tetejét pedig rengeteg sajt borítja. A lasagnét érdemes nagy adagban készíteni, mert melegítve, másnap is ugyanolyan finom.
Szegény ember gulyása
Ha te is odáig vagy a gulyásért, de sokallod a marhahús árát, készítsd el darált húsból, legalább olyan finom lesz. Akkor az igazi, ha a szaftja sűrű, úgyhogy érdemes sokáig főzni, és sok zöldséggel keverni. Ne a hagyományos magyar gulyás ízeit keresd benne, pirospaprika helyett ugyanis sok paradicsommal, szárzellerrel, hagymával és répával készül.
Bolognai ragu
Az eredeti bolognai ragu sok zöldséggel készül, és nem spagettivel, hanem tagliatellével tálalják. A sűrű szósz titka abban rejlik, hogy sokáig, lassú tűzön kell főzni, úgy összeérnek az ízek, még finomabb lesz. Ha egy kevés vörösbort is főzöl bele, akkor lesz az igazi, de a friss zöldfűszereket és a szalonnát se hagyd ki belőle.
Töltött paprika
Ha már volt fasírt, bolognai és lasagne, nem maradhat ki a klasszikus darált húsos ételek közül a töltött paprika sem. A nagyiféle kedvenc rántással és picit édesen lesz az igazi, a cukor ráadásul a paradicsom savasságát is ellensúlyozza. Miközben fő az étel, ne nagyon kevergesd, inkább rázogasd, hogy ne essenek szét a gombócok.
Darált hússal töltött cukkini
Ha nem vagy oda a töltött paprikáért, cukkinit tölts meg a darált húsos raguval, nagyon könnyed, mégis tartalmas ételt kínálhatsz így. A cukkinicsónak a sütőben sül, sok sajt pirul a tetején, isteni lesz. Mivel a zöldségnek viszonylag semleges az íze, bátran fűszerezd a tölteléket. Hogy igazán laktató legyen, a hús és zöldség mellé főtt rizs is kerül.
Krumpli alatt sült ragu
A sűrű, húsos-zöldséges ragu is megér egy misét, de ha még krumpliszeleteket is sütsz a tetejére, nem csak tartalmas, különösen finom is lesz. A burgonya ropogósra és pirosra sül, a ragu pedig szaftos és fűszeres, tökéletesen kiegészítik egymást. Mivel egytálételről van szó, nem kell köreten gondolkodnod, ha ezt a mennyei, tartalmas fogást készíted el.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors