Drágább lett a vanília, mint az ezüst, így használd okosan!
Így helyettesíthető a vanília
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Nyilván mindenki észrevette, aki néha süt, hogy a vanília ára az egekbe szökött. Amíg régen az e-bayről megrendelhettünk 10-15 szál első osztályú termést 1500 Ft-ért, most 1-1 darab kerül ugyanennyibe. Emlékszem, amikor pár éve még 1-2 rudat ajánlottam egy süteményhez, mára viszont vége a jó világnak. Ennek okairól nemrég olvashattunk az indexen is egy nagyon jó cikket. Miután sikerült megemészteni, nézzük, hogyan használhatjuk okosan a féltve őrzött kincseinket.
Nagy a hiány, de olykor elég jó áron találhatunk még régebbi készleteket, így akár 400 Ft körül is beszerezhetünk egy-egy rudat a Lidlben vagy a DM-ben is. Szóval érdemes nyitott szemmel járni. A Tahitiről származó rudak ára 1800-2000 Ft körül mozog, igaz, ennek másmilyen az íze. Csodás, viszont kb. megfizethetetlen kategória.
Fotó: katucikonyha
Íme néhány tipp, melyek segítségével nem kell lemondanunk a szeretett ízről. Alapvetés: soha ne dobd ki a kikapart vaníliahüvelyt, hanem használd fel!
1. Készítsünk vaníliakivonatot!
Mi sem egyszerűbb ennél, elég hozzá egy csatos üveg, néhány már kikapart vaníliarúd és egy kis alkohol (esetünkben vodka). Elegendő beáztatni a héjakat, és néha megrázni az üveget. Néhány hét múlva el is készül a csodás esszencia, amit folyamatosan után tudunk majd tölteni. Az én üvegeim már 6-7 éve szolgálnak ki folyamatosan.
2. Ne vegyél vaníliás cukrot, inkább készíts!
Miért vennénk, ha elegendő egy vaníliarudat a cukros üvegbe dugni pár hétre? Ennek is finom íze lesz, de még intenzívebb aromát érhetünk el, ha egy erős késes aprítóval összedaráljuk a héjat és a cukrot. Így olyan lesz az eredmény, mint a bourbon vaníliás cukor.
3. Olajban is tartósíthatjuk.
Érdemes pl. szőlőmagolajat tenni egy csinos üvegbe, majd beleállítani egy héjat, és már süthetjük is rajta a palacsintát vagy hozzáadhatjuk kevert tésztákhoz.
4. Próbálj ki más fűszereket is!
Persze, a vaníliához szoktunk hozzá leginkább, de csodákat tehet egy kis fahéj is, vagy a kezeletlen citrusok héja. De érdemes szokatlanabb fűszerekkel is próbálkozni, mint például a tonkabab, amivel még könnyebben esik szerelembe az ember, ha egyszer kipróbálja.
Mit ne vegyünk?
Az egyedüli, amit nem ajánlok - sajnos még mindig nagyon sokan használják -, az a vanillincukor. Ez ugyanis egy mesterségesen előállított vegyületből készül, eredetileg a kozmetikai és gyógyszeripar számára gyártották. Az íze sem olyan, mint a valódinak.