Nagypapám alapképlete, ami bármilyen zöldségből készült levesnél működik

zöldségleves-képlet cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az örökölt recepteknél nincs fontosabb: egy nagyszülői variálható alaprecept pedig még hasznos is.

Anyukámat, nem éppen megszokott módon, az apósa tanította főzni. Egy főző nagypapa a nyolcvanas években viszonylag szokatlan jelenség volt, aki ráadásul olyan praktikusan és gyorsan tette mindezt, hogy érdemes volt tőle tanulni.

Rengeteg olyan étel van, amit anyu máig is az őáltala tanított alapelvek szerint főz, így persze én is követem ezeket, bár a nagypapámmal sajnos sosem találkoztam. Ahogy minden másban, a főzésben is érvényesül, hogy alapelveket kell elsősorban tanulni és tanítani, amiket aztán szabadon lehet alakítani és a helyzethez, évszakhoz, alapanyaghoz adaptálni.

Ez az adaptáció az én esetemben egyben modernizációval is együtt jár, néhány dolgot változtatok, csavarok általában a koncepción, de az alapképlet ugyanaz marad és mindig működik.

Rántás

A nagypapa egy rántással indított, ezt én kapásból elhagyom. Ő zsiradéknak olajat használt, míg a nagymama például zsírt, én ehelyett vajat használok, valamint több esetben hagymát, ha éppen illik a főszereplőhöz.

Leveszöldség

Bármi legyen is a főszereplő, minden leves egy zöldséglevessel indul, legalábbis így gondolkodott a nagypapa. Ez egy sima leveszöldség-kombinációból áll, sárgarépából, petrezselyemgyökérből és esetleg zellerzöldből.

zoldsegleveshez cikkbe

A főszereplő

Ezt az alapot párolta egy ideig együtt, majd jöhetett a főszereplő. Ez lehetett karfiol, spárga, újkrumpli, zöldborsó, zöldbab, gomba, bármi, csak legyen szezonja. A felöntőlé nem kell feltétlenül, hogy alaplé legyen, ennyi zöldség simán szuper ízt ad a levesnek önmagában is, de persze, ha éppen van kéznél, nem fog ártani.

Nokedli

A fenti sorban mindegyik levesbe kötelezően kerül nokedli, nem sok, éppen csak egy adag levesbetétnyi. Ilyenkor nagyon kevés vizet szabad csak a nokedlitésztához használni, nehogy megigya a leves saját levét. 

Zöld

Végül, de nem utolsósorban, nincs leves egy kis zöld nélkül, a fenti sorban szinte mindegyikhez kötelező egy kis friss petrezselyem. 

A tálalás

Mindegyik levesbe kell egy kis tejföl tálaláskor, kivéve a zöldborsót, az édes alapízhez nem megy a tejföl, a többi viszont elképzelhetetlen nélküle.

Élő példaként itt olvashatjátok a képlet alapján készített zöldborsólevest.

Fotók: Ács Bori és Getty Images

Ezt is szeretjük