Ősi ételbabonák: tudod, mi köze van a narancsnak a szerelemhez?

narancs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A népi hiedelmek velünk élnek, még ha nem is ragaszkodunk hozzájuk, nem vagyunk babonások, akkor is összeszorulhat a gyomrunk péntek 13-án.

Lehet, hogy te nem vagy babonás, ennek ellenére az év végi ünnepeken, karácsonykor és szilveszterkor hagyományos menüvel készülsz, hisz a nagymamádtól megtanultad, a karácsonyi asztalon a mák a bőséget jelképezi, a szilveszterin pedig a lencsének kötelező a helye, ha jólétet szeretnél a következő esztendőben.

A legismertebb babonák közé tartozik, hogy ha beütöd a könyököd, váratlan vendég érkezik, vagy ha otthon hagytál valamit és vissza kell fordulnod, jobb, ha leülsz pár percre, mielőtt újra elindulsz, különben elhagy a jó szerencse. A gasztronómiához is kötődnek babonák, jó néhány élelmiszerhez köthető valamilyen hiedelem.

A sóval kapcsolatos babona régi keletű, már a rómaiak is úgy hitték, ha kiömlik, akkor az bizony rossz óment jelent. A kiömlő só emellett veszekedésre is utalhat, vagy csak egyszerűen azt jelentheti, mérges lesz az, aki kiöntötte.

Misztikus filmek, sorozatok kedvelői nemegyszer találkozhattak a sóval fegyverként. Ha körbeöntöd magad körül, védelmi zónát alkotsz, démon át nem lépi a sót. Ha pedig jobb kezeddel a bal vállad felett eldobod, akkor magát az ördögöt találod vele szemen. A sátán így megvakul, és nem tudja elragadni a lelkedet.

bsct

Fokhagyma

Vámpírtörténetekből szintén jól ismert a fokhagyma ereje, ilyenkor egy fokhagymafüzért szögelnek az ablakba, vagy helyeznek az ablakpárkányra, így a boszorkányok, démonok és ártó szellemek elkerülik az otthonukat. Igaz, az újabb vámpírsztorik szerint egyáltalán nem hatásos fegyver.

bfct

A hagyma és fokhagyma kapcsán arra ügyelj, hogy a héja ne hulljon a padlóra, mert ha ez mégis megtörténik, akkor az balszerencsét jelent.

Kenyér

Kenyérsütésnél hagyomány bevágni a pékárut, ennek két oka van, egyrészről praktikus, hisz úgy gyorsabban megkel, másrészről a régiek szerint így el lehet űzni az ördögöt, aki épp azon mesterkedik, hogy a kenyér ízét elrontsa.

bkct

Más babona is köthető a kenyérhez. A másik ismert kenyérrel, süteményekkel és kekszekkel kapcsolatos hiedelem szerint, ha férjhez akarsz menni, akkor a tálcán árválkodó utolsó falatot sose vedd el, különben Ámor nyila nem talál el.

Narancs

Ha már romantikára terelődött a szó, akkor ideje, hogy megismerj egy egyszerű szerelmi bájitalt. Nyugi, nem kell ihatatlan koktélt összedobnod, bőven elég, ha egy darab narancsot adsz a kiszemeltednek, így biztos, hogy beléd szeret. Legalábbis a hiedelem szerint.

nct

Tea

A teaivás felér egy rituáléval. A hiedelmek szerint, ha az óramutató járásával ellentétesen kevergetjük, akkor balszerencse ér, ha pedig az angolokhoz hasonlóan tej is kerül a teába, mindig a cukor után kerüljön a csészébe. Hogy miért? Mert ha a tejet előbb öntöd, mint a cukrot, akkor a szerelem útját elvágod.

btect

Jó dolgok is köthetők a teához, ha a cukor nem olvad fel rendesen, az azt jelenti, hogy titkon szerelmes beléd valaki.

Bosszantó érzés, amikor a teafüvek kiszöknek a szűrőből, de ha a babonás oldalát nézed a dolognak, akkor inkább örülj, mert az nagy szerencsét jelent.

Tészta

Ősi kínai hiedelem szerint a tészta akkor jó, ha minél hosszabb. A hosszú tészta ugyanis a földi élet hosszúságát jelképezi. Szóval, ha a hosszú élet titkát keresed, akkor ne törd el a spagettit.

bhtct

Paprika

Barátot mindig óvatosan kínálj paprikával. A szabály egyszerű, ne add a kezébe, mert akkor veszekedni fogtok. Egyszerűen csak tálald az étkezőasztalon, hagyd, hogy a vendég maga emelje el a kiszemelt darabot.

Petrezselyem

A szép zöld fűszernövényhez rengeteg babona kapcsolódik. Az egyik legismertebb szerint, ha házas asszony ülteti, az azt jelenti, hogy gyermekáldás elé néz. Ha ismerős segít a kerted rendbetételénél, akkor ne engedd, hogy petrezselymet ültessen, mert a hiedelem szerint balszerencsét hoz.

pctb

Egy vicces hiedelem szerint nem vet rád jó fényt, ha a kertedben elszaporodik a petrezselyem. A sok zöld azt jelenti, hogy a férjed gyenge.

Evőpálcika

Ha szereted az ázsiai ételeket, akkor bizonyára jól áll a kezedben az evőpálcika. Azt azonban jegyezd meg, hogyha japánok társaságában eszel, akkor az evőeszközt ne állítsd rizs vagy más étel közepébe, mert így a füstölőre hasonlít a pálcika, ami a halált jelképezi.

pct

Születésnapi torta

A gyertyákkal díszített szülinapi torta a görögöktől ered. Régen hold alakú süteményt készítettek Artemisznek, a hold istennőjének tiszteletére. Hiedelmük szerint a mulatság és a jókedv elűzi a démonokat, ezért gyújtottak gyertyát és kívántak boldog születésnapot.

Rizs

A rizs a bőség, egészség és a termékenység jelképe. Épp ezért szokás a templomból kivonuló ifjú pár fejére rizsesőt szórni, ugyanis a hiedelmek szerint a rituálénak köszönhetően bő gyermekáldással áldja meg az ég a szerelmeseket.

brct

Más babona is köthető a rizshez, ami másra igaz, legyen az lencse, bab vagy gyufa. Ha ezeket ugyanis véletlenül kiöntöd, akkor az azt jelenti, hogy nem várt pénzeső áll a házhoz. Ilyenkor nem árt feladni egy lottószelvényt, ki tudja, talán szerencsét hoz.

Ha kíváncsi vagy a zsidó konyha étkezési szokásaira, akkor olvasd el korábbi cikkünket, de az év végi gasztrobabonákról is találsz olvasnivalót.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük