6 éttermi praktika, amit az otthoni főzésben is könnyedén alkalmazhatsz

főzike cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Étterembe nemcsak a hangulat és a kikapcsolódás, hanem az ízek és nem utolsósorban az ételek tálalása miatt járunk.

Amikor otthon főzünk, igyekszünk a lehető leggyorsabban elkészíteni az ételeket. Pedig, ha eltanulunk pár praktikát az éttermi séfektől, akkor egy kicsit több időráfordítással az otthonunkba is bevihetjük a profizmust. 

Tálalás előtt a mártásba kevert hideg vaj vagy tejszín csodát tesz

A kész mártásba közvetlenül tálalás előtt keverjünk egy csepp vajat vagy tejszínt, ezek még jobban kihozzák az ízeket és hihetetlenül selymes textúrát adnak neki. A tejszín vagy a vaj egész egyszerűen köbre emeli a szósz aromáját. Ez az oka, hogy sokszor az éttermi szószok sokkal selymesebbek, mint az otthon készültek. 

Tanuljunk meg a késsel bánni, és ügyeljünk rá, hogy mindig éles eszközökkel dolgozzunk

A legegyszerűbbnek hangzó, mégis a legfontosabb szabály a főzésben, hogy tanuljunk meg bánni a késsel. Kezdjük az olyan egyszerűbb zöldségekkel, mint a krumpli vagy a hagyma. A lényeg, hogy a késeink legyenek élesek, utána pedig akár az internetről is elsajátíthatunk különböző szeletelési technikákat. A késélezés alapjait pedig könnyen megtanulhatjuk, csak legyen otthon fenőkövünk. 

zöldség szeletelés

Mindig az ételhez illő borral főzzünk, és nagyon fontos, hogy jó minőségű italt használjunk

Amikor egy recepthez külön megadják, hogy pontosan milyen fajta borral készítsük, akkor ne azt a bort öntsük bele, ami épp a kezünk ügyébe akad. A bor savassága befolyásolhatja a készülő étel ízét. A biztonság kedvéért ragaszkodjunk az eredeti recepthez, csak jóízű, minőségi borral főzzünk. A bornak nem kell őrülten drágának lennie, csak arra figyeljünk, hogy elég aromás legyen. 

Használjunk friss fűszernövényt

Szinte semmi nem teszi olyan különlegessé az elkészült ételt, mintha friss, apróra vágott zöldfűszerrel díszítjük. A friss fűszerek még a legunalmasabb ételt is izgalmassá varázsolják. Ne sajnáljuk az időt, cseréljük le a szárított fűszereinket frissre. 

lazac zöldfűszerrel

Fedő helyett használjunk sütőpapírt

Ha csak éppen egy kis fedélre van szükségünk ahhoz, hogy megakadályozzuk a folyadék túl gyors párolgását főzés közben, akkor használjunk sütőpapírból készült fedőt. Ez pörköltek, alaplevek főzésénél praktikus. Ezeknél az ételeknél fontos, hogy az aromájuk koncentrálódjon és közben csak annyi folyadék párologjon el belőlük, amennyi szükséges. Ha normál fedőt használunk, akkor az megakadályozza a gőz távozását, és ettől kevésbé lesz ízletes az ételünk. 

Teljesen szárítsuk meg a húst, mielőtt megsütjük 

Legyen az csirkehús vagy tenger gyümölcsei, csak akkor lesz kívül ropogós, belül puha a végeredmény, ha teljesen megszárítjuk a húst sütés előtt. Használjunk papírtörlőt vagy szabad levegőn hagyjuk állni elkészítés előtt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük