Ezeket a konyhai eszközöket sose tedd a mosogatógépbe – A forró víz csak tönkreteszi őket

mosogatógép cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha álltál már a konyhában órákig, míg végre elmosogattad a felhalmozódott edényhalmot, akkor biztos, hogy te is a mosogatógépet tartod az egyik legnagyobb technikai vívmánynak.

Az első mosogatógépet 1893-ban mutatták be a chicagói világkiállításon, mint az ipari forradalom egyik csodáját. Először éttermekben használták, aztán szép lassan beszivárgott a háztartásokba is, nagyban megkönnyítve ezzel a munkát. 

Lassan már nélkülözhetetlen eszközzé válik, nagyon sok munkát megtakarít, és ami még fontosabb, a kézi mosogatáshoz képest jóval inkább környezetbarát. 

A háztartási gép olyannyira megkönnyíti az életet, hogy a legtöbben nem is figyelik, hogy az adott edényen fel van-e tüntetve, hogy egyáltalán szabad-e mosogatógépben mosni. Vannak olyan konyhai eszközök, amelyeket a magas hőmérséklet tönkretesz, emiatt nem ajánlott őket így mosni. Ha azt szeretnéd, hogy ezek a tárgyak hosszú ideig megmaradjanak, akkor inkább mosogasd el őket kézzel.

Lehet, hogy kicsit soknak találod majd a tiltólistás eszközöket, de szerencsére a naponta használt evőeszközöket, tányérokat és poharakat bátran bepakolhatod a gépbe, már ezzel is sok időt és energiát takaríthatsz meg. 

Mit ne tegyél a mosogatógépbe?

Kések

Ha azt szeretnéd, hogy a konyhai késeid élesek maradjanak, soha ne tedd őket a mosogatógépbe. A mosogatógép tompíthatja a kés élét, ezért inkább mosogasd el kézzel. 

Kristálypoharak

A mosogatógép kicsorbíthatja a kristálypoharakat, vagy tompíthatja  a csillogásukat. Ha azt szeretnéd, hogy a poharaid sokáig fényesek maradjanak, akkor inkább mosogasd el őket kézzel. 

Fa eszközök

A fából készült eszközöknek is ellensége a forró víz. A vágódeszka vagy a fakanál sajnos nem mosogatógép-barát, mert a víz repedéseket okoz rajtuk és megduzzasztja őket. A résekbe pedig baktériumok költöznek, amik az egészségedet is veszélyeztetik. 

Kézzel festett kerámia és porcelán

Bár a kerámia és a porcelán edények általában mosogatógép-biztosak, a kézzel festett eszközöknek nagyon nem tesz jót a gép, leginkább azért, mert kioldja belőlük a nemesfémet. 

mosogatógép belső

Termoszok és egyéb szigetelt edények

A termoszt inkább mosd kézzel, mert a mosogatógép magas hőmérsékletétől a dupla falú edények megrepedezhetnek és eltörhetnek. A repedés pedig a baktériumok melegágya. 

Öntöttvas edények

Az öntöttvas edényeket inkább kímélő mosószerrel mosd, mert ha mosogatógépben mosod, eltűnik a védőrétegük és rozsdásodni kezdenek. Mosogatás után mindig alaposan öblítsd le, majd szárítsd meg ezeket az edényeket. 

Réz edények

A szépen csillogó, rézből készült edények biztosan elveszítik a csillogásukat, az is lehet, hogy teljesen más színű edényt fogsz kivenni a mosogatógépből, mint amilyet beletettél. A vegyszerek nagyon károsak lehetnek erre az anyagra. 

Műanyag edények

A műanyag edényen mindig feltüntetik, hogy betehető-e mosogatógépbe. A gépben nem mosható műanyagok ugyanis a magas hő hatására megolvadhatnak, káros anyagok oldódhatnak ki belőlük. A gépben mosható műanyagot is úgy tegyük be, hogy a legmelegebb ponttól a legtávolabb legyen.

Műanyag sütőeszközök

Bár a szilikon sütőformákat elvileg lehet mosogatógépben tisztítani, ha túl gyakran mosod őket így, nagyon gyorsan elkopnak.

Alumínium edények

Az alumíniumot sem szabad mosogatógépbe tenni, mert elfeketedik. Ezt a fémet ecettel vagy borkősavval tisztítsd mosogatószer helyett. 

Tapadásmentes edények

A mosogatógép hamar tönkreteszi a tapadásmentes serpenyőket, edényeket, ezeket inkább mosogasd el kézzel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük