A legjobb fagyizók a fővárosban – Ezekre a helyekre érdemes betérni

fagylalt cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nyáron a legjobb desszert a fagylalt, hűsít, nem telít el és kiválóan csillapítja édesség iránti vágyunkat - ezzel az állítással lehet vitatkozni, de nem érdemes.

Rég volt már, hogy egy-egy fagyiért messzire kellett zarándokolni, a gyerekkoromból emlékszem arra, hogy a 13. kerületi otthonunkból a 3. kerületig mentünk, hogy finomat együnk. Fagyi és fagyi között óriási különbség van, nagyon nem mindegy, hogy valódi alapanyagból vagy valamilyen porból rengeteg adalékanyag hozzáadásával készül. 

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy érdemes a jó minőségre áldozni és természetes alapanyagokkal dolgozni. A régi csoki-vanília-puncs vonalat egyre több helyen váltják fel az egyre különlegesebb ízek, amelyekre nyitott is a fagylaltot szerető közönség. Ezeknek a fagylaltoknak jellemzően az áruk is magasabb, de megéri kicsit több pénzt rááldozni. A jó fagylalt ismérve, hogy nem felfújt, habos, természetellenes színű, hatalmas gombócokat kapunk, mert ezekben semmi nem természetes, ellenben tele vannak térfogatnövelőkkel. 

A NÉBIH honlapja a fagylaltot a következőképpen határozza meg: a  fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő vendéglátóipari termék. Előállítható pasztőrözéssel vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (például habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv) hozzáadásával.

A fagylaltozók közül azokat választottuk ki, amelyek valamilyen téren kicsit többet nyújtanak a többinél, ezért érdemes felfedezni őket a szezonban. A felsorolásban vannak személyes kedvenceim is, de az összes többiért is tűzbe tenném a kezem. 

A legjobb pesti fagyizók

Cioccolatte

A 13. kerületben, a Pozsonyi úton találjuk a Cioccolatte fagylaltozót. Nagyon pici üzlet, ami előtt mindig óriási sor áll. 2016-ban nyitott, egy olasz-magyar házaspár vezeti. Itt láttam először a pisztácia különböző változatait, sőt, itt ettem először olyan pisztáciafagylaltot, amely tényleg nem hagyott maga után kívánnivalót, kétség sem fért hozzá, hogy valódi magból készült. Akárhányszor térünk be, mindig találunk új ízt, a házaspár állandóan kísérletezik, mindig valamilyen különlegesség kerül ki a kezük alól.

Kisgyerekes családoknak hasznos információ lehet, hogy egy adagban lehet kérni kétféle ízt, így többfélét kipróbálhatunk akkor is, ha nem vágyunk nagyobb adagra. A kávéfagyi igazi, erős espressóból készül, a gyerekeim kedvence a vanília és a mangó, ők - történjen bármi - mindig ezt választják. A hely újdonsága - hogyha már nem utazhatunk olyan szabadon, akkor legalább tegyük ezt az ízek segítségével -, hogy minden héten más ország jellemző ízeit kóstolhatjuk meg a The sweet escape akció keretében.  Így a fagyik ízein keresztül járhatjuk be a világot 10 országot érintve, az országra jellemző alapanyagok felhasználásával, vagy éppen helyi jellegzetes ételeket fagylaltban leképezve. Eddig Görögországban, Izraelben, Indiában, Thaiföldön, Amerikában és most péntekig Mexikóban járhattunk, péntektől pedig Anglia ízeit ültetik át fagylaltba Afternoon Tea és Guinness ízekben.

A fagylaltozó a 13. kerület Pozsonyi út 7. szám alatt található.

ciocolatte

Vittorio

Szintén Újlipótvárosban, a Nyugatitól pár percre találhatjuk Vittorio fagylaltozóját. A tulajdonos készíti és árulja is az igazi olasz fagylaltot, a bejárat mellett pedig Bud Spencer fotója néz ránk. A fagylaltok helyben készülnek, az ízek nincsenek túlbonyolítva, a vanília, csokoládé, eper, citrom és kávé közül biztos mindenki tud magának kedvencet választani, ezekben érezni igazán, hogy minőségi alapanyagokból dolgozik. Az olaszoktól szokatlan módon Vittorio a magyar ízléshez igazodva a puncsot is belevette a kínálatba. 

A fagylaltozó a 13. kerület Visegrádi utca 6. szám alatt található. 

Minus11

Talán ez a fagyizó esik a leginkább kívül a komfortzónán, legalábbis az enyémen, de tipikusan olyan hely, amiért érdemes felkerekedni és kicsit többet utazni. A Hűvösvölgyi úton, a kiránduló útvonalakhoz közel található a Minus11, amely 2018-ban tudatosan nyitott a belvárostól messzebb eső helyen. Így a Hűvösvölgybe nemcsak friss levegőért, hanem egy jó fagyiért is érdemes kirándulni. A névválasztást a fagylaltjaik ideális fogyasztási hőmérséklete ihlette. 

A fagyizóban nemcsak az ízek nem mindennapiak, hanem az alapanyagok sem. Németh Ágnes, a hely tulajdonosa, készíti a fagylaltokat, amit hosszas kísérletezés előz meg. Elmondása szerint a mennyiség helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt, ezért az üzletükben egyszerre csak 10 féle íz kapható, köztük mindig van néhány különleges párosítás, például a Mogyoró-Baileys (krémlikőrrel), a Bergamottos fehér csoki (calabriai citromfélével), a Tonka-rikotta (közép-amerikai fűszerrel), az XL csoki (100%-os csokoládé kecsketejjel) és a Karibi cucc (mangó-maracuja-banán-lime sorbet). A legegyszerűbb ízekben is igyekeztek különlegeset alkotni, így vált kedvenccé a pisztácia, a málna, a kakaó, a joghurt vagy a mogyoró. Sorbet fagyikból újdonság a vérnarancs, és akinek még ez sem elég, készítenek Sudachit (japán citromfajta),  Muscovadót (sötétbarna nádcukor), Papua tejcsokit (Papua-Új Guineából származó kakaóból készült tejcsokoládé). A legnagyobb kedvenc mégis a Tejkaramell, amely a gyerekkor "bocikaramelljét" idézi. A fagylaltot süllyesztett pultból kínálják, amely nem csak ideális és egyenletes hőmérsékleten tartja az édességet, de higiéniai szempontból is jobb. 

A fagylaltozó a 2. kerület Máriaremetei út 70/b alatt található.

minus 11

Kell fagylalt?

Szerencsére nemcsak Budapesten, hanem például a Balatonon is találunk jó fagyizót, de a balatoni, pontosabban Káli-medencében, Mindszentkállán található Kő fagyi? üzlet tulajdonosa úgy gondolta, hogy a fővárosban is nyit egy egységet, így került a Kell fagylalt? a Déli pályaudvarhoz közeli Maros utcába. A magyar tulajdonosok teljes szakmaváltást követően kezdtek fagylaltkészítéssel foglalkozni, azóta is állandóan kísérleteznek, hogy a mindig kapható mangó, őszibarack, meggy, dió, pisztácia, tökmagos és amarénás tejszín, sós karamell, mangó, pisztácia és mák mellé új ízek is kerülhessenek a repertoárba. 

A fagylaltozó a 12. kerület Maros utca 17. szám alatt található.

Málna The Pastry Shop

A munkahelyem közelében lévő Málna The Pastry Shop fagylaltjáról sem feledkezhetünk meg. A cukrászdáról már írtunk korábban, de a csodás sütikölteményeken kívül a fagylaltok mellett sem szabad szó nélkül elmennünk. Kolonics Zoltán fagylaltban sem ismer kompromisszumot, csakis természetes alapanyagokból dolgoznak, a gyümölcsfagyik tejmentesen, 40 százalék gyümölcsből, a többi pedig hagyományosan, főzve, tojással és tejszínnel készülnek. A választék a klasszikus ízeknél maradt, de mindegyiket érdemes végigkóstolni. A fagyit itt is süllyesztett pultból mérik -9-11 fokos állandó hőmérsékleten tartva. A fagylalt ideális hőmérséklete -8 fok, így ez a tárolási mód a legmegfelelőbb neki. 

A fagylaltozó a 3. kerületben, a Bécsi út 57-61. szám alatt található (bejárat a Dereglye utca felől) 

málna fagyi

Erdős és Fiai Cukrászda

Az Erdős és Fiai cukrászda már régóta egy szilárd bástya Kelenföld jó fagyit és sütit szerető közönségének. Finoman szólva ez sem a belváros, de az üzlet előtti sorok azt mutatják, hogy sokaknak nem számít a távolság, ha jó fagyiról van szó. Télen, nyáron érdemes ellátogatni ide, nyáron a fagyik közül az oreóért vagy a tökmagért mindenképpen. A teljesség igénye nélkül a fagyikínálatban szerepel: görögdinnye, kapros-túrós pite, limoncello, uborkás limonádé, fehér csoki levendulakrémmel, mézes tejföl málnakrémmel, Brazil, répatorta mascarponekrémmel és citromos mandula is. A cukrászda házhozszállítást is vállal, eredetileg ugyan csak a környékre tervezték, de aztán a nagy érdeklődésre való tekintettel messzebbre is rendelhetünk. 

A fagylaltozó a 11. kerület Etele tér 3. szám alatt található. 

Fotó: Getty Images, Facebook, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon