![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Szalagos, csöröge és még 8 szuper fánk: farsangi kedvenceket mutatunk
![Farsangi fánkok cover](https://kep.index.hu/1/0/5441/54414/544140/54414023_4019821_8a641f12bfa4bfa7b3031f1a865e1d13_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen](https://kep.index.hu/1/0/6009/60092/600920/60092099_4444267_b3e55b29fcbc95e244ffd86eae30f29e_wm.jpg)
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
![Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen](https://kep.index.hu/1/0/6011/60116/601162/60116255_4446063_8f40bc2493cda1492bc5ef17c6ef0064_wm.jpg)
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
![Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja](https://kep.index.hu/1/0/6013/60132/601325/60132519_4447251_dde6b6c920c5141bd76c7d13efdfa9a9_wm.jpg)
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
![Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá](https://kep.index.hu/1/0/6013/60135/601352/60135279_4447439_24937903a8f7ba79fdb1be62e3f63bf2_wm.jpg)
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
![7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek](https://kep.index.hu/1/0/6007/60076/600769/60076977_4443127_b09358ec02e1b4a72373daa52c03b44b_wm.jpg)
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Javában tart a farsang, mely fánk nélkül nem az igazi. Mutatjuk, milyen finom pampuskákkal érdemes készülni a mulatságra.
Farsang vízkeresztkor, azaz január 6-án veszi kezdetét, tehát már benne vagyunk. Ez az időszak egészen hamvazószerdáig, február 14-ig tart. Ilyenkor a fánk az egyik legnépszerűbb finomság, mely rengetegféle változatban kipróbálható.
Farsang idején a fánk mellé laktató ételek kerülnek az asztalra, mivel utána következik a böjti időszak, amikor nem szokás nehéz, húsos fogást fogyasztani.
A fánkok közül az egyik legnagyobb kedvenc ilyenkor a kelt tésztás szalagos, de más fajtákat is érdemes kipróbálni. A fánkok birodalma végtelen, mindig találni egy új receptet: van, ami bő olajban sül, de sütőben és forró levegős gépben is el lehet készíteni a pampuskákat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját fánkrecepttel. Érdemes kipróbálni a franciák, olaszok és az amerikaiak kedvenc aranybarnára sült változatait is. Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyek közt találni egyszerű sütőporos recepteket is.
Házi szalagos fánk
A farsang egyik kötelezője a szalagos fánk, mely baracklekvárral a legfinomabb. A régi kedvenc tésztája érzékeny, sütésnél nem szabad felügyelet nélkül hagyni a fánkot. Akkor jó, ha szép világosbarnára sül. Az egyik legfontosabb szabály a szalagos fánk készítésénél, hogy mindig az az oldal kerüljön először az olajba, ahol benyomtad a tészta közepét, és fedő alatt piruljon. Miután azonban megfordítottad, már nem kell a fedőt használnod.
![41330045 a8d2cac4c9f4771adca7e36b45f24e24 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54412/544123/54412301_6b02b4be5f42c2e801fe5d7edbcb9ba7_wm.jpg)
Amerikai cukormázas fánk
Az amerikaiak kedvenc fánkja cukormázas borítással készül. Ez a bevonat lehet egyszerű, mely csak ízben ad pluszt a pampuskához, és persze cifrázni is lehet. Ételfestékkel és ehető dekorációs elemekkel sokkal szemrevalóbb lesz a finomság, de ét-, tej- vagy fehér csokival is be lehet vonni.
![fank](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5451/54514/545144/54514467_a36b99a875ff425ec44c372e8595dc99_wm.jpg)
Csörögefánk
A csöröge régi kedvenc, mely forgácsfánk néven is ismert. A finomság egyszerűen készül, nem szükséges hosszan pihentetni a tésztát, és a formázása sem nehéz. Amitől igazán különleges, az a fahéjas-porcukros bunda, amiben még melegen kell megforgatni a fánkokat. Persze akad olyan is, aki sima porcukorba öltözteti a pampuskát. Ha még különlegesebben próbálnád ki, akkor rumot is érdemes a tésztához adni.
![Farsangi fánkok ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54414/544140/54414043_33e4396bba204d8649a5e95ae06b58f8_wm.jpg)
Túróval töltött csörögefánk
A hagyományos kedvenc, a csöröge töltve is készülhet. A töltött verzióban túró teszi gazdagabbá a fánkot. Érdemes a töltelékhez mazsolát is keverni, persze, ha nem szereti a család, akkor kihagyható az aszalvány. A cukros bevonat itt sem maradhat el, jól áll neki a vaníliás cukor, de fahéjasat is használhatsz.
![36295587 0ced5c202a38c94a078a119d5ac88c61 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54412/544127/54412771_e1ff951401e864304ff68fdb756d4413_wm.jpg)
Churros sütőben sütve
A spanyolok kedvenc fánkja, a churros csokiszósszal kínálva esik a legjobban. Ez a fajta fánk nem csak a spanyoloknál, az összes latin ajkú térségben népszerű. Igaz, eltérő formákban sütik, egyes helyeken kör alakban is kínálják, az édes mellett pedig sósan is készítik. A fánk sütése terén is vannak eltérések, bő olaj mellett sütőben is kivitelezhető a megalkotása.
![churros](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5451/54514/545144/54514457_2305aa60068ff77cae8aa99320164d79_wm.jpg)
Bombolini
A bombolini az olaszok csábos fánkja, mely jó sok töltelékkel készítve ejti rabul az édesszájúakat. A puha tésztájú finomság régiónként más méretben készül. Van, ahol szép nagyok a pampuskák, míg máshol kisebb, tömör fajtákat sütnek. A töltelék nincs kispórolva egyikből sem, és nagyon változatosak. Finom csokikrémmel, citromkrémmel, pisztáciával vagy vaníliával töltve.
![Farsangi fánkok ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54414/544140/54414077_8b7f24530b89ea91b7f0155a47fc6e75_wm.jpg)
Fahéjas almafánk
A fahéjas almafánk igazi különlegesség, melyben az almás pite csodás íze élvezhető. A finomság elkészítése nem nehéz, csupán egy spéci fánksütő formát kell beszerezni hozzá, amelybe a bekevert masszát kell adagolni. Hogy még finomabb legyen, fahéjas cukorral vond be a pampuskát.
![farsangi fánkok ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54414/544141/54414179_f3f01783944eb30d5ecd7e3baa5e3482_wm.jpg)
Tarkedli - cseh fánk
A tarkedli vagy talkedli szerény finomság, mely olyan, mintha a fánk és a palacsinta szerelemgyereke lenne. Hagyományosan tarkedlisütőben készül, de ennek hiányában is összedobható. A kevert masszát érdemes megbolondítani, jól áll neki a citrom vagy narancs héja. Tálalásnál bőven elég porcukorral meghinteni, ha pedig megadnád a módját, akkor lekvárral és csokiszósszal kínáld.
![51833707 772e6fc2d1b90ca3e099e205dcd47ff0 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54412/544128/54412833_379d4d481c47ec829f9fc2efe091e6a5_wm.jpg)
Könnyű túrófánk
A mennyei túrófánk kelesztés és dagasztás nélkül készül, pofonegyszerűen, kezdőknek is sikerülni fog. A túrófánk textúrája légies: hogy ezt az állagot elérd, szitán törd át vagy botmixerrel pürésítsd a túrót, és szódabikarbónát is keverj hozzá. A sütésnél se lankadjon a figyelmed, ha túlsül a pampuska, akkor oda az álomtészta.
![51450219 20523aa9ab8d8c5d6277581a95084566 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54412/544128/54412843_b33529dfc5a788e283686226ed747a7b_wm.jpg)
Kefires fánkgolyó
A kefires fánk pénztárcakímélő édesség, mely szerénysége ellenére az egyik legfinomabb az összes közül. A fánk szerkezete kívülről ropogós, a belseje azonban puha, szétolvad a szájban, köszönhetően a kefirnek. A tészta nem igényel semmi pluszt, persze egy kis reszelt citrusféle jót tesz neki. A kisült golyókat még melegen forgasd vaníliás porcukorba.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors