Szalagos, csöröge és még 8 szuper fánk: farsangi kedvenceket mutatunk

Farsangi fánkok cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Javában tart a farsang, mely fánk nélkül nem az igazi. Mutatjuk, milyen finom pampuskákkal érdemes készülni a mulatságra.

Farsang vízkeresztkor, azaz január 6-án veszi kezdetét, tehát már benne vagyunk. Ez az időszak egészen hamvazószerdáig, február 14-ig tart. Ilyenkor a fánk az egyik legnépszerűbb finomság, mely rengetegféle változatban kipróbálható.

Farsang idején a fánk mellé laktató ételek kerülnek az asztalra, mivel utána következik a böjti időszak, amikor nem szokás nehéz, húsos fogást fogyasztani.

A fánkok közül az egyik legnagyobb kedvenc ilyenkor a kelt tésztás szalagos, de más fajtákat is érdemes kipróbálni. A fánkok birodalma végtelen, mindig találni egy új receptet: van, ami bő olajban sül, de sütőben és forró levegős gépben is el lehet készíteni a pampuskákat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját fánkrecepttel. Érdemes kipróbálni a franciák, olaszok és az amerikaiak kedvenc aranybarnára sült változatait is. Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyek közt találni egyszerű sütőporos recepteket is.

Házi szalagos fánk

A farsang egyik kötelezője a szalagos fánk, mely baracklekvárral a legfinomabb. A régi kedvenc tésztája érzékeny, sütésnél nem szabad felügyelet nélkül hagyni a fánkot. Akkor jó, ha szép világosbarnára sül. Az egyik legfontosabb szabály a szalagos fánk készítésénél, hogy mindig az az oldal kerüljön először az olajba, ahol benyomtad a tészta közepét, és fedő alatt piruljon. Miután azonban megfordítottad, már nem kell a fedőt használnod.

41330045 a8d2cac4c9f4771adca7e36b45f24e24 wm

Amerikai cukormázas fánk

Az amerikaiak kedvenc fánkja cukormázas borítással készül. Ez a bevonat lehet egyszerű, mely csak ízben ad pluszt a pampuskához, és persze cifrázni is lehet. Ételfestékkel és ehető dekorációs elemekkel sokkal szemrevalóbb lesz a finomság, de ét-, tej- vagy fehér csokival is be lehet vonni.

fank

Csörögefánk

A csöröge régi kedvenc, mely forgácsfánk néven is ismert. A finomság egyszerűen készül, nem szükséges hosszan pihentetni a tésztát, és a formázása sem nehéz. Amitől igazán különleges, az a fahéjas-porcukros bunda, amiben még melegen kell megforgatni a fánkokat. Persze akad olyan is, aki sima porcukorba öltözteti a pampuskát. Ha még különlegesebben próbálnád ki, akkor rumot is érdemes a tésztához adni.

Farsangi fánkok ct2

Túróval töltött csörögefánk

A hagyományos kedvenc, a csöröge töltve is készülhet. A töltött verzióban túró teszi gazdagabbá a fánkot. Érdemes a töltelékhez mazsolát is keverni, persze, ha nem szereti a család, akkor kihagyható az aszalvány. A cukros bevonat itt sem maradhat el, jól áll neki a vaníliás cukor, de fahéjasat is használhatsz.

36295587 0ced5c202a38c94a078a119d5ac88c61 wm

Churros sütőben sütve

A spanyolok kedvenc fánkja, a churros csokiszósszal kínálva esik a legjobban. Ez a fajta fánk nem csak a spanyoloknál, az összes latin ajkú térségben népszerű. Igaz, eltérő formákban sütik, egyes helyeken kör alakban is kínálják, az édes mellett pedig sósan is készítik. A fánk sütése terén is vannak eltérések, bő olaj mellett sütőben is kivitelezhető a megalkotása.

churros

Bombolini

A bombolini az olaszok csábos fánkja, mely jó sok töltelékkel készítve ejti rabul az édesszájúakat. A puha tésztájú finomság régiónként más méretben készül. Van, ahol szép nagyok a pampuskák, míg máshol kisebb, tömör fajtákat sütnek. A töltelék nincs kispórolva egyikből sem, és nagyon változatosak. Finom csokikrémmel, citromkrémmel, pisztáciával vagy vaníliával töltve.

Farsangi fánkok ct4

Fahéjas almafánk

A fahéjas almafánk igazi különlegesség, melyben az almás pite csodás íze élvezhető. A finomság elkészítése nem nehéz, csupán egy spéci fánksütő formát kell beszerezni hozzá, amelybe a bekevert masszát kell adagolni. Hogy még finomabb legyen, fahéjas cukorral vond be a pampuskát.

farsangi fánkok ct5

Tarkedli - cseh fánk

A tarkedli vagy talkedli szerény finomság, mely olyan, mintha a fánk és a palacsinta szerelemgyereke lenne. Hagyományosan tarkedlisütőben készül, de ennek hiányában is összedobható. A kevert masszát érdemes megbolondítani, jól áll neki a citrom vagy narancs héja. Tálalásnál bőven elég porcukorral meghinteni, ha pedig megadnád a módját, akkor lekvárral és csokiszósszal kínáld.

51833707 772e6fc2d1b90ca3e099e205dcd47ff0 wm

Könnyű túrófánk

A mennyei túrófánk kelesztés és dagasztás nélkül készül, pofonegyszerűen, kezdőknek is sikerülni fog. A túrófánk textúrája légies: hogy ezt az állagot elérd, szitán törd át vagy botmixerrel pürésítsd a túrót, és szódabikarbónát is keverj hozzá. A sütésnél se lankadjon a figyelmed, ha túlsül a pampuska, akkor oda az álomtészta.

51450219 20523aa9ab8d8c5d6277581a95084566 wm

Kefires fánkgolyó

A kefires fánk pénztárcakímélő édesség, mely szerénysége ellenére az egyik legfinomabb az összes közül. A fánk szerkezete kívülről ropogós, a belseje azonban puha, szétolvad a szájban, köszönhetően a kefirnek. A tészta nem igényel semmi pluszt, persze egy kis reszelt citrusféle jót tesz neki. A kisült golyókat még melegen forgasd vaníliás porcukorba.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük