![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szalagos, csöröge és még 8 szuper fánk: farsangi kedvenceket mutatunk
![Farsangi fánkok cover](https://kep.index.hu/1/0/5441/54414/544140/54414023_4019821_8a641f12bfa4bfa7b3031f1a865e1d13_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Javában tart a farsang, mely fánk nélkül nem az igazi. Mutatjuk, milyen finom pampuskákkal érdemes készülni a mulatságra.
Farsang vízkeresztkor, azaz január 6-án veszi kezdetét, tehát már benne vagyunk. Ez az időszak egészen hamvazószerdáig, február 14-ig tart. Ilyenkor a fánk az egyik legnépszerűbb finomság, mely rengetegféle változatban kipróbálható.
Farsang idején a fánk mellé laktató ételek kerülnek az asztalra, mivel utána következik a böjti időszak, amikor nem szokás nehéz, húsos fogást fogyasztani.
A fánkok közül az egyik legnagyobb kedvenc ilyenkor a kelt tésztás szalagos, de más fajtákat is érdemes kipróbálni. A fánkok birodalma végtelen, mindig találni egy új receptet: van, ami bő olajban sül, de sütőben és forró levegős gépben is el lehet készíteni a pampuskákat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját fánkrecepttel. Érdemes kipróbálni a franciák, olaszok és az amerikaiak kedvenc aranybarnára sült változatait is. Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyek közt találni egyszerű sütőporos recepteket is.
Házi szalagos fánk
A farsang egyik kötelezője a szalagos fánk, mely baracklekvárral a legfinomabb. A régi kedvenc tésztája érzékeny, sütésnél nem szabad felügyelet nélkül hagyni a fánkot. Akkor jó, ha szép világosbarnára sül. Az egyik legfontosabb szabály a szalagos fánk készítésénél, hogy mindig az az oldal kerüljön először az olajba, ahol benyomtad a tészta közepét, és fedő alatt piruljon. Miután azonban megfordítottad, már nem kell a fedőt használnod.
![41330045 a8d2cac4c9f4771adca7e36b45f24e24 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54412/544123/54412301_6b02b4be5f42c2e801fe5d7edbcb9ba7_wm.jpg)
Amerikai cukormázas fánk
Az amerikaiak kedvenc fánkja cukormázas borítással készül. Ez a bevonat lehet egyszerű, mely csak ízben ad pluszt a pampuskához, és persze cifrázni is lehet. Ételfestékkel és ehető dekorációs elemekkel sokkal szemrevalóbb lesz a finomság, de ét-, tej- vagy fehér csokival is be lehet vonni.
![fank](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5451/54514/545144/54514467_a36b99a875ff425ec44c372e8595dc99_wm.jpg)
Csörögefánk
A csöröge régi kedvenc, mely forgácsfánk néven is ismert. A finomság egyszerűen készül, nem szükséges hosszan pihentetni a tésztát, és a formázása sem nehéz. Amitől igazán különleges, az a fahéjas-porcukros bunda, amiben még melegen kell megforgatni a fánkokat. Persze akad olyan is, aki sima porcukorba öltözteti a pampuskát. Ha még különlegesebben próbálnád ki, akkor rumot is érdemes a tésztához adni.
![Farsangi fánkok ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54414/544140/54414043_33e4396bba204d8649a5e95ae06b58f8_wm.jpg)
Túróval töltött csörögefánk
A hagyományos kedvenc, a csöröge töltve is készülhet. A töltött verzióban túró teszi gazdagabbá a fánkot. Érdemes a töltelékhez mazsolát is keverni, persze, ha nem szereti a család, akkor kihagyható az aszalvány. A cukros bevonat itt sem maradhat el, jól áll neki a vaníliás cukor, de fahéjasat is használhatsz.
![36295587 0ced5c202a38c94a078a119d5ac88c61 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54412/544127/54412771_e1ff951401e864304ff68fdb756d4413_wm.jpg)
Churros sütőben sütve
A spanyolok kedvenc fánkja, a churros csokiszósszal kínálva esik a legjobban. Ez a fajta fánk nem csak a spanyoloknál, az összes latin ajkú térségben népszerű. Igaz, eltérő formákban sütik, egyes helyeken kör alakban is kínálják, az édes mellett pedig sósan is készítik. A fánk sütése terén is vannak eltérések, bő olaj mellett sütőben is kivitelezhető a megalkotása.
![churros](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5451/54514/545144/54514457_2305aa60068ff77cae8aa99320164d79_wm.jpg)
Bombolini
A bombolini az olaszok csábos fánkja, mely jó sok töltelékkel készítve ejti rabul az édesszájúakat. A puha tésztájú finomság régiónként más méretben készül. Van, ahol szép nagyok a pampuskák, míg máshol kisebb, tömör fajtákat sütnek. A töltelék nincs kispórolva egyikből sem, és nagyon változatosak. Finom csokikrémmel, citromkrémmel, pisztáciával vagy vaníliával töltve.
![Farsangi fánkok ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54414/544140/54414077_8b7f24530b89ea91b7f0155a47fc6e75_wm.jpg)
Fahéjas almafánk
A fahéjas almafánk igazi különlegesség, melyben az almás pite csodás íze élvezhető. A finomság elkészítése nem nehéz, csupán egy spéci fánksütő formát kell beszerezni hozzá, amelybe a bekevert masszát kell adagolni. Hogy még finomabb legyen, fahéjas cukorral vond be a pampuskát.
![farsangi fánkok ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54414/544141/54414179_f3f01783944eb30d5ecd7e3baa5e3482_wm.jpg)
Tarkedli - cseh fánk
A tarkedli vagy talkedli szerény finomság, mely olyan, mintha a fánk és a palacsinta szerelemgyereke lenne. Hagyományosan tarkedlisütőben készül, de ennek hiányában is összedobható. A kevert masszát érdemes megbolondítani, jól áll neki a citrom vagy narancs héja. Tálalásnál bőven elég porcukorral meghinteni, ha pedig megadnád a módját, akkor lekvárral és csokiszósszal kínáld.
![51833707 772e6fc2d1b90ca3e099e205dcd47ff0 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54412/544128/54412833_379d4d481c47ec829f9fc2efe091e6a5_wm.jpg)
Könnyű túrófánk
A mennyei túrófánk kelesztés és dagasztás nélkül készül, pofonegyszerűen, kezdőknek is sikerülni fog. A túrófánk textúrája légies: hogy ezt az állagot elérd, szitán törd át vagy botmixerrel pürésítsd a túrót, és szódabikarbónát is keverj hozzá. A sütésnél se lankadjon a figyelmed, ha túlsül a pampuska, akkor oda az álomtészta.
![51450219 20523aa9ab8d8c5d6277581a95084566 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5441/54412/544128/54412843_b33529dfc5a788e283686226ed747a7b_wm.jpg)
Kefires fánkgolyó
A kefires fánk pénztárcakímélő édesség, mely szerénysége ellenére az egyik legfinomabb az összes közül. A fánk szerkezete kívülről ropogós, a belseje azonban puha, szétolvad a szájban, köszönhetően a kefirnek. A tészta nem igényel semmi pluszt, persze egy kis reszelt citrusféle jót tesz neki. A kisült golyókat még melegen forgasd vaníliás porcukorba.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors