Furmintból szinte bármilyen bor készíthető - A pezsgőtől kezdve az aszúig

furmint4
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés szőlőfajta van, ami olyan sokszínű borok készítésére alkalmas, mint a furmint. Ráadásul mindezt magas minőségben. Kvalitásai miatt egyértelműen a legjobbak közé tartozik, így fontos, hogy minél nagyobb hazai és nemzetközi figyelmet kapjon.

Pezsgő és habzó, könnyű száraz, hosszú hordós érlelésű dűlős, késői szüretelésű édes, szamorodni és persze az aszú. Ezen a széles skálán nem sok fajta képes mozogni úgy, hogy mindegyik stílusban maradandót lehessen belőle alkotni. Míg régebben édes boros fajtaként volt ismert, a 2000 óta (ebben az évben készült el Magyarországon az első prémium dűlőszelektált száraz furmint) megjelent száraz furmintok vetélytársai lehetnek egy burgundi chardonnay-nek, egy loire-i chenin blanc-nak vagy egy német rajnai rizlingnek. És hogy mi a furmint titka?

A furmint titka

Szereti az ásványokban gazdag – a vulkanikus, meszes talajokat kiváltképpen – termőterületeket, ezek visszaköszönnek a borban. Élénk, feszes savszerkezetétől válik igazán elegánssá és hosszan érlelhetővé, ami egyaránt jól jön a pezsgőkészítésnél, a komoly, száraz fehéreknél, de kiváltképp a tokaji aszú esetében. Ha már az aszút említjük: a furmint jó cukorgyűjtő, jól töpped, és ha a megfelelő körülmények adottak, jól aszúsodik.

A neutrális fajták közé soroljuk, ennek köszönhetően jól közvetíti a termőhelyet, valamint a borász stílusa és filozófiája is meg tud jelenni az adott borban.

Az ételpárosítások kapcsán is rengeteg lehetőséget kínál, hiszen szinte bármilyen fogás mellé tudunk találni egy azzal szépen harmonizáló furmintot. Ha úgy tetszik, ezzel az egy fajtával végig tudunk kísérni egy egész étkezést, az előételhez kínált pezsgőtől a desszert mellé töltött aszúig.

Furmint Február

Már több mint egy évtizede tart a Furmint Február rendezvénysorozata, amely ezt a fajtát állítja középpontba egy egész hónapon át. A fővárosban és vidéken – sőt, most már külföldön is – egyaránt számos furmintos program, kóstoló, borvacsora vár mindenkit, aki szeretne megismerkedni vele. Február 22-én Tokajban, február 29-én Debrecenben és Köveskálon, hogy csak néhányat említsünk a nagyobbak közül.

Pálffy Brut pezsgő 2016

A Köveskálon található családi pincészetben a szőlőművelés és a borkészítés régóta apáról fiúra száll. Szőlőterületeik a vulkanikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin fekszenek 16 hektáron. Egyik fontos fehérszőlő-fajtájuk a furmint, amiből hordós érlelésű száraz mellett pezsgőt is készítenek. Visszafogottan induló illat után sárga húsú gyümölcsök bújnak elő belőle. Az élénk savak mellett a cukortartalom szépen kerekíti a kortyot, kedvessé és jól ihatóvá téve azt, miközben a piskótás, fehér teás, citromfüves aromák eleganciája és komplexitása sem veszik oda.

furmint
Fotó: Szabó Miklós

Kaláka Tokaji Furmint 2018 (édes)

A 2012-ben alakult tállyai Kaláka Pince egy baráti összefogás eredménye. Alkonyi László készíti itt a borokat olyan sajátos technikákkal, mint például a „rétegelt szüret”, amely esetében a tőkékről csak a tökéletesen érett fürtöket szedik le. Emiatt akár négyszer-nyolcszor is végignézik a területeket a tökéletes alapanyagért. Így készült ez az édes alapbora is a pincének, amely kedves, gyümölcsös és gyógynövényes aromái miatt tökéletes azoknak, akik a markáns száraz furmintokat még nem annyira szeretik, ahogyan a túlzó édességet sem.

Carpinus Lapis Tokaji Furmint 2017

A tokaji pincészet borászai neves hazai és külföldi borászatoknál dolgoztak, mielőtt megalapították a családi pincét. Úgy vélik, hogy a Tokaji borvidéken is lehetséges magas, kompromisszumok nélküli szakmai munkával fenntartható működésű, a világ borpiacán is stabil pozíciókat kiépítő borászatot működtetni. Ebben pedig a furmintnak nagy szerepe van. Ezt a dűlőszelektált tételt kézzel válogatták, majd 5 hónapig finomseprőn tartották és érlelték acéltartályban. Elegáns, gazdag és feszes savakat mutató bor, érdemes mellé egy komolyabb halételt vagy vadszárnyast készíteni.

Tokaj Montium Késői Furmint 2017

Legyesbénye neve talán keveseknek ismerős, de a három barátnak, akik megalapították a Montium pincét, célja, hogy ez a borkedvelők körében megváltozzon. A 2,2 hektáron található területeken a lehető legtermészetközelibb módon művelik a szőlőiket és spontán erjesztenek. Ez az édes furmint koncentrált édesfűszeres illatú, ízében érett barackot, vaníliát, mazsolát és kandírozott citrusokat érezni. A fajtára jellemző feszes savak szépen tartják a bort. Egy finom desszert mellé bármikor kibonthatjuk.

Cover és az első fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük