Erre a 4 fűszernövényre van szükség a konyhában: így gondozd őket, hogy ne száradjanak el

fncover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy tavasszal ébred a természet, vele együtt kezdődik a kertészkedés szezonja is, de nem csak a kertben lehet friss fűszernövényeket nevelgetni.

A szép kert nem adatik meg mindenkinek, fűszernövényekre azonban mindenkinek szüksége van, még azoknak is, akik csak ritkán sürögnek-forognak a konyhában.

A betontömbök közt élve sokan úgy gondolják, lehetetlenség saját kis kertben gyönyörködni. Azok, akiknek van erkélyük, szerencsésebbnek érezhetik magukat, bátrabban ültethetnek növényeket, de azok, akiknek csak az ablakpárkány maradt vagy kicsinyke a konyhájuk, nem mernek belevágni a fűszernövények gondozásába.

Hogy miért? Mert valószínűleg korábban már próbálkoztak vele, vettek egy szép, cserepes petrezselymet vagy bazsalikomot, amit nagy örömmel vittek haza, de aztán végig kellett nézniük a pusztulásukat. Pedig elkerülhető a tragédia, ha odafigyelsz néhány apróságra. Még a legkisebb konyhába is életet lehet vinni az üde zöldekkel, melyeknek nem csak szépségük és illataromájuk okoz örömet, a készülő fogásokat is sokkal kellemesebb zamattal ruházzák fel.

Ezekre figyelj, ha cserepes fűszernövényekkel teszed tele a konyhát

Élelmiszerboltokban is lehet velük találkozni, mégis azt szokták tanácsolni, hogy érdemesebb kertészetből beszerezni a zöldeket. A megvásárolt fűszernövényeket mindig át kell ültetni eggyel nagyobb cserépbe. Az ültetésnél jó minőségű, általános virágföldet használj. Az öntözésre nagyon figyelj, sokan azzal rontják el, hogy nem vagy éppen túllocsolják a növényeket, 1 héten 1-2 locsolás szükséges. A földnek száraz tapintásúnak kell lennie, mert a túlöntözött talajban a gyökerek megfulladnak.

fnct4

Metélőpetrezselyem

A petrezselyem a fehérrépa föld feletti zöldje, de nem kell kert a termesztéséhez, bokros metélőpetrezselymet cserépben is nevelhetsz. Árnyékos helyre tedd, védd a tűző naptól. A növény a tápanyagban dús talajt szereti, bőségesen érdemes öntözni. Mivel bírja a hideget, balkonládában is lehet nevelni. A főzés utolsó fázisában vagy nyersen ajánlott használni, úgy megmarad az íze és áldásos hatásai is.

fnct1

Rozmaring

Az illatos rozmaringra azt szokták mondani, sokat tűr, az biztos, hogy bírja a szárazságot, nem igényel sok folyadékot. Akkor tanácsos öntözni, mikor a talaj már száraz tapintású. A napfényt nagyon szereti, ezért érdemes olyan helyre tenni a konyhában, ahol éri a nap sugara. Az aromás gyógy- és fűszernövényt használd krumpli ízesítésénél, de húsételekhez is kipróbálhatod.

fnct3

Bazsalikom

Az olasz konyha kedvelt fűszernövényét a főzési fázis utolsó mozzanataiban érdemes használni, de nyersen is fogyasztható, salátákba vagy pestóba keverve. A növény szereti a fényt és a meleg levegőt, ezért tanácsos napfényes helyre tenni, hogy jól érezze magát. A földjének kicsit mindig nedvesnek kell lennie, de arra is vigyázni kell, hogy ne legyen túlöntözve, mert akkor tönkremegy.

fnct2

A bazsalikom csipkedésénél arra figyelj, hogy inkább a kisebb hajtásokat szedd le, hogy a növény nőni tudjon, ha a nagyobb leveleket szeded le, azzal a bazsalikom gyors pusztulásához járulsz hozzá.

Kakukkfű

A karakteres aromájú fűszer gyógynövényként is ismert, légúti megbetegedések esetén is bevethető, tea formájában megfázásnál is hasznos. A növényből készült teát gyógyszertárakban egész évben fellelheted, de friss növényből is készülhet. A kakukkfű is jól érzi magát a napon, az ablakhoz közel érdemes elhelyezni. A fiatal növény rendszeres öntözést igényel, de idősebb korában 1 hétig is eláll víz nélkül. Látványa mediterrán hangulatot varázsol a konyhába.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük