Tudod milyen, amikor egy bor sós? A vulkanikus borok találkozóján ki fog derülni

govolcaniccover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyedi rendezvénynek ad idén otthont a Margit szigeten a Holdudvar a bronzvasárnapi hétvégén, GoVolcanic néven: Európa első vulkanikus csúcstalálkozóján egy időben, egy helyen találkozhatnak majd a vulkanikus borok, a geológia, az ásványok és a gasztronómia rajongói.

A családbarát szervezés keretében a látogatók kihozhatják a szigetre gyermekeiket is: őket a kiállítás-vásár teljes ideje alatt interaktív, játékos, tudományos és kézműves foglalkozásokkal várják. 

Vendégcsere rendszer

Az esemény Magyarországon egy kevéssé ismert, ún. jegyváltásos rendszerben, egy szekción belül összesen 5 órán át látogatható, lehetővé téve így azt, hogy a viszonylag kis férőhelyes helyszínt maximálisan és egyenletesen kihasználják a látogatók anélkül, hogy a részvétel élményét elrontanák a sorban állások és a túl nagy tömeg. Bár ez az ötlet első hallásra sokaknak szokatlan, de végiggondolva ugyanilyen ésszerű is: ritka az olyan rendezvény, ahol egyébként 5 óránál többet töltenénk. 

Ismeretterjesztés, nem borfesztivál

Szintén egyedi módon a világ minden részéről érkező vulkanikus borok kóstolóját az ország vezető geológusainak és vulkanológusainak előadásai, valamint ásvány- és kőzetkiállítás tarkítja majd. 

A szervezők egyértelmű célja, hogy a mostanra kicsit túlburjánzó hazai boros- és gasztrofesztivál-kultúrát továbbgondolják, és Karácsony első hétvégéjére a csábítónak tűnő 'itatós' tömegrendezvény helyett az ismeretterjesztésre, a borok termőhelyeinek bemutatására és azok geo-tudományos hátterére ugyanakkora hangsúlyt fektessenek, mint magukra a borokra. 

30 vulkanikus borvidék szerte a világból, 90 vulkanikus bor

A borlista és a boros vendégelőadók listája mindemellett parádés. 

A 40+ magyar, Mátrai, Tokaji, Somlói, Bükki, Ménesi és Szerémségi termelő bora mellett a palackok sokszor ismeretlen, különleges tájakról érkeznek majd a kaliforniai Obszidián-hegytől kezdve az Azori-szigetektől egészen a görögországi Santorini és az olasz Etna vulkánok lejtőiről.

Az előadók, akik két napig szemináriumokon és ún. gyorskóstolókon mutatják be a borokat: Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő,  John Szabó torontói mester - sommelier, a Vulkanikus Borok című könyv írója, Elizabeth Gabay Master of Wine, Alder Yarrow San Francisco-i borszakíró, Adam Gollner Montreal-i újságíró, Roland Velich osztrák borász, David Moore londoni étteremtulajdonos és BBC szaktanácsadó, Sue Tolson borszakíró, Ripka Gergely a Tokaj Guide írója, Takács Lajos, Árvay János és Balogh Zoltán borászok. A GoVolcanic minden ízében nemzetközi esemény, a programok angol és magyar nyelvűek vegyesen. 

A belépőjegy

A rendezvényre az alapbelépőjegy 3000 forint, az alapbelépőjegy plusz 15000 Forint, viszont ez az összeg 12000 forint értékben beváltható a helyszínen borokra, ételekre, kőzetekre, féldrágakövekre, könyvekre költhető bónra, illetve jár mellé egy eredeti Gabrielglas pohár. A jegy tartalmazza ráadásul az ún. gyorskóstolókat is, ahol érdekes ételeket és alkalmanként 6-6, a kiállítási tételektől eltérő vulkanikus bort lehet majd összehasonlítani. A rendezvény cashless - azaz készpénzmentes, bónokat a helyszínen is lehet még vásárolni. A kiscsoportos szemináriumok egyben ültetett, 4 bort tartalmazó kóstolók is - ezekre 8000 forint a belépő. A gyerekeket 5 éves kor felett 4 órára 3000 Forintos jegyért lehet gyakorlott pedagógusok felügyeletére bízni. Az 5 év alatti gyerekek szülői felügyelettel vehetnek részt a foglalkozásokon. 

Több mint bor: kövek, ásványok, ételek, ékszerek – csaknem 60 program 2 nap alatt

A GoVolcanic teljes, 2 napos programja összesen 59 programelemet tartalmaz, ezeket célszerű a weblapon szekciónként szűrni (szombat délelőtt, szombat délután, vasárnap de.- du.).

A jegyválasztás könnyítésére az egyes szekciók programjait kis rajzocskákkal, egy-egy A4 méretű oldalon vizuálisan is megjelenítették - ezek a lapok a Facebookon a GoVolcanic oldalon letölthetőek, vagy kérésre pdf formátumban el is küldik őket. 

A GoVolcanic egyik erőssége a teljesen egységes vizuális megjelenés - az esemény kiállító borászairól egyedi és célzott fotósorozat készült, és természetesen nagyon nagy szerepet kapnak maguk a vulkánok és az ásványok is. 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon