Édes töltött gombócok és nudlik: a kedvenc receptjeinket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A házi gombóc és nudli csodás finomságok, édesen, sósan és töltve is érdemes kipróbálni a régi kedvenceket.
A gombóc és nudli hallatán a legtöbben a nagymamájukra gondolnak. A szorgos, szerető kezeikre, amelyek örömmel gyúrják a krumplis tésztát. Ebből a lágy masszából készülnek aztán a csábos gombócok és nudlik is.
Persze a gombócok nem csak krumplis tésztából készülhetnek. Gondoljunk csak a magyar konyha kedvencére, a túrógombócra vagy a hamis változatokra. Sőt, rizsből is lehet golyókat gyártani, amelyek édesen és sósan is finomak.
Most egy olyan receptválogatással kedveskedünk az olvasóknak, amelyekben gombócok és nudlik kapták a főszerepet. Mutatunk egész különleges változatokat, és persze a klasszikus krumpligombóc-kedvencek is terítékre kerülnek, így mindenki megtalálja a neki való finomságot.
Fahéjas szilvás gombóc
A szilvás gombóc régi kedvenc, igazi nagyiféle finomság, melyből mindig érdemes dupla adaggal készíteni, mivel jól bírja a fagyasztást is. Utóbbi egyszerűen kivitelezhető: miután kifőzted, várd meg, míg kihűl, majd pakold tálcára a gombócokat, és tedd fagyasztóba 30 percre. Ezután vedd ki, és csomagold őket fagyasztózacskóba. Címkézd fel, és használd, amikor megkívánod, néhány hónapig gond nélkül eláll a mélyhűtőben.
Mogyorókrémes gombóc
A mogyorókrémmel töltött gombóc ellenállhatatlan desszert, mely zsemlemorzsás ruhában, porcukorral meghintve igazán finom. Az édesség elkészítése nem nehéz, csak időigényes. Az egyik sarkalatos pontja a töltése, ugyanis a mogyorókrém kifolyhat a tésztából. Hogy elkerüld a malőrt, érdemes a krémet felhasználás előtt hűtőbe tenni, és csak egy teáskanálnyit használj belőle.
Habkönnyű túrógombóc
A túrógombóc örök kedvenc, mely akkor az igazi, ha a labdák habkönnyűek. A tökéletes textúrának több titka is van, ha figyelsz rá, tökéletes finomságot tálalhatsz. A legfontosabb szabályok közé tartozik, hogy a búzadarát kisebb adagokban forgasd a túróhoz, formázás előtt pedig néhány órát hűtőben pihenjen a massza. Ennek köszönhetően sokkal könnyebben lehet majd formázni, és egyben marad a gombóc.
Hamis túrógombóc
A túrógombóc az egyik legkedveltebb hazai desszert, mely többféle változatban hódít. Természetesen túróval az igazi, de a vegánoknak vagy tejérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a különlegességről. Ha te is növényi étrendet követsz, akkor próbáld ki kölesből és növényi italból a desszertet!
Olasz ricottás galuska
Az olasz ricottás galuska nagyon hasonlít a túrógombóchoz, csak sós és sokkal lágyabb a masszája. Az elkészítése más menet szerint történik: formázás után mehet a hűtőbe pihenni, így elő lehet készíteni, tálalás előtt pedig csak ki kell főzni a gombócokat. Az elkészült galuska ruhát is kap, ízletes vajba forgatva és sajttal megszórva kerül a tányérra.
Lengyel krumpligombóc
A lengyel krumpligombóc nem sokban különbözik a hazánkban is népszerű változattól. A hagyományos recept szerint készült finomság sokoldalúan kínálható: szaftosabb ételek mellé kötelező kipróbálni, remek kísérője a pörköltnek, de levesbetétként is felhasználható. Hogy még ízletesebb legyen, zsíron is lepirítható a gombóc.
Spenótos rizsgombócok
A spenótos rizsgombóc sűrű paradicsomos szósszal kerül az asztalra. Bár hagyományosan hússal készül, ebben a receptben spenót és rizs alkotja, ezért vegetáriánusok is bátran beiktathatják az étrendjükbe. A gusztusos gombócokat levesbetétként vagy másféle szaftos fogás mellé érdemes kipróbálni.
Mákos nudli
A mákos nudli régi kedvenc, van, akinek desszert, míg másnak főétel. Egy tartalmasabb leves után mindenképp jó választás, sok porcukorral egyszerűen mennyei. A nudli többféle recept szerint kipróbálható, háztartásonként változó, ki hogy készíti. Van, aki tojással, vajjal, tejföllel és zsírral, a vegánok azonban kihagyják a tojást, és vajalternatívát használnak. Ha te is növényi trendet követsz, akkor ezt a nudlialapot érdemes kipróbálnod.
Krumplinudli
A krumplinudli lengyel recept alapján, tojással gazdagítva készül. Egyszerű finomság, amely tökéletes köret szaftos ételek mellé, de egyszerűen tejföllel és sajttal gazdagítva is érdemes kipróbálni. Hogy a tészta igazán pihe-puha legyen, mindig meg kell várni, hogy a krumpli kihűljön. Így kevesebb lisztet vesz fel, lágyabb állagot kap a massza.
Káposztás nudli
A káposztás nudli csodás egytálétel, amely köretként is kínálható sültek mellé. A hihetetlenül lágy nudli dinsztelt káposztával kerül az asztalra jó sok őrölt borssal megszórva. Hogy még ízletesebb és szaftosabb legyen, érdemes sült zsírral is meglocsolni a tésztát. Ha pedig időd engedi, akkor pirítsd körbe a nudlit serpenyőben, mielőtt egybeforgatnád a káposztával.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Ács Bori