Így készítsd elő a grillsütőt, hogy ne ragadjon le az étel: bevált módszereket mutatunk

tapadásmentesgrill
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hiába fűszerezed tökéletesen és pácolod be a húst, ha szenes, ne adj isten, koszos rácson sütöd, nem lesz az igazi.

Ha gyakran grillezel, biztosan te is meg szoktál szenvedni a sütőlap vagy a rács takarításával, pedig ha nem tisztítod meg alaposan, sajnos a következő adag sütni való látja majd a kárát. Egyrészt az esetleges széndarabok, ételmaradékok elrontják az ízhatást és egészségügyi problémákat is okozhatnak, másrészt, ha nem tiszta a rács, rá fog ragadni a hús, zöldség vagy sajt. 

A grillrács előkészítése

A grillsütő előkészítése annak a megtakarításával kezdődik. Rögtön a sütés után a legkönnyebb megtisztítani, de ha már rászáradt vagy ráégett az ételmaradék, akkor sem lehetetlen a megsuvickolása. Ilyenkor minden esetben érdemes felmelegíteni a grillsütőt, hogy feloldódjanak az odaragadt maradványok, szennyeződések, hamuvá süljenek, amelyeket utána elég egy mozdulattal letörölni, vagy egy kefével ledörzsölni, ha makacsabb a piszok.

Ha nem elég a melegítés, házi szerekkel is megtakaríthatod a sütőt, a különböző természetes módszerekről itt írtunk korábban.

tapadásmentesgrill1

Így nem fog leragadni az étel

Ha szép tiszta a rácsod, nincs rajta ételmaradék, már eleve kisebb eséllyel ragad majd le az étel, de egy egyszerű praktika is a segítségedre lesz. Ugyanúgy, mint amikor serpenyőben vagy sütőben sütsz, zsiradékkal kell bevonni a felületet. Mivel az olajnak magas az égéspontja, azt érdemes használni, de más növényi zsiradék is megteszi.

Kend le a rácsot vagy a lapot olajjal, majd forrósítsd fel, így egy tapadásmentes réteg „sül rá”, képződik a felületén. Érdemes egy olajba mártott papírtörlővel vagy ecsettel átkenni a rácsot, hogy ne nagyon csöpögjön le, ugyanis a zsiradéktól fellobbanhat a tűz.

Ezután tedd rá a forró rácsra vagy lapra a sütni valót, amelyet szintén átkenhetsz vékonyan olajjal. Ha hideg felületre teszed a húst vagy a zöldséget, nagyobb eséllyel ragad oda, mintha forróra helyezed, ráadásul a nagy lángon történő sütés arról is gondoskodik, hogy a hús szaftos maradjon, ne száradjon ki.

tapadásmentesgrill2

Ha bepácolt alapanyagot teszel a rácsra, lapra, és a páclében volt cukor vagy méz, az könnyebben odaéghet, ezért az ilyen ételeket alacsonyabb hőfokon érdemes sütni.

Ha esetleg a fordításnál úgy érzed, még ragad az étel, az is lehet, hogy nem sült át kellően az a fele, hagyd még kicsit a rácson.

Miért hasznos még az olajbevonat?

Egyrészt a grillsütő tisztítása is egyszerűbb lesz ezzel a módszerrel, hiszen ha nem ragad le az étel, megkímélheted magad az órákig tartó suvickolástól is.

Másrészt öntöttvas rács vagy lap esetén a rozsdásodást is megelőzheted az olaj használatával. Ha öntöttvas sütőd van, ne csak sütés előtt, hanem utána is vigyél fel egy réteg olajat, ugyanis a zsiradék taszítja a vizet, így megvédi az oxidációtól a rácsot. Így meghosszabbíthatod a grillsütő élettartamát, érdemes rá odafigyelni.

tapadásmentesgrill3

A legkönnyebb megoldás

Ha nincs kedved ennyit bíbelődni, szerezz be tapadásmentes, teflon sütőlapokat, ezeket ráhelyezheted a grillrácsra, így nem kell annak a takarításával foglalkoznod. Nem olyan nagy kiadás, és többször használhatók, így rengeteg időt és energiát megspórolhatsz. Tartósak, hő- és vízállóak, így használat után akár a mosogatógépbe is bedobhatod őket.

Mivel nem kell pluszolajat használni sütés során, ha ilyen lapokon sütsz, kicsit egészségesebb alternatíva, ha grillezésről van szó. Főleg akkor praktikus, ha zöldséget vagy sajtot sütsz, így biztos nem esik be az alapanyag a rácsok közé, és nem folyik le a sajt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük