10 recept, amiben a hagyma dominál – Nem csak a magyaros ételeket dobja fel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A legtöbb recept úgy kezdődik, hogy végy egy fej hagymát, amely dinsztelve vagy pirítva kerül az ételekbe. A hagyma minden magyaros étel alapja, de gyakorlatilag semmilyen raguból és krémes ételből sem hiányozhat.
A hagymapucoláshoz a könnyek is hozzátartoznak, de néhány trükkel elkerülheted a kiadós sírást, legalábbis finomíthatod. Vannak olyan ételek, amelyekhez muszáj sokat pucolnod, hiszen nemcsak az alapba kerül belőle, hanem az étel szerves tartozéka is lesz.
A vöröshagyma nemcsak finom, hanem egészséges is, többek között baktériumölő tulajdonságairól ismert, valamint megfázás, köhögés ellen is hatásos.
Olasz hagymaleves
A francia leves olasz változata vörösborral készül, ráadásul még egy keveset a sütőben is sül. A jó hagymaleves titka az idő, hiszen a hagymát karamellizálni kell, ami időigényes folyamat. Az olasz hagymalevest mozzarellás pirítóssal kínáld, ami a sütőben sül meg az étellel együtt.
Tört paszuly
A paszuly nem más, mint krémesre tört bab, amelyhez csodálatosan illik a pirított hagyma. A zsíron vagy szalonnán pirított hagyma lesz a lepürésített fehér bab tetején a feltét: ez a fogás nemcsak finom, hanem nagyon laktató is. Nem mellesleg tényleg nem bonyolult recept.
Gombás rizs
A tartalmas köretbe hagyma is kerül, az a legjobb, ha nemcsak egy-, hanem többféle, például vörös- és lilahagyma gazdagítja. A rizs egyáltalán nem unalmas köret, hiszen az összes zöldség jól áll neki. A gombás rizs készítésénél a borssal se spórolj, ahogy a petrezselymet se hagyd ki belőle.
Hússal töltött krumpligombóc
A lengyel fogásban a krumpligombócokat dinsztelt hagymás-húsos raguval töltik meg, amelyeket szalonnás-hagymás zsírral kell leönteni. A kartacze nagyon laktató étel, a tésztájába a krumplin kívül tehetsz tojást vagy tejfölt is, illetve tejszínes mártással, de simán, zöldségekkel megszórva is tálalhatod.
Csicseriborsós ragu
Ennek a melengető ragunak az alapja a csicseriborsó, a kolbász és a kápia paprika, utóbbit érdemes kicsit megsütni, mielőtt az ételbe teszed. Ha kicsit több vizet teszel bele, akkor sűrű leves is lehet belőle. A csicseriborsós ragu kelkáposztával készül, de ha nem szereted, spenóttal is helyettesítheted.
Hagymás rostélyos
A hagymás rostélyosban a legjobb dolog a pirított hagyma, persze a hús sem elhanyagolható. A rostélyos a marha vagy a borjú magas hátszínéből készült omlós sült. A hagyma külön, kicsi lisztbe forgatva, majd zsiradékban sütve kerül rá, frissen, ropogósan. Ezt az ételt minden klasszikus vendéglő étlapján megtalálod, de otthon is kis odafigyeléssel elkészítheted.
Hagymamártás
Hagymából besamelalapú mártás is készülhet, amelynek csak az a titka, hogy óvatosan, folyamatosan kevergetve kell főzni. A hagymamártást zöldségekre és sültekre is teheted, de csőben sült is készülhet belőle.
Főtt burgonya sült hagymával
A főtt krumpli és a hagyma annyira egyszerű, mégis annyira tökéletes párosítás. A hagymás krumplihoz főzd meg a burgonyát, a hagymát pedig pirítsd meg, majd az egészet keverd össze. A krumpli legyen jó puha, a hagyma pedig jó, ha kicsit karamellizálódik.
Pirított káposzta
Ennek a tartalmas köretnek a lelke a hagyma és a káposzta, de igazából minden hozzávalója megtalálható otthon, valamint maradékmentésnek sem utolsó. A pirított káposztát sima és kelkáposztából is elkészítheted, az igazi szaftosságot pedig a bacon kisült zsírja adja majd ennek az ételnek.
Hagymatea
Hagymából nemcsak étel, hanem immunerősítő, baktérium- és vírusölő italt is készíthetsz. A hagymateát mézzel és citrommal ízesítsd, a hagyma lehet fehér, vörös és lila is, és érdemes intenzív fűszerekkel feldobni. A hagyma tele van B- és C-vitaminnal és antioxidánssal, természetes gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérnyomást, valamint helyreállítja a vércukorszintet.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors