Tippek házi fűszervaj készítéséhez: mutatjuk, hogy formázd és ízesítsd

fvcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fűszervaj egyszerű alapanyag, mégis tele van ízekkel, pékárura kenve fenséges, de nem csak kenyérfélével lehet elfalatozni, máshogy is felhasználható.

A boltok polcain színes a választék, azonban érdemes a fűszervajat otthon, házilag elkészíteni, mert sokkal finomabb lesz, ráadásul tudni fogod, pontosan mi kerül bele.

Az ízletes fűszervajat nem csak pékárura kenheted, főzésnél is használhatod. A fűszervaj lehet sós vagy édes, de először is házi vajat kell hozzá készíteni. Az alap egyszerűen előállítható: jó minőségű, magas zsírtartalmú tejszínt (1 liter) szerezz be, majd elektromos habverővel addig verd, míg ki nem csapódik a vaj. Az így kapott folyadékot és a kivált vajat elektromos habverővel keverd krémesre, utána jöhet az ízesítés és a formázás.

fvct1

Sós ízesítésű vajak

A fűszervajak lehetnek édes vagy sós zamatúak. Ha sósat szeretnél, akkor tengeri sót használj, mellé pedig válassz friss vagy szárított fűszereket. A fűszernövények közül a koriander, petrezselyem, snidling, kakukkfű, kapor, tárkony, zsálya, rozmaring és oregánó a legjobb választás. Fűszerek is kerüljenek a vajba, a só mellé tehetsz fekete borsot, cayenne-t, mustármagot, füstölt paprikát, római kömény vagy chilit.

fvct2

Szezonális vagy különlegesebb alapanyagokat is használhatsz, ha pedig egyedülálló ízvilágot szeretnél elérni, akkor sült fokhagyma, füstölt lazac, aszalt paradicsom, olívabogyó, fenyő és tökmag is kerülhet a házi készítésű fűszervajba.

A sós fűszervajak kenyérre, kalácsra kenve is isteniek, de bátran ki lehet őket próbálni héjában sült krumplival, párolt zöldségekkel fogyasztva, főtt kukoricára kenve, sült húsok készítésénél, akár még a rántott csirkemell töltelékének vagy tésztás ételeknél is felhasználható.

fvct3

Édes fűszervajak

Édesebb aromájú fűszervajakat is lehet készíteni, a zamat kialakításához használj liofilizált gyümölcsökből készült port, cukrozatlan kakaót, fahéjat, gyömbért, aszalt gyümölcsöket, narancs- és citromhéjat. Készíthetsz kifejezetten karácsonyra szánt fűszervajat, amelybe az ünnepi hangulat kedvéért mézeskalács-fűszerkeveréket tehetsz. Az ilyen édes fűszervajakat kenyérfélékre kenve is elfogyaszthatod, de sütemények készítésénél is nagy hasznát lehet venni.

fvct4

Így formázd

Ha többféle száraz fűszert szeretnél a vajba tenni, akkor először a fűszereket keverd egybe, csak utána forgasd őket össze a vajjal. Miután ezzel megvagy, kanalazd rá a vajat folpackra, majd a segítségével formálj belőle rudat, hengeralakot, amit szépen becsomagolva tegyél a hűtőbe dermedni. A rúd helyett golyókat is formázhatsz a vajból, ezek légmentes csomagolásban, a mélyhűtőben is tárolhatók néhány hónapig.

Így szeleteld!

A házi fűszervajat használat előtt vedd ki a hűtőből, majd forró vízbe mártott késsel szeleteld fel. Az aromás vajakat ne csak kenyérre kenve fogyaszd, add meleg ételhez őket, bátran próbáld ki főzésnél/sütésnél!

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük