Fogadj örökbe egy tyúkot, legyen mindig házi tojásod: szuper kezdeményezés

youtyúk
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tojásra mindig szükség van, de a szupermarketek polcain található darabok sokszor nem ütik meg a mércét. Szerencsére ma már akár a fővárosban is hozzájuthatunk friss, házi tojáshoz.

Pár éve elképesztően jó kezdeményezés indult, amelyről még mindig kevesen tudnak, én is csak pár hete hallottam róla. Nem csak házi tojáshoz juthatunk általa, de még a gazdák munkáját is támogathatjuk. 

Mi pontosan a YouTyúk?

Balogh Ákos, a YouTyúk alapítójának elmondása szerint a kezdeményezés célja, hogy a vidéki gazdáknak megélhetést, a vevőknek természetes tojást biztosítson. A termelők valóban minőségi és egészséges élelmiszert állítanak elő, a tyúkok szabad tartásúak, mindenféle hormon és antibiotikum nélkül nevelkednek, a gazdák a saját maguk által termelt takarmánnyal etetik őket. A vásárlók tehát tiszta, ellenőrzött, nyomon követhető háztáji árut kapnak.

A gazdák

Valószínűleg később még bővülni fog a gazdák köre, de egyelőre 4 termelői helyről rendelhetünk tojást a YouTyúk honlapján keresztül. Minden egyes gazdáról pársoros leírást olvashatunk, így eldönthetjük, ki a legszimpatikusabb, kit szeretnénk támogatni, honnan szeretnénk kapni a tojást. Arra is van lehetőség, hogy meglátogassuk a termelői helyet, így a saját szemünkkel is megbizonyosodhatunk a tyúkok szabad tartásáról és táplálékáról. 

A rendelés menete

Miután kiválasztottuk a gazdát, eldönthetjük, hogy hetente hány tojást szeretnénk kapni és hány héten keresztül. Minimum 4 hétig hetente legalább 10 tojást kell rendelnünk, ennél kevesebbet nem enged a rendszer. 

Egy tyúk kb. 5 tojást tojik hetente, tehát a heti 10 tojáshoz 2 tyúkra van szükség. Nem csak a tojásnak, a tyúknak is ára van: a tyúk "örökbe fogadásával" támogatjuk a gazdát, hiszen az állattartás is pénzbe kerül, ez az összeg segít a termelőnek abban, hogy el tudja látni a tyúkokat a megfelelő minőségű táplálékkal. 

Az árak

1 tyúk bérlése 4 hétre 650 forint, értelemszerűen 2 tyúké tehát 1300 forint. A tojás darabára nagyon kedvező, 38 forint. 

Hogy jobban átlátható legyen, nézzünk meg egy példát: ha tehát a minimális rendelést adjuk le - 4 hétig heti 10 tojás -, az így néz ki számokban: 2 x 650 = 1300 forint, ez a két tyúk ára, illetve 10 x 38 x 4= 1520 forint, ami a heti 10 tojás ára 4 hétig. Összesen tehát 2820 forintba kerül a havi 40 darab tojás. Nem olcsó, de minőségi, házi, természetes tojást tehetünk az asztalra, ráadásul a gazdák munkájában is maximálisan megbízhatunk, akiket a tyúk örökbefogadásával még támogatunk is. 

Hol lehet átvenni?

A szállítás kéthetente történik, a honlapon mindig fel van tüntetve a következő időpont. Fontos, hogy a rendelést időben leadjuk, ugyanis számolni kell azzal, hogy kistermelőkről van szó, lehet, hogy várni kell a tojásra, főleg, ha nagyobb mennyiséget szeretnénk.

A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy a budapestiek is hozzá tudjanak jutni a friss, házi tojáshoz, egyúttal betekintést nyerjenek a vidéki élet szépségeibe. Így az összes gyűjtőpont pesti, különböző kerületekben, boltokban, Pesten és Budán vehetjük át a tojásokat, összesen 13 budapesti átvevőponton.

Nem csak magánszemélyek, nagyobb üzletek számára is elérhető a házi tojás, például a Szamos Cukrászdának vagy a Le Meridien Szállodának is folyamatosan szállítanak, telefonon érdemes érdeklődni a lehetőségekről.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon