![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan készül a rozé? 3 tételt is ajánlunk a könnyed, nyári fogások mellé
![rose2](https://kep.index.hu/1/0/3938/39381/393811/39381105_3004573_6809062b318a5368c1b5b56c7ecab130_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Noha nem szükségszerűen szoktunk azon gondolkodni, miközben egy pohár rozét kortyolunk a teraszon, hogy hogyan is készítette el a borász, soha nem árt tisztában lenni az alapokkal. A rozé egyszerű műfajnak tűnik, de azért neki is számos arca van.
Míg régen sok rozé inkább csak a vörösborok „mellékterméke” volt, azaz a szőlőművelés és a szüret időpontja a vörösborokhoz igazodott, ma már fontos, hogy a játékos, eleven savak és a friss gyümölcsös ízek kerüljenek előtérbe, így „rozéra szüretelnek” a borászok.
A rozé a készítése szempontjából a fehér- és a vörösborok közé esik. Kék szőlőből készül, és mint ilyen, a színanyag itt is a gyümölcs héjában található. Ha félbevágsz egy szőlőszemet, te magad is láthatod, hogy a gyümölcs húsa fehér színű, körülötte a héj pedig színes. Ebből a színanyagból szeretnék kinyerni, viszont kevesebbre van szükségük, mint a vörösbornál. Minél több időt tölt a must a héjon, minél több időt ázik, annál mélyebb lesz a színe. Így a borász feladata a rozék esetében, hogy a lehető legjobban eltalálja, hány óra vagy éppen nap kell ahhoz, hogy az általa megálmodott pink színt elérje.
![gyetvai rozék fotó Kőrösi-Tamás](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3938/39381/393811/39381127_c1a1546f283432d0af3be3c473843417_wm.jpg)
Fotó: Kőrösi Tamás
A rozé sem egysíkú
Stílusukban is eltérőek lehetnek a rozék, ne gondold, hogy teljesen egysíkú ez a műfaj. Vannak az egyre népszerűbb buborékos rozék, a habzó- és gyöngyözőborok, a tradicionális eljárással készülő pezsgők, a francia rozé champagne-ok, de nemrég az olaszok is beadták a derekukat, már rozé proseccót is lehet kapni. Az egészen halvány színű (pár óráig héjon áztatott), élénk savú, neutrálisabb ízvilágú boroktól a közönségkedvenc ízbomba tutti-fruttis tételeken át a mélyebb színű, érettebb és tartalmasabb rozékig, a tartályban készülttől a hordós érlelésűig széles a skála. Egyre több borász pedig az átlagostól eltérő, különlegesebb tételeket szeretne készíteni, amelyeket akár több év elteltével, parafa dugóval lezárva hoznak ki a piacra és az egyedibb, prémium borokat keresők számára is érdekesek lehetnek.
Ha rozéról beszélünk, akkor szót kell ejtenünk a sillerről, amely Magyarországon egy tradicionális bortípus. A rozénál mélyebb színű, a vörösbornál viszont könnyedebb, így akár a nyári melegben is könnyedén fogyasztható, sőt, mindenképpen érdemes fröccsnek kipróbálni!
![rozé](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3938/39381/393811/39381129_dc8272fd9c81e587a617944868fbd8a4_wm.jpg)
Milyen étel illik a rozéhoz?
Gasztroszempontból elég könnyű a rozéhoz ételt választani, pláne a tavaszi, nyári fogások közül; ilyen lehet egy gyorsan elkészíthető, egyszerű tésztaétel, rizottó cukkinivel vagy rákkal, halak és tenger gyümölcsei, focaccia, sajtok és grillezett, fehér húsú szárnyasok, a caprese különböző változatai. Választhatod egy gyümölcsös édességhez, de akár magából a rozéból is készíthetsz szorbét. A siller pedig tökéletes a hagyományos, paprikás fogások mellé, mint a halászlé vagy egy jó lecsó.
Taschner Zweigelt Rosé 2020
A soproni pincészet híres arról, hogy friss és üde rozéit az elsők között kóstolhatják a rozérajongók. A borvidék egyik fontos szőlőfajtájából, a zweigeltből készült ez a tétel, amely alacsony, 11%-os alkoholtartalmával szuperül passzol a nyári hőséghez, itt kevésbé kell tartani attól, hogy bármi a fejedbe száll. A fanyar, meggyes, ribizlis aromák mellett némi virágosságot érezni, az élénk savak ropogóssá teszik a kortyot.
![taschner.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3938/39381/393810/39381027_d72c37f6ce294180cce7d3916add972f_wm.png)
Benedek Kékfrankos Rozé 2020
A mátrai pincészet negyedik generációs családi borászat, amelyet most Péter vezet. A 12 hektáron hazai és világfajtákat fele-fele arányban termesztenek. A kékfrankos kiemelt fajta a borvidéken, sok remek bor készül belőle rozéként és vörösborként is. A Benedek-rozéban az érett piros bogyós gyümölcsök mellett némi vegetális frissességet érezni, lendületes, gyümölcsös tétel. Egy nyári grillezéshez mindenképpen szerezz be belőle pár palackkal!
![benedek.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3938/39381/393810/39381029_8264644f675fb0b6beb5adc76ed9c641_wm.png)
Villa Gyetvai Cabernet Franc Rosé 2020
Az északi part egyik legjobb kékszőlő-termőhelye a tihanyi részen található, innen készítette Gyetvai Zsolt ezt a különleges tételt. Cabernet franc-ból nem sok rozé készül, ez sem lett egy mindennapi darab. Mélyebb színű, érett meggyes, szedres, gránátalmás aromájú bor, mellette a tihanyi területek ásványossága is visszaköszön a kortyban. Tartalmasabb tétel, azonban ez főleg a komplexitásában nyilvánul meg. Érdemes a pincészet Balatonfüred szívében lévő villájában vagy a hozzá tartozó ősfás parkban megkóstolni.
![gyetvai.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3938/39381/393810/39381033_959831e6c5ae408d6f3c2b7f6107144f_wm.png)
Cover és második fotó: Getty Images