Hogyan készül a rozé? 3 tételt is ajánlunk a könnyed, nyári fogások mellé

rose2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Noha nem szükségszerűen szoktunk azon gondolkodni, miközben egy pohár rozét kortyolunk a teraszon, hogy hogyan is készítette el a borász, soha nem árt tisztában lenni az alapokkal. A rozé egyszerű műfajnak tűnik, de azért neki is számos arca van.

Míg régen sok rozé inkább csak a vörösborok „mellékterméke” volt, azaz a szőlőművelés és a szüret időpontja a vörösborokhoz igazodott, ma már fontos, hogy a játékos, eleven savak és a friss gyümölcsös ízek kerüljenek előtérbe, így „rozéra szüretelnek” a borászok.

A rozé a készítése szempontjából a fehér- és a vörösborok közé esik. Kék szőlőből készül, és mint ilyen, a színanyag itt is a gyümölcs héjában található. Ha félbevágsz egy szőlőszemet, te magad is láthatod, hogy a gyümölcs húsa fehér színű, körülötte a héj pedig színes. Ebből a színanyagból szeretnék kinyerni, viszont kevesebbre van szükségük, mint a vörösbornál. Minél több időt tölt a must a héjon, minél több időt ázik, annál mélyebb lesz a színe. Így a borász feladata a rozék esetében, hogy a lehető legjobban eltalálja, hány óra vagy éppen nap kell ahhoz, hogy az általa megálmodott pink színt elérje.

gyetvai rozék fotó Kőrösi-Tamás

Fotó: Kőrösi Tamás

A rozé sem egysíkú

Stílusukban is eltérőek lehetnek a rozék, ne gondold, hogy teljesen egysíkú ez a műfaj. Vannak az egyre népszerűbb buborékos rozék, a habzó- és gyöngyözőborok, a tradicionális eljárással készülő pezsgők, a francia rozé champagne-ok, de nemrég az olaszok is beadták a derekukat, már rozé proseccót is lehet kapni. Az egészen halvány színű (pár óráig héjon áztatott), élénk savú, neutrálisabb ízvilágú boroktól a közönségkedvenc ízbomba tutti-fruttis tételeken át a mélyebb színű, érettebb és tartalmasabb rozékig, a tartályban készülttől a hordós érlelésűig széles a skála. Egyre több borász pedig az átlagostól eltérő, különlegesebb tételeket szeretne készíteni, amelyeket akár több év elteltével, parafa dugóval lezárva hoznak ki a piacra és az egyedibb, prémium borokat keresők számára is érdekesek lehetnek.

Ha rozéról beszélünk, akkor szót kell ejtenünk a sillerről, amely Magyarországon egy tradicionális bortípus. A rozénál mélyebb színű, a vörösbornál viszont könnyedebb, így akár a nyári melegben is könnyedén fogyasztható, sőt, mindenképpen érdemes fröccsnek kipróbálni!

rozé

Milyen étel illik a rozéhoz?

Gasztroszempontból elég könnyű a rozéhoz ételt választani, pláne a tavaszi, nyári fogások közül; ilyen lehet egy gyorsan elkészíthető, egyszerű tésztaétel, rizottó cukkinivel vagy rákkal, halak és tenger gyümölcsei, focaccia, sajtok és grillezett, fehér húsú szárnyasok, a caprese különböző változatai. Választhatod egy gyümölcsös édességhez, de akár magából a rozéból is készíthetsz szorbét. A siller pedig tökéletes a hagyományos, paprikás fogások mellé, mint a halászlé vagy egy jó lecsó.

Taschner Zweigelt Rosé 2020

A soproni pincészet híres arról, hogy friss és üde rozéit az elsők között kóstolhatják a rozérajongók. A borvidék egyik fontos szőlőfajtájából, a zweigeltből készült ez a tétel, amely alacsony, 11%-os alkoholtartalmával szuperül passzol a nyári hőséghez, itt kevésbé kell tartani attól, hogy bármi a fejedbe száll. A fanyar, meggyes, ribizlis aromák mellett némi virágosságot érezni, az élénk savak ropogóssá teszik a kortyot.

taschner.png

Benedek Kékfrankos Rozé 2020

A mátrai pincészet negyedik generációs családi borászat, amelyet most Péter vezet. A 12 hektáron hazai és világfajtákat fele-fele arányban termesztenek. A kékfrankos kiemelt fajta a borvidéken, sok remek bor készül belőle rozéként és vörösborként is. A Benedek-rozéban az érett piros bogyós gyümölcsök mellett némi vegetális frissességet érezni, lendületes, gyümölcsös tétel. Egy nyári grillezéshez mindenképpen szerezz be belőle pár palackkal!

benedek.png

Villa Gyetvai Cabernet Franc Rosé 2020

Az északi part egyik legjobb kékszőlő-termőhelye a tihanyi részen található, innen készítette Gyetvai Zsolt ezt a különleges tételt. Cabernet franc-ból nem sok rozé készül, ez sem lett egy mindennapi darab. Mélyebb színű, érett meggyes, szedres, gránátalmás aromájú bor, mellette a tihanyi területek ásványossága is visszaköszön a kortyban. Tartalmasabb tétel, azonban ez főleg a komplexitásában nyilvánul meg. Érdemes a pincészet Balatonfüred szívében lévő villájában vagy a hozzá tartozó ősfás parkban megkóstolni.

gyetvai.png

Cover és második fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük