Itt eheted a legfinomabb steaket - Az Andrássy úti Hoppá! Bistróban minőségi marhahúst használnak

marhahúsleves hoppá cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hús-, főleg marhahúsimádóknak kötelező ellátogatniuk az Andrássy úti Hoppá! Bistróba, ahol a Jancsa Jani által megálmodott Hortobágy Angus marhából készült fogásokat kóstolhatják meg.

Bár Magyarországon csak 3-4 kilogrammot fogyasztanak éves szinten marhahúsból, ha kiemelkedő minőségű alapanyagból készítik az ételeket, ez a szám remélhetőleg nőni fog - hangzott el az Andrássy úti Hoppá! Bistro újranyitása alkalmából rendezett sajtóvacsorán. Az eseményen végigkóstolhattunk egy igazán impozáns menüsort, amelynek minden egyes fogása Hortobágy Angus marhából készült. 

A Hoppá! Bistrót 2019-ben álmodta meg Jancsa Jani, aki a franciás-magyaros étterem mellett a hamburgereiről ismert Bamba Marha, valamint a Donna Mamma kulináris vezetője. Az Andrássy úti bistróban a feszengésmentes, laza hangulatot szeretné biztosítani az odelátogató magyaroknak és külföldieknek egyaránt. Sajnos a járvány a bistrót is bezárásra kényszerítette - kétszer is - , de néhány hete újranyitott, ez adott apropót a vacsorára. 

Rib eye Hoppá bisztró belső

Ételsor a marhahús jegyében

Hogy el tudd képzelni, mi mindent kóstolhatsz itt, adunk egy kis ízelítőt: a sajtóvacsorán megálmodott ételsor érlelt hamburgerpogácsából álló üdvözlőfalat-burgerrel indult, amelyet egy tortellinivel tálalt marhahúsleves követett. Kétféle főfogást kóstolhattunk: Rib Eye steaket konfitált burgonyával és füstölt hagymával, illetve bélszín steaket édesburgonyával és cseresznyével. A nyári gyümölcs különösen jól harmonizált a marhahús ízével, ajánljuk kipróbálásra. A menüt egy csodás csokoládés desszert zárta, amelyet kókusszal és maracujával szolgáltak fel, valamint csillogó ételfesték tette még különlegesebbé.

Nincs marhahús bor nélkül, a fogásokat a decsi dűlőből származó Takler Pince nedűivel kísértük. Elsőként Királyleányka gyöngyöző bort kóstolhattunk, amely egy könnyű nyári ital, ráadásul a királyleányka szőlőfajta hungarikum. A főfogásokhoz a pincészet kékfrankosait ízleltük meg, a menüt pedig a borászat aranyérmes italával, a Primarius Merlot-val zártuk. Ha ellátogatsz a Bistróba, nyugodtan kérj segítséget, minden fogáshoz megtalálhatod a hozzá illő bort.

Bélszín Hoppá bisztró belső

Hazai alapanyagokból 

Jancsa Jani azt is elmondta, hogy az étterem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szinte csak magyar termelőktől vásárolja az alapanyagokat, igyekeznek minél inkább a lokális beszerzésre koncentrálni. Az elmúlt lassan két évben az elhelyezkedés miatt inkább a külföldi vendégeket sikerült megszólítaniuk, ezért most a helyieknek is szeretnék megmutatni a minőségi fogásokat. A bezárások alatt sem tétlenkedtek, az étlapot és az étterem koncepcióját fejlesztették tovább, és annak ellenére, hogy rengeteg alapanyag drágább lett, ők mégis árat csökkentettek. 

Csokimousse Hoppá belső

Angus marha a Hortobágyról

A bistróban minden marhahúsos fogás Hortobágy Angusból készül. Az Angus egyedi, magas márványozottságú, kiváló minőségű, skót eredetű húsmarha. Magyarországon mindössze 4 gazdaság rendelkezik az Igazolt Magyar Angus Hús védjeggyel, köztük a Hortobágy Angus. A marhák városoktól és forgalmas utaktól távol nevelkednek és 22-24 hónapos korukban, vagyis a megszokottnál 5-6 hónappal később vágják csak le őket, így a húsuk is érettebb, zamatosabb, márványozottabb lesz. A gazdaság célja, hogy az amerikai marhahúsimportot hortobágyi termékekkel váltsa ki. 

Kun Álmos, a vállalkozás társtulajdonosa elmondta, hogy a marhahús garantáltan GMO-mentes, az állatokat stresszmentesen tartják és vágják is le. Ez utóbbi a húsminőséget is pozitívan befolyásolja. A gazdaság fő terméke a hamburger, amelybe belekerülnek olyan értékes részek, mint a nyak, szegy, oldalas vagy a hasaalja, az egészségtelen összetevőket, mint a vesefaggyú, pedig kihagyják. A tulajdonosok hisznek abban, hogy Magyarországon a marhának van jövője, ráadásul a marhahús egészséges, kálium, B6-, B12-vitamin és magnézium is van benne, a húsból főzött alaplé pedig kiemelt kollagéntartalommal bír.

Fotó: Berndt Dániel 

Ezt is szeretjük