Itt eheted a legfinomabb steaket - Az Andrássy úti Hoppá! Bistróban minőségi marhahúst használnak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
Hús-, főleg marhahúsimádóknak kötelező ellátogatniuk az Andrássy úti Hoppá! Bistróba, ahol a Jancsa Jani által megálmodott Hortobágy Angus marhából készült fogásokat kóstolhatják meg.
Bár Magyarországon csak 3-4 kilogrammot fogyasztanak éves szinten marhahúsból, ha kiemelkedő minőségű alapanyagból készítik az ételeket, ez a szám remélhetőleg nőni fog - hangzott el az Andrássy úti Hoppá! Bistro újranyitása alkalmából rendezett sajtóvacsorán. Az eseményen végigkóstolhattunk egy igazán impozáns menüsort, amelynek minden egyes fogása Hortobágy Angus marhából készült.
A Hoppá! Bistrót 2019-ben álmodta meg Jancsa Jani, aki a franciás-magyaros étterem mellett a hamburgereiről ismert Bamba Marha, valamint a Donna Mamma kulináris vezetője. Az Andrássy úti bistróban a feszengésmentes, laza hangulatot szeretné biztosítani az odelátogató magyaroknak és külföldieknek egyaránt. Sajnos a járvány a bistrót is bezárásra kényszerítette - kétszer is - , de néhány hete újranyitott, ez adott apropót a vacsorára.
Ételsor a marhahús jegyében
Hogy el tudd képzelni, mi mindent kóstolhatsz itt, adunk egy kis ízelítőt: a sajtóvacsorán megálmodott ételsor érlelt hamburgerpogácsából álló üdvözlőfalat-burgerrel indult, amelyet egy tortellinivel tálalt marhahúsleves követett. Kétféle főfogást kóstolhattunk: Rib Eye steaket konfitált burgonyával és füstölt hagymával, illetve bélszín steaket édesburgonyával és cseresznyével. A nyári gyümölcs különösen jól harmonizált a marhahús ízével, ajánljuk kipróbálásra. A menüt egy csodás csokoládés desszert zárta, amelyet kókusszal és maracujával szolgáltak fel, valamint csillogó ételfesték tette még különlegesebbé.
Nincs marhahús bor nélkül, a fogásokat a decsi dűlőből származó Takler Pince nedűivel kísértük. Elsőként Királyleányka gyöngyöző bort kóstolhattunk, amely egy könnyű nyári ital, ráadásul a királyleányka szőlőfajta hungarikum. A főfogásokhoz a pincészet kékfrankosait ízleltük meg, a menüt pedig a borászat aranyérmes italával, a Primarius Merlot-val zártuk. Ha ellátogatsz a Bistróba, nyugodtan kérj segítséget, minden fogáshoz megtalálhatod a hozzá illő bort.
Hazai alapanyagokból
Jancsa Jani azt is elmondta, hogy az étterem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szinte csak magyar termelőktől vásárolja az alapanyagokat, igyekeznek minél inkább a lokális beszerzésre koncentrálni. Az elmúlt lassan két évben az elhelyezkedés miatt inkább a külföldi vendégeket sikerült megszólítaniuk, ezért most a helyieknek is szeretnék megmutatni a minőségi fogásokat. A bezárások alatt sem tétlenkedtek, az étlapot és az étterem koncepcióját fejlesztették tovább, és annak ellenére, hogy rengeteg alapanyag drágább lett, ők mégis árat csökkentettek.
Angus marha a Hortobágyról
A bistróban minden marhahúsos fogás Hortobágy Angusból készül. Az Angus egyedi, magas márványozottságú, kiváló minőségű, skót eredetű húsmarha. Magyarországon mindössze 4 gazdaság rendelkezik az Igazolt Magyar Angus Hús védjeggyel, köztük a Hortobágy Angus. A marhák városoktól és forgalmas utaktól távol nevelkednek és 22-24 hónapos korukban, vagyis a megszokottnál 5-6 hónappal később vágják csak le őket, így a húsuk is érettebb, zamatosabb, márványozottabb lesz. A gazdaság célja, hogy az amerikai marhahúsimportot hortobágyi termékekkel váltsa ki.
Kun Álmos, a vállalkozás társtulajdonosa elmondta, hogy a marhahús garantáltan GMO-mentes, az állatokat stresszmentesen tartják és vágják is le. Ez utóbbi a húsminőséget is pozitívan befolyásolja. A gazdaság fő terméke a hamburger, amelybe belekerülnek olyan értékes részek, mint a nyak, szegy, oldalas vagy a hasaalja, az egészségtelen összetevőket, mint a vesefaggyú, pedig kihagyják. A tulajdonosok hisznek abban, hogy Magyarországon a marhának van jövője, ráadásul a marhahús egészséges, kálium, B6-, B12-vitamin és magnézium is van benne, a húsból főzött alaplé pedig kiemelt kollagéntartalommal bír.
Fotó: Berndt Dániel