5 étel, amiről nem gondolnád, hogy a hűtőben érdemes tárolni: liszt is van köztük

élelmiszerek tárolása cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kézenfekvőnek tűnhet, főleg melegben, hogy mindent a hűtőben tárolsz, de vannak olyan ételek, amelyeknek kifejezetten rosszat tesz a hideg, illetve olyanok is, amelyekről nem is gondolnád, de érdemes őket ott tartani.

Ha megfelelően tárolod, az élelmiszerek sokkal tovább őrzik meg a frissességüket, zamatukat. A zöldségek és gyümölcsök esetén, ha ezekre figyelsz, nyugodtan vehetsz nagyobb adagokat és nem fogják a kukában végezni. 

Azt gondolhatnád, hogy a hűtőszekrénybe bármit tehetsz, az sokkal tovább marad friss, pedig vannak olyan ételek, amelyeknek kifejezetten rosszat tesz a hideg. Itt elolvashatod, hogy bizonyos élelmiszereket inkább a hűtőben vagy a spájzban tárolj. 

Vannak olyan alapanyagok, amelyekről a tárolást illetően is megoszlanak a vélemények, ilyen a tojás is. Aki rögtön a hűtőbe teszi, ahogy hazaér a bevásárlásból, az is olvassa el ezt a cikket, de az is, aki azt vallja, hogy a tojásnak szobahőmérsékleten van a helye. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket viszont alapból nem tárolnál a hűtőben, de érdemes inkább helyet szorítani nekik. 

élelmiszer tárolás álló ok

Csemegekukorica

A főtt csemegekukorica akkor a legfinomabb, ha rögtön az elkészülte után elfogyasztod. Ha viszont túl sokat főztél, akkor tedd be nyugodtan a hűtőbe úgy, hogy rajta hagyod a csuhéját, avagy a levelét. Így tovább megőrzi az édességét. 

Tortillalap

Nem véletlen, hogy az élelmiszerboltokban hűvös helyen tartják a tortillalapokat, úgy biztos nem száradnak ki. Ha nincs otthon hideg helyiséged, érdemes a hűtőbe tenni őket, hogy több hétig frissek maradjanak, még ha nem is eszed meg őket egyszerre. 

tortilla álló ok

Diófélék és különböző  magvajak

A dióféléket és a belőlük készült vajakat hűtőszekrényben kell tartani, mert a bennük található olajok idővel megavasodhatnak. Bár bontatlanul néhány hónapig elállnak hűtés nélkül, ha felnyitod őket, igénylik a hideget. Ha a hűtőben tartott magvak már nem tűnnek frissnek, pirítsd meg őket, olyanok lesznek, mintha most vásároltad volna őket. 

Teljes kiőrlésű lisztek

A hagyományos liszteket általában a kamrában tárolják, de a teljes kiőrlésűeket hűtőszekrényben kell tartani. Ennek oka, hogy a teljes kiőrlésű búza korpát és csírát is tartalmaz, amelyek vitaminban, tápanyagban és egészséges zsírban gazdagok, de épp emiatt idővel megavasodhatnak. Ezért tárold őket inkább hideg helyen, vagyis a hűtőben.

teljes kiőrlésű gabonák belső

Szószok

Miután kinyitottad az olyan szószokat, mint a ketchup és a szójaszósz, légmentesen le kell zárni őket és a hűtőszekrényben kell tartani, különben megromlanak. Így jóval tovább megőrzik a frissességüket. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük