
Mindig kiszárad a boltban vett bazsalikomod? Így ápold, hogy bokorrá nőjőn!
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Epres túrókrémmel készült piskótatekercs: mutatós és finom

Mennyei shakshuka: fűszeres paradicsomos ragu lágytojással

Sütőben sült, gombás csirkefasírt: nem lesz olajszag a konyhában

Így készül az indiai zöldségfasírt: cukkinis változatot mutatunk

A tavasz 6 legfinomabb spárgás receptje: a reggelin át a könnyű vacsoráig
Szinte sosem tudok ellenállni a szupermarketes, cserepes bazsalikom illatának, amint megérzem, elfelejtem a tényt, hogy minden egyes vásárlás után néhány nappal, legkésőbb egy héttel biztosan kipusztul az ablakomban ez a szerencsétlen növény.
A bazsalikomot is bazsalikommal
Pedig én aztán tényleg mindenhez szeretem a paradicsomos salátáktól kezdve a zöldborsón át egészen a főzelékekig, még a levesekbe is tépek belőle, annyi pluszt ad minden egyes létező ételhez. Sőt, előfordult már, hogy pohárba került a bazsalikomlevél, limonádéba, uborkás vízbe vagy koktélba. A paradicsomos spagetti nem létezhet nélküle, pizzára is muszáj tenni, de kizárólag sülés után, hogy ne vesszen el az aromája.
Nem beszélve persze a friss pestóról, aminek nincsen párja, semmilyen üveges termék nem tudja leutánozni, pedig az egész családunk egy emberként imádja. Egyszóval bazsalikom mindig kell, hogy legyen az ablakban, az erkélyen vagy a kertben. De hogyan akadályozzam meg, hogy pillanatok alatt kipusztuljon?
A probléma
Apukám régóta dicsekedhet nagy kertészeti sikerekkel, és most a nagy bazsalikomproblémát is megoldotta.

A lényeg az, hogy rájött arra, illetve azt tapasztalta, hogy ezeket a boltokban kapható bazsalikomokat nem úgy ültetik el, ahogyan az nekik ideális vagy kényelmes lenne. Kis helyre szórnak rengeteg magot, amiből csak néhány kel ki, majd csupán négy-öt szálból lesz valódi növény. Ahogyan növekszik, mivel túl sűrűn van a sok hajtás, növekedés közben megfojtják egymást a kis növények, ezért nem képesek életben maradni, ha kapnak fényt, ha nem, ha locsoljuk őket, ha nem.
A tuti módszer
Apu a bolti bazsalikomot, amint hazaviszi, ízekre szedi. Óvatosan szétválasztja az egyes kis bazsalikompalántákat, még a gyökereket is kibogozza. Egy ládát telerak földdel, és újra elülteti ezeket a pici bazsalikomokat, mindet külön, egymástól két-két centiméter távolságra. A kertben is inkább ládában hagyja, mert így nem eszik meg a leveleket a csigák. Az aratásnál mindig figyel rá, hogy előbb a nagyra nőtt leveleket szedje le, hogy a piciknek legyen terük növekedni és a növény ne pusztuljon ki a nagy teher alatt.
Fotó: Ács Bori/Sóbors